Борисов поиска 1 млрд. евро за пътища

"Монитор":

Искаме от Европа €1 млрд. за пътища


Започваме преговори с Европейската комисия за отпускане на 1 милиард евро за пътища. Това каза министър-председателят Бойко Борисов вчера в Русе при откриването на двудневна международна конференция за Дунавската стратегия. По думите му, ако ни бъдат отпуснати тези пари за магистрали, ние ще можем да заделим средства от републиканския бюджет за асфалтирането на пътища и улици в общините.

 

 

Европа бори кризата с фонд

 

"Стандарт":

 Вълчи капан пази еврото

 

Безпрецедентен пакет от мерки на стойност 500 млрд. евро, който да попречи гръцката "зараза" да се разпростре и върху други отслабени от кризата икономики от еврозоната, одобриха на извънредното си заседание финансовите министри от ЕС. Споразумението ще защити и европейската валута от спекулативните атаки, предаде Ройтерс. Преди началото на продължилата цели 11 часа среща, която приключи в рани зори, шведският финансов министър Андерс Борг нарече споразумението "вълчи пакт". Той посочи, че на валутните пазари се наблюдава поведение, подобно на "глутница вълци", което, ако не бъде спряно, ще разкъса по-слабите държави.

 

 

 Разкрития


"Труд":

И жената на зам-министър Пейчев с 1,6 млн. агросубсидия

 

Съпругата на Димитър Пейчев, зам.-министър на земеделието от кабинета "Станишев", също е получила голяма европейска агросубсидия.

Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов в предаването на БТВ "Тази сутрин".

Според Мирослав Найденов съпругата на бившия зам.министър Пейчев е взела парите не като частно лице, а чрез своя фирма. Миналата седмица "Труд онлайн" съобщи, че  27-годишната Галина Димитрова Пейчева-Митева, дъщеря на зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев от кабинета „Станишев", е получила 1 562 912 лева агросубсидия.

 

 

Поскъпване

 


"24 часа":

Доларът нагрява климатици и DVD

 

По-скъпи климатици, DVD и компютри се задават заради скока на долара, сочат прогнозите на големите вериги за битова техника у нас. С щатска валута се купуват стоки, произведени в Китай, като основно това са климатици, DVD, компютри, системи за домашно кино.

Ако доларът се задържи на високите си нива, поскъпването може да се усети след месец, прогнозира Божидар Колев, съсобственик на "Технополис".

 

 

Вузовете искат платено обучение

 

"24 часа":

Платено висше оправяло вузовете в кризата

 

Платеното обучение е решението на университетите в кризата. Това вчера проф. Борислав Борисов, ректор на Университета за национално и световно стопанство, на заседание на Съвета на ректорите.

"Кризата ни е ясна, затова и в проекта за нов закон сме дали няколко предложения, които решават един простичък въпрос. След като държавата няма финансови възможности да осигури бюджетно финансиране на университетите, то да им разреши те сами да изкарват пари с тяхната дейност - образователната услуга", поясни ректорът.

 

 

Признание

 

"Труд":


Израел обяви българин за "Праведник на света"

 

Израелският музей на холокоста "Яд Вашем" удостои със званието "Праведник на света" българина Владимир Куртев. Той е последният от петимата членове на Кюстендилската делегация, инициирала спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

На 8 март 1943 г. учителят Куртев, депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов и адвокатът Иван Момчилов информират съгражданина си подпредседател на Народното събрание Димитър Пешев, че правителството на Богдан Филов се готви да депортира близо 50 000 евреи в нацистки концлагери. Пешев организира подписка на 43-ма депутати под остро протестно писмо до Филов, което осуетява депортацията от България.

 

 

Забрана

 

"24 часа":

 Искат забрана за силиконов бюст под 21 г.

 

На млади под 21 г. да не се поставят импланти освен по медицински показатели, както е в други страни, поиска Теодора Захариева от Български пациентски форум. Сега било модно да се подаряват нови гърди за абитуриентския бал или филъри за устни дори на 14-16-годишни момичета. Физическото развитие на тази възраст още не е приключило, за да се правят подобни корекции, мотивира се Захариева.

 

 

 Биг Брадър

 

"Стандарт":

Докторка снима голи пациенти

 

Докторгейт взриви Плевен. Шпионски бръмбари изпълзяха от кабинетите на сърдечно-съдовия хирург Любомир Бешев и кардиолозите Светлозар Симеонов и Диана Неделчева от градската поликлиника. Преди седмица те открили странни датчици в стаите си и повикали полиция. Униформените в потрес установили последна мода СРС-та, които предавали кристален звук и образ. Жиците водели към кабинета на главната счетоводителка. Ченгетата го запечатали, но на другия ден сървърът със записите на голи пациенти мистериозно изчезнал. Лично шефката на поликлиниката Марияна Лазарова поръчала бръмбарите, твърдят доктори. Официално болницата е платила 640 лв. за камери срещу крадци. Според други лекари обаче Лазарова шпионирала колегите си да не й кроят преврат. Пациенти изпаднаха в шок дали снимките им няма да лъснат в интернет.