24 часа

Искрен Веселинов най-вероятен нов еко министър

Не един, а двама кандидати за овакантеното от Нено Димов кресло на министър на околната среда и водите ще предложи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на премиера Бойко Борисов на Коалиционния съвет във вторник. Планирано е рокадата да бъде гласувана още в сряда от Народното събрание - на първия му пленарен ден след Нова година.

И двамата, които Каракачанов ще предложи на премиера - настоящия зам.-министър на МОСВ Николай Кънчев и зам.-шефа на ВМРО Искрен Веселинов, се смятат за негови довереници в партията. Зам.-министърът Николай Кънчев обаче вече има проблеми покрай разследването за вноса на отпадъци.

24 часа пише още, че изпращането на секретарката на екоминистерството с оставката на Нено Димов от ареста е бързане, защото, ако той не е министър, може да се иска освобождаването му от ареста, с аргумент, че той няма как да влияе на следствието.

Труд

Водата отнесе министър Димов

Министър Нено Димов разрешавал всеки месец вода от язовир "Студена" да бъде използвана за промишлени нужди. Над 7,2 млн. кубически метра били получени от фирмите "Стомана идъстрийс" и "Топлофикация" - Перник за по-малко от 2 г. с неговия подпис, въпреки че е бил уведомяван за спадащото ниво на язовира. Това казаха от прокуратурата и обявиха, че на екоминистъра е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост.

След като пренощува в единична килия в Трето столично РПУ, по обед Димов бе отведен в Националната следствена служба. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение и се очаква днес в спецсъда прокуратурата да поиска да му се наложи постоянен арест.

Монитор

Мъжкото хоро в Калофер извън ЮНЕСКО

Основната причина хорото да не може да попадне в Националния регистър за нематериално културно наследство, който е задължителна първа крачка към ЮНЕСКО, е, че на този етап не може да докаже критерия си за уседналост от 50 години.

Този казус е част от темите, които ще бъдат разнищени на поредица дискусии, посветени на мястото на българското нематериално наследство на световната културна карта. Първият дебат се проведе днес. Той е част от проекта "Опазване на нематериалното културно наследство чрез повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство".

Сега

ДАНС: България е рай за облаги от престъпления и пране на пари

България придобива репутация на "рай" за генериране на облаги от престъпления или изпиране на пари. Това се казва в Националната оценка на рисковете от изпиране на пари и финансирането на тероризма в България, изготвена от Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС), предава БГНЕС.

В документа се посочва, че територията на България е част от установен търговски и транспортен коридор между Средния Изток и Европа, известен като "Балканския маршрут".

"Маршрутът се използва за престъпни цели, в т.ч. контрабандата на стоки и трафика на наркотици, хора, оръжия, като едновременно стоки и средства със законен и незаконен произход преминават през маршрута към или от Централна/Западна Европа или Североизточна Европа и Азия", алармират от ДАНС.

Капитал дейли

Тол-системата ще заработи с около 40% по-ниски тарифи

Тол-системата ще започне да функционира на 1 март, но с много намалени тарифи, предложени от бранша. Също така за второкласните пътища няма да се плаща, а в обхвата й остават само магистралите и пътищата първи клас. Това е резултатът от срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов.

През седмицата те заплашиха с активни протестни действия от понеделник 13 януари и със спиране на автобуси и зареждането на магазини. Сега протестите се отменят. Новите тарифи, предложени от превозвачите, са с около 40% по-ниски и по думите на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова ще бъдат поставени на обществено обсъждане в понеделник. Но на практика е сигурно, че именно с тях ще започне да функционира тол-системата.

Дума

Прокуратурата подхваща Нено Димов и за концесията в Банско?

Прокуратурата най-вероятно ще проверява вече бившия министър Нено Димов и за концесията на ски-зоната в Банско, свързана с фирма "Юлен". Наблюдаващият прокурор по делото за водната криза в Перник Ангел Кънев съобщи днес, че при обиска на кабинета на Димов са иззети и документи, свързани с концесията на ски-зоната в Пирин.

При обиските разследващите са намерили при министъра писмото на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов за концесията над Банско. Прокурор Кънев не уточни дали писмото е намерено в кабинета на Димов или в дома му. Само по себе си намирането на писмото на Цацаров няма как да е престъпление, защото оглавяваното от Димов министерство се занимава със ски зоната. Но прокуратурата има намерение да провери дали екоминистърът не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера, съобщава Медиапул.

Стандарт

Правят пътна карта на боклука в страната

Пътна карта на боклуците в България се прави в момента. Сформиран е щаб, където ежедневно постъпва информация от цялата страна. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод двете мегаразследвания - за водната криза в Перник и за горенето у нас на незаконно внесен боклук от Италия.

"Главният прокурор е разпоредели проверка. Изготвили сме план и е възложена проверка на абсолютно всички площадки, които се използват за съхранение на боклук. Като бъдат събрани необходимите документи, ще бъде докладвано на съответната компетентна прокуратура", допълни той.

Иванов подчерта, че проверките на ВиК дружествата в страната и тези за нерегламентираното изгаряне на отпадъци вървят паралелно, но нямат общо помежду си.

Земя

Иван Гешев в действие

Главният прокурор предприе решителни действия за разкриване на истината за престъпленията, довели до водната криза в Перник

  • Мащабна акция на прокуратурата с обиски и арести, свързана с водната криза в Перник, се проведе вчера под личното ръководство на главния прокурор Иван Гешев, който бе в миньорския град по време на акцията.
  • Обиски се провеждаха и в сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), където влязоха следователи и прокурори от Специализираната прокуратура. Министър Нено Димов бе отведен на разпит с кола на Спецпрокуратурата.
  • "Има престъпления, проблемът е комплексен", категоричен бе той и допълни, че над 30 лица ще бъдат разпитани.
  • Едновременно се извършва разпоредена от Гешев проверка във връзка с разрешителните режими за внос на боклуци на територията на страната.