24 часа

Александър Чаушев: Къщата в Барселона е моя, празна е. Борислава Йовчева беше под наем

"Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там", каза за "24 часа" бизнесеменът Александър Чаушев за къщата в Барселона, за която каталунският вестник "Периодико" писа, че е закупена от премиера Борисов за бившата моделка Борислава Йовчева. Чаушев каза това и преди години, когато скандалът пак бе притоплен.

Красавицата обаче е живяла някога в луксозния имот като наемателка, но Чаушев не я познава лично.

Труд

Испанският скеч за Бойко Борисов

Испанско издание написа пиеса за пране на пари в Барселона с българско участие. Най-неочаквано в последно действие се появява и българският премиер Бойко Борисов. Позовавайки се на неясни факти от испанската полиция, в. "El Periodico" мъчително се опитва да направи връзка между българския премиер и схема за престъпления.

"Труд" се свърза с прокуратурата в Каталуния, откъдето директно казаха да се търси "El Periodico" за информация по случая. Но тъй като "Труд" прави разлика между реални и художествени събития, се отказа да търси повече подробности за художествената пиеса на испанското издание.

"Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Ходил съм като кмет преди 15 години в Барселона", коментира премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

Монитор

28 000 чужденци лекувани в България за година

Германската страна започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм в нашата страна от тази година, съобщиха още от Министерството на туризма. Федералното сдружение на здравните каси (GKV-Spitzenverband) вече е добавило България в списъка на държави, в които могат да бъдат предоставяни услуги по превантивна медицина и амбулаторна помощ, като направените разходи на немските туристите ще бъдат възстановявани от техните осигурители, съобщиха още от министерството. Става въпрос за амбулаторно лечение, а не за болнично и се отнася до медицинска превенция рехабилитация и се покрива от германските здравноосигурителни каси. От германска страна вече са одобрени 26 балнеоцентрове и хотели.

Сега

Няма консенсус за изход от проблемите с втората пенсия

По нито един от проблемите при изплащането на втора пенсия няма консенсус и окончателно решение, стана ясно от разяснения на социалния министър Деница Сачева днес. Няма решение дори по считаното за почти сигурно удължаване на срока, в който първите пенсионери с две пенсии биха могли да прехвърлят парите си в НОИ.

Както е известно, около 17 000 жени ще са първите, които ще се пенсионират с две пенсии догодина. Догодина условия за пенсия се очаква да изпълнят 20 000 жени, родени през 1960 г., но 1800 от тях вече са прехвърлили осигуряването си изцяло в НОИ.

Капитал дейли

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Допреди няколко седмици пътят на България към чакалнята за еврото изглеждаше ясен. Или поне в груби щрихи - техническите детайли бяха отметнати като изпълнени, а последната реална пречка е капитализацията на Първа инвестиционна банка и Инвестбанк.

В края на януари обаче темата за еврото изхвърча от тихото русло на технократска подготовка и е напът да катастрофира в мантинелата с дадения заден от премиера Бойко Борисов. Камъчето, което я спъна, се оказаха не добре комуникирани от управляващите законови промени. Публичният дебат бързо премина от границите на експертността в сферата на спекулациите и събуди неоснователни, но старателно подклаждани страхове за съдбата на валутния борд в страната.

Дума

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

Минималният стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск да се намали от 8 на 4 месеца. Това предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Министър Деница Сачева обясни, че това се налага, за да се изравним със законодателството на Европейския съюз. В момента в Кодекса на труда е записано, че при постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. МТСП е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца.

Предлага се и възможност чрез договаряне между социалните партньори да има по-голяма продължителност на извънредния труд в една календарна година - до 300 часа. Ще се запази общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа, но в случай, че работодатели и синдикати се договорят, ще може извънредният труд да се увеличи до 300 часа годишно.

Стандарт

Ето коя група държави Борисов нарече ДАНС

Мисля, че днес не сме узрели за подобно решение. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел липсата на съгласие по преговорите за бюджета в ЕС. Борисов подчерта "колко е важно единството на съюза, по-изостаналите региони да им бъде обърнато особено внимание. И новата четворка - ДАНС, както я нарекох за кратко, абсолютно се съгласиха с мен. И холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският".

"Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България защо трябва да имаме добър бюджет - нулева миграция, енергийна... диверсификация. Много се уморих", заяви премиерът след края на дългите разговори.

Земя

Пълен хаос с тол системата

Жители на 7 села от общините "Родопи" и "Садово" са готови да излязат на протест, ако знакът за винетка, поставен на надлеза на "Скобелева майка" не бъде премахнат.

Хората от Ягодово и Катуница обясняват, че са вкарани в абсурдна ситуация да купуват винетка за 200 метра. Населението на дупнишкото село Джерман, което отстои от Дупница на 1 километър, съща иска отмяна на винетката, както е за някои от кварталите на София, каза кметът на селото Ангел Цветков.

За два дни след въвеждането на тол таксите заради липса на винетки с по 70 лева са глобени над 70 души от селото. Вчера министърът на регионалното развитие Петя Аврамова призна, че ако всички общини в страната решат, че за придвижване от дадено село до общински център по републикански път винетка и тол не трябва да има, това в крайна сметка ще опорочи въвеждането на тол системата, която ще започне да функционира от 1 март.