Борисов в Италия

 

"Стандарт":

Италианци искат да строят "Белене"

Държавната италианска фирма "Енел" има интерес към строежа на АЕЦ "Белене". Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Силвио Берлускони. Българският министър-председател пристигна вчера на четиридневна официална визита в Рим и Ватикана. Във водената от него делегация има министри, кметове, депутати и интелектуалци. Преди отпътуването си за италианската столица Борисов бе на форум на вътрешни министри в София.

 

"Труд":

Силвио кани Дарина Павлова на обяда с нашия премиер

 

Премиерът Бойко Борисов посрещна снощи Жозе Барозу в двореца на италианския премиер "Киджи" вместо Силвио Берлускони. Изненадващо, но шефът на Еврокомисията не се стреснал. "Ако мислите, че сте ме изненадали, не сте. Бойко Борисов е толкова силен... помислих си, че е дошъл и ви е превзел", казал Барозу на двамата премиери. Тройната им среща продължи 50 минути, а след нея лидерите имаха вечеря.

Другата изненада от вчера бе, че Берлускони покани Дарина Павлова на обяда с българския си колега.

 

 

 

МВР готви акция "Магистрати"

 

"24 часа":

Цветанов готов за акция "Магистрати"

 

"Има воля да се проведе операция "Магистрати" за борба с корупцията в съдебната власт", съобщи пред БНР вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обясни, че има съдии, с които се работи прекрасно, "защото са максимално обективни, максимално искат да бъдат запознати", и съдии, които са "по-саможертвени и много по-всеотдайни в комуникацията и защитаване интересите на адвокати, на подсъдими, отколкото да защитят интересите на държавата".

Цветанов заяви, че има вариант за редуциране на Висшия съдебен съвет (ВСС), но за целта е необходимо тълкувателно решение на Конституционния съд.

 

 

 

Контрабанда

 

"Монитор":


Червени си делят 50 млн. лв. от цигари

 

Групировки, гравитиращи около червената политическа партия, разделят по 50 милиона лева месечно от контрабандата на цигари. Това сочат последните анализи на разследващи от МВР и Агенция „Митници". В момента големите канали за папироси се контролират от руски, грузински и български играчи. Сериозни позиции в нелегалния внос си е спечелила и червена депутатка, чието име нашумя около няколко корупционни скандала, съобщиха сигурни източници пред "Монитор".

 

 

 

И родителите с вечерен час


 

"Сега":


Парламентът въведе вечерен час и за родители


Депутатите родиха поредния абсурд, с който въведоха вечерен час и за родителите. Според последните поправки в закона за закрила на детето родителите нямат право да бъдат в ресторант след 22 часа с наследниците си под 18 г., тъй като в нощните заведения е разрешено тютюнопушенето. Забраната важи, дори ако става дума за почивка на море или планина по време на ваканцията или пък празнуване на Нова година, например.

Забраната е доста странна, най-малкото защото българското законодателство прави разлика между малолетни и непълнолетни деца.

 

 

 

Президентът брани притеснени кметове

 

"Труд":

Президентът: Засилва се натискът върху кметове

 

Президентът Георги Първанов публично се обяви срещу двойния стандарт, който в момента действал спрямо кметовете в страната. "Има засилващ се натиск върху кметовете и местната власт с наближаването на изборите. Апелирам много предпазливо да се работи в тази посока", заяви държавният глава, който бе гост на празника на гр. Елена вчера. Той бе категоричен, че трябва да има контрол върху всички институции и държавата трябва да следи за изпълнението на бюджетните разходи. Този контрол обаче не бивало да придобива политическа окраска и да се превръща в натиск. "Не може да не ни смущават факти, че в някои общини вървят десетки, дори стотици проверки, а в други няма такива", каза Първанов.

 

 

 

Полицай търгува с дрога на работното място

 


"Монитор":

Ченге зарибява с дрога в работно време

 

Полицай от дирекцията в Стара Загора е бил арестуван в момент на продажба да дрога.

25-годишният служител на отдел "Охранителна полиция" е задържан по време на наркосделка, която не се притеснил да проведе до сградата на Областната дирекция на полицията. При акцията е задържан и 23-годишен наркопласьор. Дрогата е открита в автомобила на ченгето. Операцията е проведена от служителите на дирекция "Вътрешна сигурност" в късните часове в четвъртък.

 

 

 

 В плен

 


"Труд":

Пиратите отмъкнали дори и брачните халки на моряците

 

Сомалийските пирати, които пет месеца държаха в плен българските моряци от "Сейнт Джеймс парк" - Стефан Атанасов, Емил Дянков, Ивайло Русев, Светослав Тенев и Николай Колев, отмъкнали дори брачните им халки, разказа на летището във Варна кап. Продан Раданов. Морските разбойници ограбили още лаптопи, часовници и бинокли на нашите.

Не им оставили и никакви дрехи. Трима души от фирмата собственик "Зодиак" от Лондон посрещнали българите в Оман. Там им били направени кардиограми и кръвни изследвания.

 

 

 

Строят Мини НДК

 

 

 "Новинар":

Правят мини дворец на културата до НДК

Мини дворец на културата ще бъде изграден в рамките на месец и половина пред НДК. Това съобщи вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова. От общината предвиждат в североизточната част на пространството около двореца да бъдат изградени детска площадка и сцена. Площадката ще бъде разделена на две части. Едната ще има съоръжения за деца в най-ранна възраст, а на другата ще играят техните по-големи връстници. Местата за игра ще бъдат обезопасени с декоративни огради.