Лято. 

"Сега":

Слънчев бряг ще открие сезона с румънци и израелци

Румънци и израелци са първите организирани групи туристи в Слънчев бряг. Повечето хотели все още са затворени, но от днес започват да работят всички търговски обекти и заведения. Ремонтите по инфраструктурата в курорта са приключили, но довършителните работи по хотелите и почивната база продължават, каза заместник-председателят на Съюза на частните собственици Веселин Налбантов пред БНР.

От 1-ви юни на плажните ивици ще има водни спасители и медицински екипи. И тази година като един от сериозните проблеми за туристическия сезон се очертава недостигът на кадри, каза още Веселин Налбантов.

 

Оставка. 

"Монитор":

Избраният от Иванчева кмет отказа да поеме "Младост"

 

Зам.-кметът на район "Младост" Владимир Клисуров отказа да поеме отговорност за общината и да бъде временен кмет на мястото на арестуваната за вземане на подкуп Десислава Иванчева. Той обяви решението си с апломб в социалните мрежи, но се оказа, че към момента е подал оставка само във Фейсбук, и то без да е ясно от кой точно пост

До абсурдната ситуация се стигна, след като действащата кметица на района, която бе оставена зад решетките от съда, си пусна отпуск и посочи Клисуров за свой заместник. В същото време обаче се оказа, че не е издала заповед за назначението му за и.д. кмет и се наложи миналия четвъртък Столичният общински съвет да запълни законовата празнина. Така СОС гласуваха функциите на временен кмет да бъдат изпълнявани от Клисуров, като общинските съветници мотивираха решението си с аргумента, че се съобразят с волята на Иванчева.

Вчера Клисуров избра Фейсбук, за да заяви, че подава оставка, но без да обясни в кое качество, нито дали вече я е депозирал и пред кого. В същото време чисто технически се оказало, че няма и кой да му я приеме. "Поне това смятат г-жа Фандъкова и зам.-кметът на столицата г-жа Ралица Стоянова. Затова вероятно известно време ще трябва да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляря до завръщането, който ще е в отпуска до приемане на оставката му", написа Клисуров.

 

Дело. 

"24 Часа":

Съд връща на работа уволнени арестувани митничари от Кулата

 

Двама митничари, уволнени след акция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура на ГКПП Кулата може да се върнат обратно на работа.

Мащабната спецоперация на граничния пункт бе на 13 юни м. г. Тогава Кулата бе блокирана от десетки антимафиоти, разследващи и прокурори и часове наред преминаването на автомобили бе спряно. Тогава бяха арестувани 23-ма митничари, а след 24 часа 15 от тях освободени. Останалите 8 останаха в ареста и получиха обвинения за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи, действала от март 2015 до юни 2017 г. Осмината бяха уволнени от работа, но заведоха дела за отмяна на заповедите.

Двама от тях вече ги спечелиха на първа инстанция. Мотивите за уволнението им са, че са накърнили имиджа на митниците, както и че не са уведомили началника си за повдигнатите обвинения.

 

Трагедия. 

"Сега":

Българка е сред загиналите скиори в Алпите

Калина Дамянова е била в група от 14 човека, които са правели преход

Броят на загиналите от скиорската група от 14 човека, намерени вчера в швейцарските Алпи, вече нарасна до 8. Сред починалите има и български гражданин, съобщи местната полиция. "Загинала е българска гражданка на 52 години", заявиха от управлението по време на изявление.

Преди малко стана известно, че загиналата е Калина Дамянова, съпруга на италианеца Марио Кастильони, който също е сред жертвите.

 

Протест. 

"Дума':

Разгневени родители символично погребаха бъдещето на България

КНСБ проведе мащабни чествания в цялата страна, а в София бе поставена шатра, в която представители на синдиката и Младежки форум 21 организираха мобилен синдикален информационен център пред НДК. Освен полезни материали, желаещите получиха и безплатна трудово-правна консултация от експертите на КНСБ. "Трудът не е само заплата. Работещите не са само колелца в голямата корпоративна машина, пише президентът на КНСБ Пламен Димитров в първомайско поздравление към работниците и служителите. "Годините пренебрежение, обидите към труда, ниските заплати, изгониха милиони от страната ни. Затова сега заводите са празни, полетата са пусти, а държавата търси работна ръка отблизо и далеч. Сега е моментът да заявим категорично - искаме и имаме право на достойни заплати. Искаме толкова, колкото произвеждаме и заслужаваме. Само така ще работим и ще развиваме родината си и ще върнем обратно децата си, които изгонихме в далечни земи", посочва Димитров.

Конфедерацията на труда "Подкрепа" поздрави трудещите се с празнично шествие в София от пл. "Св. Неделя" до музея "Земята и хората", а в парка до него започна концерт "Рок за труда". На сцената забиха известни български рок банди и изпълнители в продължение на около 9 часа.