Наводненията и последиците от тях остават водеща тема за всекидневниците.

„Две деца - на 3 и 6 г., изчезнали при потопа във варненския кв. "Аспарухово", продължава да издирва полицията. Вчера постъпи и още един сигнал за изчезнал човек, който се проверява.
Майката на едното издирвано дете - Марин Добрев, обикаляше из квартала със снимка му. "Помогнете ми, искам си момчето", изхлипа жената пред президента Росен Плевнелиев.
В четвъртък, когато приливна вълна отнесе цели улици, Марин бил на гости при роднини. В пороя загинала баба му, а от него - ни вест, ни кост.
Цял ден аварийни екипи отводняваха подлез, пълен с коли. Там трупове не бяха намерени. Последното открито тяло е на 50-годишната Зейнеб. Рибари го видяха в петък вечер в канала море-езеро. Също в петък изплува трупа на Юлиян Бошнаков (63 г.) "Мъжът ми беше неподвижен. Както лежеше, водата го отнесе с леглото. Мен момчета с въже ме изтеглиха", каза съпругата му Кристина.
Останалите жертви са 60-годишен мъж, 5 жени и две братовчедчета - момче на 13 г. и момиче на 8 г. Всички са се удавили, обясниха съдебните медици. Една от жертвите е майката на 4 деца Тодорка Стефанова от порутената ул. "Горна студена"... - в. „Труд".

„Загубих баба си, вуйчо ми и братовчедка ми". Това разказа пред екип на „24 часа" Николай Илиев от " Горна студена" - улицата, дала най-много жертви след бедствието, което в четвъртък сполетя варненския квартал „Аспарухово".
Мъжът от 4 г. работи в строителна фирма в Германия. Прибрал се веднага след трагедията. По-рано днес е разпознавал труповете на близките си и е организирал погребенията. Малко преди 21 ч мъжете от почернената фамилия стоят пред една от къщите.
Бабата на Николай - 67-годишната Анка е завлечена от приливната вълна в долния край на улицата. Тялото е намерено там между колите. Жената празнувала рожден ден преди дни - на 7 юни.
Сред жертвите е и 26-27-годишната Магда заедно с двете й деца. Тя работела в Германия в една дюнерджийница. Върнала се буквално няколко часа преди стихията да помете нея, децата и къщата й. Дошли й роднини на гости. Били 8-9 човека. От тях е спасено само едно дете. Късмет извадила и друга жена от улицата, която също била в къщата, но излязла, за да нагледа мъжа си. Няколко души успели да я спасят. Стихията заварила на улицата и друга жена, но я изблъскала до една от стените. „Беше останала без дрехи. Водата я беше залепила за стената. Успях да й помогна и я прибрах", разказва съсед на Николай.
„Намерили са Магда и дъщеричката й Рефие прегърнати. Беше много скромно и работливо момиче. Утре като приберем вуйчо ми няма къде да го опеем. Къщата я няма. Затова отиваме направо в джамията", споделя Николай...
Междувременно в Добрич е потвърден само един смъртен случай - на мъжа с инсулт, който е бил отвлечен от водата, тъй като бил на легло. За останалите два случая няма потвърждение, защото досега телата им не са намерени...." - в. „24 часа".

„За момента няма необходимост от свикване на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради наводненията в страната, заяви пред журналисти във Варна президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус". Държавният глава е на оглед в морския град заедно с еврокомисаря Кристалина Георгиева, след като наводнения в четвъртък и петък доведоха до смъртта на 11 души там и още един в Добрич.
"За мен е важно институциите да имат добър диалог, да имат добра координация, да знаят какво правят час по час, ден по ден и преди всичко да бъдат полезни на хората. Моят анализ е, че когато хората са разколебани, тъй като има различни послания от институциите, няма как да кажем, че всичко е било наред", отговори Плевнелиев на въпроси на журналисти адекватно ли са действали институциите. "Същевременно аз искам да видя подобрение, искам да видя институции, които са ефективни, които са открити, които се отчитат ежедневно на гражданите и които решават техните проблеми", каза още той.В четвъртък срещу петък кметът на Варна Иван Портних обяви, че дълго време не е успял да се свърже с премиера Пламен Орешарски. Министър-председателят отговори, че докато Портних давал интервюта, министрите работели.
"Водната реформа е в парламента, крайно време е да бъда приета", настоя държавният глава днес. "Същевременно, ако забелязахме тук лоша координация, проблеми в институциите, сега е моментът чрез законодателни инициативи да направим и това. Институциите не са перфектни, но ако те не подобряват, а влошават своята работа, ние имаме голям проблем в държавата", каза той и добави, че очаква от тях тъкмо обратното - да си направят изводите и да стават по-добри чрез законодателна промяна.
Плевнелиев каза, че се е включил в заседанието на областния кризисен щаб и е видял по-добра координация, желание на институциите да изготвят спешни краткосрочни и дългосрочни мерки...
По думите му държавата трябва да обещае, а и той самият ще поеме ангажимент към всички останали пострадали райони, че всеки трябва да бъде компенсиран по правилата - "не на калпак и не на квадратен метър, не с еднакви суми, а колкото трябва - чрез подписите на хора, които разбират"... - в. „Дневник".

„Европа ще отпусне средства за справяне с щетите от бедствията в Източна България от последните дни. Обещанието е дал еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан пред колежката си от България Кристалина Георгиева. "Говорих лично с него и имам думата му", обясни тя във Варна вчера. "Положението тук е много лошо и трагично. Щастлива съм, че всички хора са се обединили, за да се преодолеят щетите", каза още тя. По думите й е възможно ЕК да ни възстанови плащанията по ОП "Околна среда" заради бедствието. "Това е една от малкото възможности страната ни да получи помощ по линия на Европа, защото макар и огромни по своя размер за българските граждани, щетите са малки според европейските критерии", разясни Георгиева.
Възможен източник на финансиране е Фондът "Солидарност" на Европейския съюз (ФСЕС), който е създаден за реагиране при големи природни бедствия. Според правилата обаче щетите трябва да надхвърлят 0.6% от брутния национален доход на страната членка, като в случая на България става въпрос за 232.5 млн. евро..." - в. „Стандарт".

„Само за ден до 10:00 часа тази сутрин са изпратени 483 239 SMS-a за Спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и другите пострадали от стихията населени места.  
Дарявате 1 лв. без ДДС, ако изпратите SMS на открития дарителски номер 17 777 с текст DMS VARNA, открит съвместно от Българския дарителски форум и Нова телевизия. 
На съобщенията от предплатени карти се начислява ДДС и стойността е 1,20 лв. 
В системата на DMS могат да се пращат SMS само от абонати на българските оператори, и от територията на страната - при използването на роуминг също не могат да се пращат дарителски SMS.  
Сметката на кампанията за България и чужбина е:  
IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89  
BIC: UNCRBGSF 
Банка: Уникредит Булбанк 
Адрес: София, пл. „Св. Неделя" № 7 
Име: ФПББ 
Основание: наводнение 2014 
В банковата сметка може да се получават дарения и от чужбина, като те няма да бъдат таксувани с входящи такси. Може да дарите онлайн чрез сайта на фондация „Помощ за благотворителността в България".   
Българският Червен кръст също открива специална банкова сметка, в която се набират средства:    
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД  
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).
Активиран е краткият номер 1466 на Червения кръст към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев, отново без да се начислява ДДС." - в. „Стандарт".

„Заради наводненията може да очакваме проблеми с реколтата, туризма и инфраструктурата. Това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниела Бобева. По думите й има пострадали плажове, а снимките им вече се разпространяват по чуждите туристически сайтове.
По думите й все още няма оценки на щетите, тъй като първо трябва гражданите да заявят претенциите си. Във Варна обаче ставало дума и за доста незаконни постройки.
„От бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката. Освен преките щети за гражданите, които са поправими, има инфраструктура, която трябва да се възстанови. Има проблеми с реколтата, щетите върху нея - особено в Добричко, където е един от най-важните ни селскостопански региони, ще представляват сериозен проблем за икономиката. Все още обаче е рано да се говори дали ще скочат цените на храните. Проблеми ще има и за туризма, някои от плажовете са засегнати. Може да се уплашат и туристите", каза още вицепремиерът.
„Основният проблем при кризи у нас е превенцията. Неглижира се и не се поставя на първо място. Местните органи на властта се оплакват, че ресурсите им са ограничени. Но всички биха могли по-добре да се справят", добави тя..." - в. „Сега".

Скандалът около КГБ и Цветан Василев също остава сред темите с продължение във всекидневниците.

„Запитан за сигнала на "Протестна мрежа", Цветан Василев каза: "Интересно ще ми бъде да разбера в какво точно обвиняват мен и банката, при положение, че КТБ е една от най-стабилните банки в страната". Все пак Василев поясни, че ще е нужно пред разследващите да хвърли осветляване по въпросите. Каза, че е уведомил "господата от следствието", че ще им съдейства.
"В България страхът е неистов. От репресии, от удар върху бизнеса. Дотолкова, доколкото държавните поръчки се разпределят на едно друго място", заяви още Василев. По думите му поръчките преминават през канали, контролирани на Делян Пеевски.
"В Австрия съм, за да привличам стратегически партньори. Работя с една от най-големите австрийски компании, с която имаме съвместен проект, който може да открие 5000 работни места", обясни пребиваването си във Виена. Миналата седмица бил в Санкт Петербург, но отрече да "се е молил" за 800 млн. евро. И допълни, че банката в момента не се нуждаела от пари (интервюто е взето преди БНБ да поеме контрола над КТБ, б.р.)..." - в. „Труд".

„Истината е, че аз се създадох сам. Използвал към конюнктура, използвал съм кризата, защото тя създава много възможности. Този мит трябва да рухне. Не зад всеки успял човек в бизнеса има политически или партиен покровител. Това каза банкерът Цветан Василев в интервю от Виена за Светослав Иванов от бТВ в отговор на въпрос Доган ли е на върха на пирамидата в неговата банка. Интервюто е взето преди БНБ да постави под специален надзор Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е Василев.
Аз съм се виждал два или три пъти с Ахмед Доган за тези 15 години. Интересен събеседник е, каза още Василев.  Виждал съм се и с Бойко Борисов. На мен някои неща от неговото правителство не ми харесваха - например политиката на крайни икономии, коментира банкерът. Отношенията ми със Станишев са нормални. С никой политик нямам скандал.
Бих искал политиците да се съветват с бизнеса. Против съм политиците да показват кой кой е в бизнеса, натърти той.
Няколко пъти банкерът подчертава, че КТБ е стабилна, няма нужда от финансиране, въпреки че има много предложения..." - в. „24 часа".

„Няма да допуснем гражданите да загубят и 1 лев, а БНБ прави онова, което трябва да се прави в тази ситуация. Това коментира в предаването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниела Бобева след като вчера централната банка постави под надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).
На хората трябва да им се обясни, че банковата система е стабилна, колкото повече всички запазят спокойствие, толкова по-леко ще се премине през този етап, обясни тя.
По думите й държавни фирми държат в КТБ в момента около 130 млн. лв., които остават блокирани до възстановяването пълната дейност на банката. Бобева посочи, че правителството е заварило 700 млн. лв.държавни пари в тази институция, но след като са изпълнени изискванията за разпределянето им в различни банки, те са намалели. Служебното правителство прие правила, според които, държавните дружества не трябва да държат над 25% от парите си на едно място..." - в. „Сега".

В неделните вестници присъства и темата за предсрочните избори.

„Румен Овчаров се обяви за избори догодина
Екслидерът на БСП-София Румен Овчаров заяви, че най-добре за България би било изборите да са догодина. Пред БНТ той обясни, че дотогава правителството трябва да стабилизира банковата система, да изтегли планирания външен дълг и да подготви бюджета...
Пред Дарик радио депутатът и член на соцръководството Антон Кутев обаче припомни, че договорката е за избори след лятото...
Съмнения, че правитеството ще подаде оставка и ще има избори в договорените при президента дати - между 28 септември и 12 октомври, изрази пред Дарик радио зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.
„ГЕРБ иска избори, колкото се може по-рано. Няма значение коя от трите спрягани дати би се избрала, но така или иначе трябва първо да има подадена оставка. От начина, по който се говори, включително след вчера, се създава едно впечатление, че ще има оставка, ама надали. Докато не видя на практика подадена оставка, не им вярвам". - в. „Сега".

„Бившият лидер на Софийската организация на БСП Румен Овчаров смята, че най-добре за България би било изборите да са догодина, а преди това правителството да стабилизира банковата система, да изтегли планирания външен дълг и да подготви бюджета. През това време БСП да избере нов лидер, а да прати сегашния - Сергей Станишев, като еврокомисар в Брюксел.
След като софийската организация на левицата настоя за смяна на сегашното ръководство на БСП, днес Овчаров, който допреди година я ръководеше, коментира пред БНТ, че партията трябва да проведе вътрешни избори за ръководство преди предсрочните парламентарни избори. Според него в БСП има много млади членове, бизнесмени, изградили кариерата си сами, чийто "първи работен ден не е бил в Министерския съвет", които ще са способни да я оглавят.
Овчаров разкритикува Станишев, че е обвинил местните структури за провала на евроизборите, призна, че лидерът действително е "изринал земята" в кампанията и "пътувал като ненормален", но подчерта, че това не би било възможно без подкрепата по места..." - в. „Дневник".