Мерките на служебното правителство срещу кризата и бедността са сред водещите теми на съботните вестници.

„Служебният премиер Марин Райков иска от всеки министър в екипа си да задели еднакъв процент от бюджета си за събиране на средства за изпадналите в нужда хора.
От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че вътрешното министерство ще има затруднения да задели средствата, а министърът на отбраната направо предупреждава, че ще гласува "против" постановлението за преструктуриране на нелихвените разходи по републиканския бюджет за 2013 г.
Райков проявява разбиране към всеки министър, но категорично отстоява тезата си "ние сме длъжници на хората". Като изход финансовият министър Калин Христов предлага да се направи преразпределение на сумите - тези, които имат повече резерви, да дадат повече средства за сметка на тези, които нямат толкова възможности - примерно транспортното министерство да даде пари и за вътрешното и за здравеопазването. По обща преценка обаче това е невъзможно да стане и Райков предлага всеки да гласува по съвест, но заделените средства да са по равно." - в. „Стандарт".

„Основната част от парите, които служебното правителство ще отдели за социално подпомагане ще бъдат насочени към трайно безработните, а възможност за отпускане на великденски надбавки за пенсионерите няма. Това заяви в интервю за Нова телевизия социалният министър Деяна Костадинова. 
Вчера правителството реши да насочи близо 41 млн. лв. от резерви в бюджета за подпомагане на социално слаби и стимулиране на заетостта.  
"Основната част от тези пари трябва да бъдат насочени за заетост, тъй като това е най-продуктивният начин да бъдат подкрепени безработните, да се върнат на пазара на труда. По този начин от една страна, инвестицията, която държавата прави в тази уязвима група, е инвестиция срещу продукт - те получават доходи от труд, плащат социални осигуровки, плащат здравни осигуровки, не се маргинализират и остават на пазара", обясни Костадинова. Освен това с парите можело да се подкрепят майките с малки деца, за да се върнат отново на работа, хората с увреждания с цел осигуряването на тяхната заетост, както и хората, които искат да започнат малък  и среден бизнес.
Тя уточни, че 20 млн. лв. от тези пари идват от строежи на магистралите. Това е възможно след провеждането на задълбочен анализ в строителството министерство и в пътната агенция, след който се оказало, че тези пари няма да могат да бъдат усвоени до края на годината и затова е по-добре да отидат в помощ на бедните хора.
Костадинова отхвърли възможността пренасочването на тези 41 млн. лв. да предизвика негативна реакция сред други социални групи, които могат да бъдат засегнати от съкращаването на вече планирани инвестиции." - в. „Дневник".

„Служебното правителство стартира инициатива за приоритетно разплащане на дължимите пари от държавата към бизнеса, към малките и средни предприятия, съобщи в Габрово президентът Росен Плевнелиев.
По данни на Министерството на финансите дължимите суми са около 109 млн. лв., като от тях между 25 и 30 милиона са на малки и средни предприятия. Те ще бъдат първи и ще получат своите пари обратно от държавата.
Дължимите от държавата пари ще се разплащат първо, експресно и приоритетно към малките и средни предприятия. Очаква се до десетина дни ще бъдат разплатени 25 - 30 милиона лева." -  „Стандарт".

Вестниците отделят място и на съдбата на БДЖ.

„Промените в Съвета на директорите на БДЖ, направени през тази седмица, са били с цел да има повече гледни точки в ръководството на компанията, каза пред "Дарик радио" министърът на транспорта в служебния кабинет Кристиан Кръстев. "До този момент бяха трима икономисти в съвета, в момента са един икономист, един юрист и един железничар, който е започнал от най-ниското ниво в железниците", поясни той.
Кръстев смята, че досега подходът е бил много едностранчив и икономически. "Сложих трима различни експерти, за да може в сблъсъка на тяхното експертно мнение да намерим най-добрият и балансиран подход към всички страни", допълни Кръстев. Министърът смята, че през последните няколко години са правени редица реформи в железниците, за да се оптимизират задълженията и цялостната работа на дружеството, но е необходим малко по-задълбочен подход от гледна точка на експлоатацията.
"Бих казал, че по някакъв начин е загубено доверието на кредиторите, има социално напрежение и сред работещите, и в синдикатите", посочи Кристиан Кръстев. В предаването "Тази събота" по Би Ти Ви Кръстев каза, че е възстановил диалога с кредиторите и с работещите в БДЖ и смята, че е направил правилните ходове.
Към момента задълженията на националния железопътен превозвач са 716 млн. лева. Според Кръстев приватизацията на "Товарни превози" е един от вариантите за оздравяване на дружеството. Той обаче е категоричен, че сделка може да има само при предложени повече от 100 млн. лева...
Служебният министър на транспорта изрази мнение, че държавната помощ за БДЖ, която да помогне за стабилизирането на компанията, трябва да е около 200 милиона лева, като това е вид заем.
Кристиан Кръстев добави, че всички поръчани нови спални вагони от Турция вече са в България и предстои да минат нужната сертификация. Очакванията са след 10 април те да бъдат пуснати по линиите на БДЖ." - в. „Дневник".

„Няма да позволя БДЖ да фалира, а ако се съкращават хора, то ще е само от администрацията, зарече се вчера новият транспортен министър Красимир Кръстев. За оздравяването на компанията ще мине през теглене на държавен заем от 200 млн. лв. от Световната банка, което обаче ще се случи само след позволение от Европейската комисия, уточни още той. 
"Според мен държавната помощ за БДЖ трябва да бъде около 200 млн. лв. Като точният размер на този заем ще се уточни заедно с експерти от Световната банка", каза Кръстев пред Дарик радио.  
От думите му стана ясно, че за да се поиска разрешение от Брюксел за този заем, страната ни преди това трябва да приключи приватизация на "БДЖ-Товарни превози", от която се очакват приходи от поне 100 млн. лв. Тези пари ще се използват от БДЖ за съфинансиране на заема от Световната банка и да плати част от борчовете на компанията...
Кръстев посочи още, че за момента не се предвижда повишаване на цената на билетите за влак, но е необходимо цялостно ревизиране на ценовата политика.
Служебният министър на транспорта призова за повече търпимост и да се даде кредит на доверие на новото ръководство. Преди ден бе сменен Съветът на директорите на БДЖ..." - в. „Труд".

Скандалът с подслушването на политици е сред темите с продължение във всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в една демократична държава като България не трябва да има и капчица съмнение, че той, министри или политически лидери са подслушвани извън правилата. „Не си и помислям, че може да се е случило нещо такова, но ако, не дай си Боже, се докаже, ще трябва да се реагира категорично", коментира Плевнелиев в Габрово вчера и продължи, че като президент следи всичко друго, но не и това кой и с какво го следи.
„Радвам се, че прокуратурата реагира бързо на този сигнал и главният прокурор се ангажира с ясни срокове. МВР също трябва да окаже пълно съдействие", обясни държавният глава. Той подчерта, че в България има ясни правила за ползване на СРС и е важно те да се спазват..." - в. „Преса".

„Бившият министър на вътрешните работи и заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще се откаже от политиката, ако твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконни подслушвания на политици и общественици се потвърдят от прокуратурата. Цветанов обяви това в студиото на Би Ти Ви, където изненадващо се появи, докато там интервю даваше Станишев. Бившият вътрешен министър първо се включи по телефона от централата на ГЕРБ, която се намира в непосредствена близост до студиата на Би Ти Ви. В края на телефонния разговор той обяви, че идва в студиото, за да си говорът със Станишев като мъже.
"Не съм сигурен, а съм убеден, че не е имало такива подслушвания", беше първата реплика на бившия вътрешен министър. Цветанов допълни, че твърденията на Станишев са абсолютна лъжа и се опита да изкопчи от лидера на БСП обещание, че ако това се потвърди от прокуратурата и той, на своя страна, ще се откаже от политиката. В отговор Сергей Станишев само каза, че е готов да се извини, ако за твърденията му не се намерят доказателства.
Въпросът на водещия Виктор Николаев, няма ли вариант всички доказателства за подслушванията да са заличени, видимо ядоса Цветанов. "МВР не е плод и зеленчук. Всички документи се регистрират. МВР не е разграден двор", отговори бившият вътрешен министър. "Способите и методите, които се прилагат в оперативната работа, са класифицирана информация", каза Цветанов на въпрос - има ли такъв автомобил, оборудван за подслушване, за какъвто се твърди в сигнала..." - в. „Дневник".

„Сивият „Крайслер" с шестте монтирани на покрива антени, който се оказа собственост на Ивайло Дичев, днес е бил забелязан близо до "Позитано 20"...
Собственикът на вана, който е от същата марка, описана в сигнала до лидера на БСП за незаконно подслушване на политици и бизнесмени, спрял да си купи банички близо до централата на левицата, съобщи самият той пред bTV. Дичев заявил, че повече няма да се връща тук днес.
На задното стъкло на Крайслера днес с маркер бил изрисуван надпис "007".
Вчера той обясни, че е паркирал на ул. Позитано много пъти.
15-годишната кола на Ивайло Койчев стана медийна звезда, след като лидерът на левицата говори за "Българския Уотъргейт" и описа специализиран автомобил за подслушване на МВР.
Ивайло Дичев обясни, че антените на колата му нямали абсолютно никаква функция, а били "за красота". В тази кола той вози децата си и се притеснява за тях..." - в. „Труд".

Темата за протестите също намира продължение на страниците на всекидневниците.

„Жителите на Преслав излязоха на протест, недоволни от работата на кмета си Христо Илиев (ГЕРБ), който управлява за 5-ти път градчето. Те заплашиха, че ако до сряда той не подаде оставка, може да има самозапален човек.
Марин Харалампиев, чиято дърводелска работилница била подпалена през 2006 г. от неизвестен извършител обяви, че е готов на крайната мярка. Кметът излезе, но не отиде при протестиращите. Категоричен бе, че няма да подаде оставка, защото тези, които я искат, не са гласували за него. Протестът бил заради изборите, а целта - да бъдат компрометирани кметовете на ГЕРБ.
Нови протести срещу високите сметки и монополите ще има в страната днес. Във Варна групата, която иска оставката на общинския съвет, ще организира поредния митинг пред кметството.
Към разпънатите там 3 палатки от събота следобед се прибави и още една - на Илиан от с. Приселци. Той ще гладува 48 часа и ще подкрепи Младен Живков, който вече дни наред живее пред кметството и гладува. Друга група протестиращи набира доброволци с лопати, четки и бои. Целта е да бъде лъсната детска площадка до студентските общежития в кв. "Левски".
Възстановяват се неделните протести и във Велико Търново. До дни се очаква да бъде сформиран Обществен съвет към местния парламент. Целта е промяна в правилника за работа на общинарите, която да позволи участие на граждани в сесиите.
Водачът на протестите в Дупница Слави Паскалев е глобен от общината със 100 лв., защото митингът на 17 март т.г. е продължил повече от разрешеното, а шествието минало по необявен предварително маршрут..." - в. „Труд".

„Протестите са стрували милиони левове на полицията. Това става ясно от стенограмата от заседанието на служебния кабинет, на което всяко министерство трябваше да даде принос за социалния пакет на кабинета, съобщи bTV...
Вътрешното ведомство също твърди, че има огромен недостиг. В София протестите стрували на полицията 600 000 лева за извънреден труд и горива. Подобно било и положението във Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград." - в. „24 часа"