Труд

Богатите ядат с 36% повече от бедните

Доходите са решаващи за това какво има за храна на масата. Най-заможните 10% от населението ядат с 36% повече калории от най-бедните българи, сочат данни на НСИ. Храната на хората с по-големи финансови възможности съдържа средно по 2478 калории на ден, докато най-бедните - 10% от населението ядат по 1825 калории, 39% от които се набавят от хляб, тестени изделия и брашно.

Заможните ядат по-малко хляб, но хапват повече месо, плодове и зеленчуци. Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, защото пият и пушат много повече от бедните си съграждани. Най-заможните 10% от населението за година изпиват средно по 49,5 литра алкохол и пушат по 1412 цигари, а най-бедните - само по 13,5 литра алкохол и 413 цигари.

Хората, които попадат в групата с най-високи доходи, ядат средно по 72,3 кг. хляб на година, 67,8 кг. плодове и 86,5 кг. зеленчуци. А най-бедните 10% от населението за година изяждат средно по 92,8 кг. хляб, 26,1 кг. плодове и 43 кг. зеленчуци. За година заможните консумират средно по 37,1 кг. месо и 15,6 кг. месни продукти, а бедните - 23,8 кг. месо и само 9,8 кг. салами, луканки и наденици.

Монитор

Четири важни язовира полупразни

4 важни язовира за питейно-битово водоснабдяване са полупразни, сочи справка на екоминистерството. Освен станалия печално известен яз. "Студена" над Перник със запълване под 50% са и "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково".

Яз. "Дяково", който осигурява водата за част от абонатите в Кюстендилска област, е със завирен обем 12,704 млн. куб. м и е пълен на малко над една трета от максималния. От него вече е забранено използването на вода за други цели.

Експерти през седмицата изчислиха, че пернишкият яз. "Студена" ще достигне мъртвия си обем най-късно в средата на февруари

Сега

Домусчиеви и Румен Гайтански-Вълка са фаворити за чистенето на София

Цени от над 800 лв. за единица извършена дейност са получени в конкурса на Столичната община за събиране на боклука във всички райони, в които до финалния етап е допусната само по една фирма или консорциум. В единствените два района, за които офертите са повече от една, се появяват и по-ниски предложения. Комисията за провеждането на обществената поръчка обяви резултатите от оценката на техническите предложения и отвори ценовите оферти на допуснатите участници.

В първа зона "Титан София Център" ДЗЗД предлага да извършва сметосъбирането и сметоизвозването срещу 818,39 лв. с ДДС за единица извършена работа. Същият консорциум извършва дейността и в момента, като договорът му изтича догодина. Това бе и единственият участник в конкурса на Столичната община за въпросната зона. Тя включва районите "Средец", "Студентски" и "Лозенец". В обединението влизат "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев. Оценката за техническото предложение на "Титан София Център" е 100 точки.

Капитал дейли

Как Бостън почисти водата си

Първият има огромен проблем с въздуха си. София, разбира се, не е Делхи или Пекин, но е безспорно - качеството на въздуха в града понякога е отвратително, а друг път е просто опасно. Доскоро проблемът се измерваше оскъдно и не можеше изобщо да се види целият му обем, а дори данните за броя на децата с астма в града, не са публични. Надеждата на жителите на столицата и на онези, които се борят за по-чист въздух, е съдебно дело срещу общината, което да я накара да си върши работата. През ноември Софийският градски съд излезе с решение, че Столичната община трябва да информира гражданите в реално време за качеството на въздуха и да мие машинно улиците в града, включително в кварталите, 2 пъти месечно от май до септември и веднъж месечно в останалото време от годината. Вместо да предприеме мерки обаче, общината е наела адвокат и се защитава в съда срещу неправителствената организация "Група за чист въздух", като следващото заседание по делото е насрочено за 17 февруари 2020 г.

Дума

Пернишката полиция "профилактира" протестиращи

Протестиращи срещу водния режим в Перник са били привикани в полицията тази вечер. Според говорителя на местното РПУ Венцислав Алексов става дума за "профилактика" сред демонстранти, които са се проявили при предишни протести. Те са били предупредени да не нарушават обществения ред.

В града има и допълнителни сили на жандармерията.

Утре в Перник трябва да бъде обявено бедствено положение заради водната криза. Хората готвят поредни протести. Полицията се опасява, че може да се стигне до блокиране на магистрала "Люлин" и входовете към София.