Как Масларови гушнаха 5 милиона, разкрива „Монитор"

Как семейство Масларови гушна 5 млн. лева държавни пари? Част от истината излезе наяве по време на вчерашния парламентарен контрол.

Съпругът на социалната министърка Емилия Масларова прибрал крупната сума от бюджета, чрез своя фирма, която "печелела" обществени поръчки. Това каза депутатът от ДСБ Антоанела Понева, която бе подготвила въпрос към министър Масларова относно политиката, водена от социалното министерство във връзка с конфликтите на интереси, произлизащи от възлагането на обществени поръчки.

"Как ще обясните големия брой обществени поръчки, които е спечелила фирмата на вашия съпруг "Лена" ЕООД и обръч от по-малки фирми около нея на стойност около 5 млн. лева", попита Антоанела Понева от пленарната трибуна.

Фирма "Лена" ЕООД е с предмет на дейност счетоводство и одит. Тя поясни, че най фрапиращата сделка е сключена с "ТЕЦ Марица Изток 2" на стойност 3.8 млн. лева за доставка на 350 тона дизелово гориво и 100 тона бензин. По-малките поръчки били за доставка на дизелово гориво за организации на бюджетна издръжка в община Мъглиж на стойност 100 хил. лева и за доставка на газьол за дом за медико-социални грижи в Стара Загора на стойност 379 хил. лева. "Съмнително е дали изобщо заявените количества гориво са стигнали до поръчителите или само парите са стигнали до фирмата, която се ръководи от вашият съпруг", подчерта народният представител от партията на Иван Костов. По думите на тъмносиния депутат сделките са сключвани през 2004 година, когато Масларова беше зам.-председател на парламентарната социална комисия и през 2005 година, когато вече е социален министър. Повечето от поръчките пък били спечелени без конкурс, заради отсъствие на друг кандидат, в което се увери и "Монитор", разглеждайки документи по сделките. Изключение прави само една обществена поръчка, при която "Лена" ЕООД е предложила най-ниска цена. След проверка на годишните данъчни декларации на министър Масларова от 2004, 2005 и 2006 година се установи, че никъде не фигурират доходи от фирма "Лена" ЕООД, в която съпругът на социалната шефка Антон Масларов е изпълнителен директор.

Понева коментира пред журналисти, че Масларов е бил сътрудник на Държавна сигурност (ДС) и въпросният обръч от фирми се управлява именно от агенти на бившата ДС. Тя добави, че основната дейност на фирмите била данъчно-консултантски услуги и доставка на горива.

Факсимиле от поръчката за доставка на 100 хиляди литра дизелово гориво за организации на бюджетна издръжка в община Мъглиж, спечелена от фирма "Лена" ЕООД

След скандала Емилия Масларова отиде при законодателя от ДСБ Атанас Атанасов и проведе кратка дискусия с него. В последствие напусна пленарната зала и се вмъкна на бързо в кабинета на шефа на парламента Георги Пирински, избягвайки журналистите. Недоволна от случилото тя проведе 15-минутен разговор с Пирински, след което напускайки сградата на Народното събрание, показвайки истински спринтьорски качества. И не остави никакъв шанс на журналистите да я застигнат за коментар.

"Г-жа Масларова ми се скара как можело да вадим такива неща. Ми аз какво съм виновен", коментира пред "Монитор" Атанас Атанасов.

ТЯ обеща:

"За да не отпадат деца от училище - държавата да плаща по 10-20 лв. месечно на всички ученици до 8 клас".

23 март 2006

"През 2007 г. ще бъдат обучени над 42 000 души, за да повишат квалификацията си и да се реализират на пазара на труда". 19 април 2006

"До октомври включително, сега, когато започне сезонната работа, селскостопанската работа, безработицата ще падне под 10%".

14 май 2006 година

"Вярвам, че до 5 г. ще бъдем тигърът на Европа".

26 октомври 2006

"До 2010 г. 30 процента от децата до 3-годишна възраст да бъдат обхванати в детски ясли и 90 процента от 3 до 6 години - в детски градини".

28 февруари 2007

"Без данъци върху бонусите към заплатата".

16 март 2007

"По 100 лв. за перуки на болни от рак".

5 април 2007

"От следващата година ще сложим край на професията "социално слаб".

11 април 2007

"Трябва да кажем стоп на майките инкубатори, на майките кукувици, които оставят децата си на нашите грижи".

Социалистката си пада по марково облекло

Социалната министърка Емилия Масларова се пада по маркови парцали, твърдят нейни съпартийци.

С нескрита гордост та твърдяла "всичко ми е от "Диор" в чантата.

Минава за една от ВИП клиентките на Жени Живкова и Мария Недкова.

Чепиците, с които защитничката на пенсионерите, бедните и се разхожда из министерството струват около 1000 лв. Те са на шикозната марка Casadei. Чантата на Масларова са на "Бали" и "Фурла" и струват между 600 и 900 лв.

След ревю на пловдивска фирма си поръча два тоалета от "арабски тензух".

Пуританска забрана на работното място

Още в началото на мандата си като министърка Масларова изрично забрани прозрачните ризи, блузи и тениски. В списъка с непозволени тоалети сложи и блузките с дълбоки деколтета. Нареди полите, панталоните и роклите задължително да са с "общоприета делова дължина". Масларова бе категорична - сред служителките на социалното министерство няма място за мърли. В заповедта си министърката подчертава, че аксесоарите и бижутата трябва да са с мярка в количество, както и с лек и съобразен с деловия външен вид грим. Документът изрично постановява: "Не се разрешава при изпълнение на служебните и трудовите задължения носенето на облекла и обувки, чувствително отклоняващи се от изискуемите, в това число дънкови облекла и спортни обувки.

Живее до Тато

Домът на Емилия Масларова е построен в края на 90-те на ул. „Секвоя" в Бояна. Улица "Секвоя" е известна с във вилата на последният генерален секретар на БКП и държавен глава Тодор Живков, където той прекара последните си години. Къщата на Масларова се шири на 273 кв. м. Мястото в Бояна е купено през 1965-а година от свекъра на Масларова.

Емилия Масларова: Съпругът ми има право да работи

"Изобщо не се притеснявам. Моят съпруг е български гражданин, който има право да работи. И той работи в една фирма, която e регистрирана по всички закони, права и задължения. Фирмата си плащала всички данъци, работели честно и почтено и няма нищо общо с Министерство на труда и социалната политика. Ако Вие смятате, че нашите родственици не могат и не трябва да работят, мисля, че Вие нарушавате права, които всеки един от нас има като български гражданин. Не ми дърпайте езика от тази трибуна, за да не кажа какво правят в нашето министерство съпруги на бивши премиери, които също имат фирми и фирмички, чиято дейност все още е под наблюдение на съответните органи", заяви в отговор на обвиненията социалният министър Емилия Масларова.

Взе и пианото на Лора Каравелова

Социалната министърка освен любител на изящни тоалети е любител и на красиви и скъпи вещи. Тя се гордее с пианото на Лора Каравелова, което краси дома и. За музикалния инструмент с уникална историческа ценност Масларова се похвали в интервю през 2001-а година. Причината то да е там г-жа Масларова обяснява така: "Когато изхвърлиха Демократичния съюз на жените, чийто председател съм, от къщата на "Патриарх Евтимий", го докарахме тук на съхранение."

Пианото всъщност е било на Екатерина Каравелова. В залеза на своя живот Каравелова дарява пианото на Невена Кюранова. Тя има дом за деца, някои от които с големи музикални заложби.

Тотална корупция, е водещата тема за "Капитал" 

Следователят, който "снася" тайни на заподозрян по топ делото за "Топлофикация", би трябвало да бъде разследван от шефа си. Освен ако самият шеф на следствието не беше обвинен, че рекетира държавни служители, за да върши политически услуги на ДПС.

Това би трябвало да е казус за прокуратурата, освен ако разплитането на случая не застрашаваше правителството. Изтичане на информация, изнудване на магистрати, рекет на държавни фирми, черна политика - какво ли няма в скандала, който най-неочаквано се заплете през седмицата и по всичко личи няма да е от "тридневните".

Ако тази история трябваше да започне по друг начин, тя щеше да разказва за печалното държавно предприятие "Булгартабак" и за това как неспиращите опити да бъде ползвано за черни партийни каси заплашват не просто да го потопят (виж стр. 44-45 в К2), но и да провалят уж демократичните механизми за управление на държавата. Съвсем не случайно пак тази седмица представителите на ДПС в правителството отново блокираха решението за приватизация на "Булгартабак" и влязоха в директен конфликт с екипа около икономическия министър от БСП Румен Овчаров.

Сглобяване на картината

Верижното "изпускане на нерви" в оформящия се корупционен скандал започна с изненадващ анонс на ръководителя на Националната следствена служба Ангел Александров. В сряда той обяви, че предлага на Висшия съдебен съвет да уволни дисциплинарно следователя по делото "Топлофикация София" Татяна Шарланджиева, защото изнасяла информация към разследван по същия случай. От неофициални източници веднага изтече информация, че става въпрос за бизнесмена Красимир Георгиев - шеф на консултантската фирма "Фронтиер", който има общ бизнес с майката на обвинения шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров и се сочи като близък с Румен Овчаров. Контактите на следователката с Георгиев и опитите й да го предпази, пак според източници от ВСС и прокуратурата, били засечени от разговори по телефона директно и през зам.-министъра на икономиката и лична приятелка на Шарланджиева - Корнелия Нинова.

Източници на "Капитал" потвърждават, че подслушаните разговори са в подкрепа на обвинението за изтичане на информация по делото.

Един грях ражда друг

В деня, в който беше разпъната на всички първи страници на вестниците, следовател Шарланджиева реши да се брани и направи потресаващи разкрития. По думите й шефът й Александров е оказвал натиск върху нея и Корнелия Нинова по съвсем други теми. "Познавайки нашето приятелство, той се опи­та да се възползва от отношенията между нас, за да лобира за определени икономически интереси в "Булгартабак" в областта на хазарта, а така също и в Държавния резерв", каза на специална пресконференция следователката. Казаното беше потвърдено от доскорошната й пряка началничка в следствието Зоя Иванова, подала оставка според двете под натиска на Александров.

Часове след необичайната пресконференция зам.-министър Нинова потвърди думите на приятелката си, с която навремето заедно били следователки.

От откъслечните обяснения изплуваха следните твърдения:

- че чрез двете си подчинени Александров натискал Нинова да изрови компрометиращи данни за шефа на "Булгартабак" Христо Лачев. Зам.-министърът е и председател на съвета на директорите на холдинга. Според нейните изявления отказала да извърши на пръв поглед странната услуга.

- другото искане на шефа на следствието към Нинова (която е и представител на Министерството на икономиката в междуведомствена комисия по Държавния резерв) било да подкрепи деблокиране на големи количества жито от резерва.

- и трето, Нинова да въздейства в комисията по хазарта, за да се даде лиценз на "една фирма за внос на машини за хазартни игри". Според обекта на трите желания въпросната фирма не била доказала произхода на средствата си (виж карето за хазарта).

Пред bTV Нинова разказа, че й били откраднати два автомобила. Първия път това станало след отказа да осигури документи срещу шефа на "Булгартабак", а втория - след гласуването за разблокиране на стоки от резерва. Тя получила и бележка от крадеца "Да би мирно седяло, не би чудо видяло".

И пак "Булгартабак"...

Смелостта на трите дами за момента спря дотук. Източници на "Капитал", близки до икономическото министерство, обаче пот­върждават за натиск по линия на "Булгартабак" и посочват, че той тръгва от средите на ДПС. За Ангел Александров се знае, че е в приятелски отношения с Ахмед Доган, чийто следовател е бил още от социалистическо време. При предното правителство именно ДПС блокира в парламента закриването на Националната следствена служба. Партията на Доган е и с "традиционни" интереси в "Булгартабак", чиято приватизация провали по време на кабинета "Сакскобургготски". Голяма част от електората на ДПС се изхранва от отглеждане на тютюн, който държавната компания изкупува и през годините на прехода този факт винаги е диктувал политиката в сектора.

Субсидиите за тютюно­производителите са в основата на влиянието на ДПС в турските райони и затова политически темата "Булгартабак" е изключително чувствителна. Този инструмент обаче изчезва от само себе си. В момента дружеството е подложено на чудовищен конкурентен натиск от водещите световни фирми (БАТ, "Импириъл табако", "Филип Морис" и др.), след като от януари заради членството в ЕС пазарът в България се либерализира и редица световни марки влязоха на много ниски цени.

Пазарният дял на "Булгартабак" започна стремително да спада, а финансовото състояние да се влошава. Вече е очевидно, че ако не се приватизира спешно, като държавно, дружеството едва ли ще оцелее повече от година-две. Затова този път изглеж­даше, че има политическо съгласие, включително и от ДПС, за бърза приватизация. Изглежда обаче, движението има по-голям интерес да запази "Булгартабак" държавен.

Според източници на "Капитал" неотдавна заместникът на Емел Етем в Министерството на бедствията и авариите и шеф на Държавния резерв Делян Пеевски е поискал от името на ДПС ръководството на "Булгартабак" да отчислява месечни "вноски". Източниците ни не изключват възможността и да става въпрос за "частна инициатива", без задължително в ДПС да знаят за това. Пеевски, който се оказа, че в същото време е и следовател в отпуск (вижте текста за него), отрече да е правил това. На въпрос на "Капитал" дали е имал срещи с ръководството на "Булгартабак", на които е искал пари от името на ДПС, той обясни, че с Корнелия Нинова се е срещал само официално на заседания на Държавния резерв, а с Христо Лачев никога не се е виждал.

Според историята, която потвърждават няколко свързани с "Булгартабак" източника, шефовете на холдинга били посетени и лично от Ангел Александров и предупредени, че ги чакат следствени действия, които да ги компрометират и да доведат до отстраняването им. Думите на следователката и зам.-министър Нинова подозрително съвпадат със странната история. "От месеци съм обект на натиск от страна на директора на НСлС г-н Ангел Александров...Нямам и никакво намерение да пълня черни каси с парите на "Булгартабак", казва Нинова в изявлението си до медиите.

В крайна сметка от "Булгартабак" сами поискали от финансовото министерство да им бъде направена ревизия, която да покаже, че няма нищо за криене, и така да се неутрализира натискът за източване на средства от него. Това и се случило - започнала пълна данъчна ревизия, която все още продължава, казаха от Министерството на икономиката. От ведомството потвърдиха, че самият изпълнителен директор Христо Лачев е настоял за нея.

Deja vu

Пак тази седмица ДПС отказа да подкрепи изваждането на "Булгартабак холдинг" от списъка на предприятията, забранени за приватизация. Това е единствената пречка пред продажбата на цигарените фабрики. Предложение беше внасяно от Румен Овчаров на последните две заседания на правителството, но остана неприето. Според източници от Министерския съвет причината за това е именно несъгласието на минис­трите от ДПС.

Освен че ги отрязали за финансиране от тютюневия холдинг, Овчаров и Нинова отказали да подкрепят и схеми за източване на държавния резерв. Миналия месец Пеевски внесъл предложение за освобождаване на големи количества пшеница. То не беше мотивирано и гласувах против, каза Нинова пред bTV, без да уточнява вида на стоката. "Мисля, че това изчерпа търпението на Ангел Александров. След моето гласуване Зоя Иванова ми се обади, че г-н Александров е много ядосан и може да има неприятни последствия за мен." Източници на "Капитал" твърдят, че сделката все пак е реализирана - продадено е жито на ниска цена, след което отново е купено за резерва, но по-скъпо.

Буквално преди дни от Държавния резерв поискали с писмо Овчаров да предложи на правителството да бъдат отпуснати 170 млн. лева от бюджета за закупуване на горива. Министърът отказал, защото искането не било добре аргументирано. След "Булгартабак" това явно преля чашата на търпението на ДПС и те започнаха агресивна кампания срещу екипа на Овчаров, тълкуват ситуацията източници, близки до ръководството на ведомството.

Помни Шулева!

От икономическото министерство коментираха връзката между тези събития по следния начин: "Надяваме се, че поведението на ДПС по изваждането на "Булгартабак" от забранителния списък не е промяна в политическата позиция, а процедурен въпрос. Нашето становище е категорично - приватизацията е единственият правилен път за "Булгартабак". В противен случай ще трябва да се зат­ворят фабрики и да се закрият работни места, за да се направят останалите производства по-конкурентни на пазара. Трябва да е ясно кой стои зад това и кой ще понесе политическата отговорност за последиците."

Ясно е, че зад всичко това стои ДПС, коментира неофициално високопоставен служител в министерството. "Никой обаче няма да посочи директно Доган като виновник. Ако сега посочим с пръст ДПС, може да се стигне до криза в правителството и после връщане назад няма", смята той. Ако не доведе до развод в коалицията, това може да струва изгарянето на един министър, най-вероятно Румен Овчаров. С две думи - "Помни Шулева!" При правителството на НДСВ се стигна до подобен конфликт между НДСВ и коалиционния партньор ДПС пак за "Булгартабак", при което ролята на бушона-спасител на коалицията се падна на икономическия министър Лидия Шулева.

Ако тази история трябваше да има друг край, той щеше да бъде: на първия ден след скандала "Шарланджиева - Александров - Нинова - "Булгартабак" - Държавният резерв - последният да затвори вратата..." прокуратурата остана мълчалива. Неофициално представител на институцията коментира, че Александров има голям авторитет във Висшия съдебен съвет и при тази му структура е малко вероятно опашката на разкритията да го засегне.

По-лошият извод засега е, че при тази структура на властта е малко вероятно и други разследвания да видят бял свят.  

Голямата парна мистификация-2, разследва „Монитор"

Драстично забавяне от месеци в разследването по аферата "Топлофикация" е довело до разразилия се в следствието скандал. В продължение на 8 месеца частта на разследването, която касае връзките между 83-годишната майка на Валентин Димитров - баба Цеца с на шефа на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, е била подминавана.

Указанията

Преди 2 месеца прокуратурата дала специални указания за работата в тази част на делото. Следователите трябвало да ускорят темповете на разследването, за да наваксат пропуските си. Тогава в разследващия екип участвала и следовател Татяна Шарланджиева, под ръководството на наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов.

В началото на април било установено, че указанията не били изпълнени. По тази причина, както "Монитор" писа, Шарланджиева е отстранена от разследването и преместена от 3-ти сектор на Следствената служба в 6-ти.

Телефонна любов

Междувременно обаче били засечени телефонни разговори между нея и шефа на "Фронтиер", който бил подслушван по друго дело. С изтичането на информация към него се обяснява и фактът, че два сейфа на Валентин Димитров в българска банка изненадващо се оказали празни точно преди прокуратурата да ги провери.

Александров допълва обвинението си с аргумента, че Шарланджиева е поддържала и чести телефонни контакти с зам. министъра на енергетиката Корнелия Нинова. Тя служела за посредник в отношенията на следователката с Красимир Георгиев. По неофициална информация разследващите са преброили над 111 позвънявания между двете за шест месеца.

Така се стигна и до предложението, Шарланджиева да бъде дисциплинарно уволнена.

Злите езици

След съобщенията за случилото се следовател Шарланджиева атакува шефа си, като обвини Александров, че искал да използва дългогодишното й приятелство със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, за да прокара лобистки интереси в областта на хазарта, държавния резерв, както и да получи документи, уличаващи в престъпление шефа на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев.

Часове по-късно самата Нинова също обвини в натиск шефа на следствената служба. Заместничката на Овчаров се оплака от психоатаки, които целели нейното сплашване.

Зоя Иванова подаде оставка като началник на 3-ти сектор в службата, ден преди скандала да се развихри.

За пример тя даде последователните кражби на два лични автомобила. След всяка една на мястото на липсващата кола била оставяна бележка с надпис "да би мирно седяло, не би чудо видяло".

Междувременно в сутрешния блок на Нова телевизия двете следователки обясниха, че не били точно притискани от Александров. Просто по време на приятелски разговори с него, той ги молел да се свържат с Нинова и да му съдействат за определени неща.

С промяната на твърденията на двете следователки обаче се пресича възможността прокуратурата разследва дали наистина им е упражнен натиск от Александров.

Шефът на Следствената служба - също заплашван

Два дни след началото на скандала Александров заяви публично, че е бил сплашван. Шефа на следствието не пожела да назове човека, но уточни, че ставало въпрос за видна личност с интереси в енергетиката.

"Човек, който смята за собственост държавата, си позволи да ме заплашва с пресконференции, отправи и физически заплахи." Така Александров описа отправените към него предупреждения.

Шефа на следствената служба изтъкна още, че не той е оказвал натиск, а самата Нинова е искала снимки на хора в Боровец от него. Той обаче не пожела да уточни какво има на исканите фотоси.

По информация на "Монитор" въпросната видна личност му се е заканил в компания, че ще му покаже с кого си има работа.

Без обвинителен акт по "Топлофикация"

Преди месец градският прокурор Николай Кокинов заяви, че до края на април ще има внесен обвинителен акт по случая "Топлофикация". Това означава, че случая трябва да бъде приключен и виновните лица да бъдат изправени на съд.

Ден след началото на скандала обаче наблюдаващия делото прокурор Божидар Джамбазов заяви, че предстои ново забавяне на разследването. Причината- назначаване на вътрешна проверка, която да установи до каква степен е било опорочено разследването. Въпреки очакваното забавяне обаче наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов отхвърли възможността делото "Топлофикация" да пропадне.

Кметът Бойко Борисов: Президентът да свика КСНС

Столичният кмет Бойко Борисов поиска в писмо до президента Георги Първанов да свика незабавно Консултативния съвет за национална сигурност заради скандала покрай делото за "Топлофикация".

В него Борисов обяснява, че бил "изключително разтревожен от обстоятелството, че в националния ефир и в печатните медии за пореден път излизат факти, свързани с корупцията в „Топлофикация". Очевидно сведенията за политическа корупция достигат своя връх. Днес от човека, заемащ ключова позиция в съдебната система - директора на Националната следствена служба, чухме шокиращото изречение „Има човек в тази държава, който си мисли, че тя е негова собственост." Тези данни, както и обстоятелството, че са замесени имената на хора от висшите етажи както на съдебната, така и на изпълнителната власт, ми дават основание да се притеснявам, че ситуацията в страната ни е изключително сериозна и тревожна.

Нека да не чакаме за пореден път чуждите служби, правителства и отговорни фактори да вземат решение вместо нас."

В същото време пред "Монитор" кметът Борисов заяви, че ако това дело бъде провалено най-вероятно Европейската комисия ще се самосезира и сама ще наложи мониторинг върху съдебната система.

Брендо потърпевш от убийството?, пише „Монитор"

Неуловимият Евелин Банев - Брендо остава зад решетките, реши вчера Софийският апелативен съд. Той е обвинен за пране на пари и организиране на престъпна група с бившата си съпруга Моника Добринова, Десислава Дешлиева и брат си Симо Карайчев.

Според съда съществувала опасност Брендо да извърши ново престъпление. Аргументът - обвиненията, които прокуратурата му е повдигнала, са доста сериозни и предвиждат наказание над 10 години затвор.

В същото време пред съда вчера Брендо реши да даде обяснения и по повод зверското убийство на ключовата свидетелка срещу него - Йорданка Запрянова. Пред магистратите Банев заяви, че я е виждал само веднъж.

"Показанията на Запрянова нямат никакво значение за делото, тъй като пране на пари се доказва с документи. Клиентът ми е най-потърпевш от убийство й, защото процедурата манипулативно го сочи за поръчител", каза адвокатът на Банев - Ина Лулчева.

51-годишната Йорданка Запрянова, майка на брутално разстреляния в София преди 2 години млад бизнесмен Константин Дишлиев, беше открита надупчена с 6 куршума от малокалибрен пистолет в дома си на ул. "Горски пътник" №47 в столичния квартал "Лозенец".

Според криминалисти убийството е станало в понеделник по обяд, само три дни след като Брендо бе оставен в ареста. Тялото на Запрянова бе открито във вторник по обяд. Същият ден жертвата трябваше да бъде разпитана пред съдия и да съобщи подробности около бизнеса на Банев, съобщи на извънреден брифинг градския прокурор Николай Кокинов. Все още не е ясно обаче защо на Запрянова като ключов свидетел не е била назначена лична охрана.

Баджанакът на Брендо - Константин Дишлиев, бе надупчен на излизане от индийския ресторант "Тадж Махал" с 10 куршума преди 2 години.

Една от версиите, по които работи полицията е, че Запрянова е разстреляна от познат човек, когото тя спокойно е пуснала в дома си. Ченгетата обаче уточниха, че напоследък жената имала и влошени отношения със снаха си Десислава Дишлиева, която също е сред обвиняемите по делото на Брендо. Двете водили спорове заради имоти и пари.

Криминалисти обявиха, че в убийството на Запрянова има личен мотив и не е извършено от професионалист. "Тя е надупчена с 6 куршума в главата и тялото. Ако беше професионален килър щеше да има един куршум в сърцето и един контролен в главата", коментира криминалист пред "Монитор".

Според запознати Запрянова никога не спирала да търси и истината за убийството на сина си Константин Дишлиев, който е баджанак на Брендо-двамата за женени за два сестри. В последните дни преди разстрела на Дишлиев отношенията му с Брендо били доста обтегнати. След убийството на Константин, Запрянова съобщила пред ченгетата, че Брендо заплашвал сина й със смърт.

Край на ада пред КАТ, е водещото заглавие за „Стандарт"

Идва краят на опашките пред КАТ. Шофьорите вече няма да висят с часове, за да регистрират автомобила си. До края на годината МВР ще въведе изцяло електронно обслужване в Пътна полиция, съобщи за "Стандарт" вътрешният министър Румен Петков. Нужните пари ще бъдат осигурени от Евросъюза. От догодина водачите може да попълват документите за колата си направо на домашния компютър. Те ще ходят в КАТ само за сверяване на данните и поставяне на номерата. Сега собствениците на коли висят по цял ден пред гишетата, за да попълват документи. Електронното обслужване ще бъде въведено първо в големите градове, където напливът е най-голям.

По интернет ще може да научим и какви глоби дължим.

МВР търси и терени за нови пунктове на Пътна полиция в големите градове. Сега единственият технически център на столичния КАТ в "Дървеница" е под денонощна обсада.

Вътрешният министър отбеляза истински бум във вноса на коли. Причината е отпадането на ДДС-то за вкарване на автомобили от страните на ЕС. Само за първите три месеца табели са получили 77 052 возила. Това е с 30 хиляди повече спрямо миналата година, обясни МВР шефът. 63 323 са втора употреба, а останалите 13 629 - нови.

Новата система ще облекчи и фирмите, които наемат шофьори. С едно кликване на мишката работодателите ще могат да проверят дали кандидатът е имал провинения пред КАТ. Водачите пък ще виждат в интернет контролните точки, които са им останали в талона.

Всеки даскал поне с два езика, съобщава „Стандарт"

Нови правила за средното образование прие Министерски съвет. И те създават сериозна конкуренция между училищата - всяко с проект ще трябва да се бори срещу закриването си, ще предлага идеи за униформи и ще кара децата да учат за ЕС. Програмата ще завърши през 2008 г. Дотогава 4000 ученици ще сменят школата, а колко учители ще са съкратени, още не се знае.

Всеки даскал трябва да знае поне два езика. Само така ще може да работи наравно с колегите си от Евросъюза. Преподавателите ще трябва да минат на курсове, за да владеят чуждите езици и за да се научат да работят с компютри, предвижда приетата национална програма "Квалификация на учители".

Експерти от МОН обясняват, че в образователната система има огромен недостиг на квалитетни кадри. Преподавателите не са достатъчно подготвени да водят уроци по информатика и чужди езици, тъй като самите те явно не ги владеят много добре.

Учители с филология вече няма да могат да обучават малчуганите, ако нямат и педагогическо образование. Губят правата си и даскалите със средно, дори да е са с езикова гимназия. Програмата предвижда и създаване на експертна група, която да следи качествата на даскалите и да повиши изискванията за приема им на работа.

Сериозен проблем създава и новороденият предмет "Човекът и природата". Заради него съответните преподаватели трябва да изкарат допълнителен курс по химия, биология, математика, физика и география.

Отделно от това всички учители и директори ще трябва да ходят на компютърен курс, за да не се окаже, че учениците са по-наясно с интернет от тях. За директорския пост са предвидени и допълнителни изисквания - шефовете на училищата ще обменят опит и практика онлайн.

Колкото и обаче да се дообразоват учителите, базите на школата остават в плачевно състояние. Този проблем също не е отминат - кабинетът предвижда до 10 г. всяко училище да е с ремонтирана и обновена база. Особено ще се набляга на катастрофалното състояние на площадките за игра и физкултурните зали. За обновлението им са отделени 15 млн. лева, като целта е децата да се откажат от цигарите и наркотиците в полза на физическото. Ще се правят баскетболни кошове, табла и писти за дълъг скок с изкуствена настилка.

За подобни екстри обаче всяко школо ще трябва да кандидатства с проект в съответната община. Обновените училища ще са само 300 в цялата страна. И то такива, които имат потенциал за повече ученици.

Канал за износ на шофьори, разкрива „Труд"

Канал за износ на шофьори от градския транспорт на София към Испания разкриха вчера общинари.

Мрежата е изградена от бивш водач на автобус. Всеки месец шофьори и ватмани подавали молби за напускане и потегляли да въртят геврека в Мадрид и Барселона срещу 1200 евро месечна заплата. За сравнение у нас те получават около 400 лв. на месец, разказа сам шефът на дружество "Автотранспорт" инж. Асен Добранов пред "Труд". В софийския автотранспорт вече има 160 свободни места.

Дружеството е започнало масова кампания за набирането на нови водачи в Перник, Радомир, Ихтиман и околните села.