24 часа

Колите в България най-малко и най-стари

България е на дъното в класацията по възраст на автомобилния парк в страните в ЕС.

Колите до 5 г. у нас са едва 5%, или около 160 000, до 10 години са 10 на сто, или около 400 000, а между 10 и 20 г. - 60 на сто, или близо 2,4 млн.

Най-старите автомобили - над 20-годишните, са близо 1 млн., което прави 25% от автомобилния парк в България.

Това показват данни от анализ на Евростат за автомобилния парк и регистрацията на нови коли сред 28-те страни членки през 2018 г.

Най-висок дял регистрирани нови автомобили на възраст до 2 г. е отчетен в Люксембург - 25%. Следват Дания - 24 на сто, Белгия - 22 на сто, Швеция - 20 на сто, Австрия - също 20 процента.

Труд

Мобилният телефон е основна причина за катастрофите у нас

За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали пътнотранспортни произшествия без участие на друго моторно превозно средство. Основна причина остава отвличане на вниманието на шофьорите. Това съобщи председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова, която заедно с експерти и служители на ОДМВР Бургас направиха инспекция на участъка от пътя Созопол - Приморско. На кръстовището при село Равадиново през изминалата седмица станаха две транспортни произшествия в два поредни дни.

По време на проверката стана ясно, че са дадени предписания на Областното пътно управление за почистване на растителността и подобряване на маркировката на пътя, а Агенцията за безопасност на движението ще изиска преглед и допълване на положената маркировка с акцент върху нейната светлоотразителност, обезпечаваща видимостта през тъмната част на денонощието, за всички конфликтни точки.

Монитор

Увеличават се поискалите енергийна помощ

Броят на поискалите енергийна помощ само през първия месец на срока за подаване, който продължава до края на октомври, се равнява на 70% от всички, получили средства за отопление през сезона (2018-2019 г.). С целева помощ за отопление бяха подпомогнати 209 647 случая на лица и семейства, а изплатената сума е в размер на 98 898 841 лв.

Заповед за отказване на отпускането на целева помощ за отопление се издава, когато лицата и/или семействата не отговарят на едно или повече от условията за отпускане на този тип социално подпомагане.

Целевата помощ може да се използва и за отопление с ток, парно или природен газ. Тази година критериите за отпускане на помощта са променени. С поправките е разширен и обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ.

Стандарт

Лекарка пострада при катастрофа с линейка

Лекарката е с травма на главен мозък, към момента без опасност за живота. На мястото на инцидента се извършва оглед.

По първоначална информация джипът не се е съобразил с подадения звуков сигнал на линейката.

Кръстовището не е затворено за движение. Трафикът се регулира от пътна полиция.

Сега

Гешев: Прокуратурата няма да мълчи, не сме виновни за нищо

"Информация се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, както е постъпено в този случай. С цел - само и единствено - да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я е обсъдел и произнесъл. Така че процесуален проблем няма. А това, че на някой не му харесва истината - това не е проблем на прокуратурата". Така зам.главният прокурор Иван Гешев коментира изнесената от държавното обвинение по делото срещу компанията ТАД-Груп, свързан с теча на лични данни на милиони граждани от НАП.