Конгрес.

"Дума":

Конгресът на БСП ще е на 9 и 10 май

Националният съвет на БСП определи 50-тия конгрес на левицата да се проведе на 9 и 10 май 2020 г, събота и неделя, в зала №1 на Националния дворец на културата.

Приетият дневен ред е както следва:

  1. Политически доклад пред 50-я конгрес на Българската социалистическа партия

- отчет на Националния съвет на Българската социалистическа партия.

- отчет на Парламентарната група на "БСП за България".

  1. Отчет на Общопартийната контролна комисия на Българската социалистическа партия.
  2. Отчет на депутатите-социалисти в Европейския парламент.
  3. Избор на Национален съвет на БСП, на председател на Общопартийна контролна комисия на БСП и на членове на Общопартийна контролна комисия на БСП.
  4. Резолюция срещу неофашизма.

Фалит.

"Сега":

Официално: "Лафка" обяви фалита си

Веригата Lafka официално съобщи на търговските си партньори, че прекратява дейността си заради спирането на бизнеса с лотарийните билети. В писмо дружеството обявява, че въвеждането на държавен монопол в лотарийните игри е довело до значителен спад на продажбите в Lafka и е практически невъзможно то да функциониране нормално. "Поради тази причина "Лафка Маркет" АД преустановява оперативната си дейност", се казва в съобщението, което е публикувано и на сайта на фирмата. От компанията уверяват, че разполагат с достатъчен ресурс, за да изплатят задълженията си в най-кратки срокове.

Преди ден "24 часа", който се продава в будките на веригата, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, пръв съобщи за готвения фалит. Вестникът уточни тогава, че все още няма официално писмо, но въпреки това обявява на своите читатели къде другаде могат да си го купуват.

Узаконяване.

"Монитор":

Опашки за узаконяване на газовите уредби

Опашки от автомобили с нередовни документи се извиха пред контролно-техническите пунктове през последната седмица. Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те пунктове в страната, които имат разрешение от ИА "Автомобилна администрация" за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ).

Въпреки че изискването за узаконяване на допълнително монтираните газови уредби и за промяна на регистрацията им е влязло в сила от 1 септември 2014 г., оказва се, че

регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са едва 25 000

Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но според експерти регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване.

Коронавирус.

"24 часа":

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Във връзка с разпространението на новия коронавирус "Ковид-19" (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

От Външно допълват:

"Препоръчваме също така на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.