Отвлякоха син на бизнесмен

"24 часа":


Който ме взема за богат, да ми плати кредита от 1 млн.


Ако някой ме смята за заможен, ще му предоставя да ми погаси кредита от 1 млн. евро, предупреди вчера Румен Гунински, баща на отвлечения в понеделник студент, който носи неговото име. Бизнесменът твърди, че никой не му е искал откуп, каквато е основната версия на полицията за похищението. "Имам имущество, но е криза. Ще мисля как да събирам парите, когато ми поискат откуп", допълни Гунински-баща. Той е приятел с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, затова вчера се завъртя версията, че похищението може да има политически или бизнес мотиви. Румен Гунински, който е общински съветник в Правец, управлява 3 бензиностанции в Ботевград и Правец, държи заведения и минава за един от най-богатите хора в този край. Момчето ми ще издържи физически, притеснявам се само как ще му се отрази психически, заяви Гунински-баща. Той твърди, че няма конфликти в бизнеса и не е бил притесняван. Вчера премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов съобщиха, че се обмисля закон за противодействие на отвличанията. В него наказанията за това престъпление ще бъдат завишени.

 

 

"Дневник":


Първи сблъсък на властта с най-тежката престъпност

 

Отвличането на 22-годишния студент Румен Гунински се превърна в първото сериозно изпитание пред правителството на ГЕРБ и МВР в борбата с тежката организирана престъпност. Похищението, извършено в понеделник малко преди 20 ч. на оживено място в Студентския град пред куп свидетели, е предизвикателство и лично за вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, които са работили във вътрешното министерство.

В първите си реакции представителите на властта заговориха за законодателни мерки, както се е случвало след други подобни престъпления. Премиерът заяви, че трябва закон за отвличанията, в който да се предвидят още по-строги наказания за този тип престъпления. Преглед на практиката в Европа показва, че само в Италия, където в края на миналия век имаше вълна от отвличания, има специално законодателство. По-честият отговор на държавите срещу отвличанията е създаването на специализирани полицейски структури, подобни на антитерористичните звена.

 

 

 

Борисов готов за вот на недоверие

 

"Новинар":

Бойко Борисов: Готов съм веднага за вот на недоверие

 

"Готов съм веднага за вот на недоверие и за избори". Така премиерът Бойко Борисов отговори на изявлението на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че има поне два повода за искане на вот на недоверие срещу кабинета - борбата с организираната престъпност и справянето с кризата. Според него състоянието на другите партии показва, че, ако утре има избори, те няма да могат да ги спечелят, защото ще се избият помежду си.

Във връзка с критиките на бившите управляващи за водената политика Борисов каза: „Това са нахалници". Той подчерта, че до този момент никой не е поел политическата вина, никой не е излязъл да каже „да, ние правихме бюджет в условия на криза". "Единственото, което искаме от тях, е да си признаят и после да си мълчат", отсече той.

 

 

 България изключена от "Южен поток"?

 


"Стандарт":

Руска преса за тръбите

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава утре за Москва, където ще преговаря с вицепремиера на Русия Сергей Собянин. Според официалната информация Трайков и Собянин ще договарят дневния ред на предстоящата на 10 и 11 декември сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Очаква се сред основните дискутирани въпроси да бъде напредъкът по изясняване на позициите по съвместните енергийни проекти след срещата на министър Трайков с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко на 18 септември 2009 г. в София.

Именно тези проекти вероятно ще бъдат основна тема на разговорите след вчерашните публикации, че България е отстранена от "Южен поток". Под това заглавие електронното издание "Еурактив" съобщава за срещата в Милано в понеделник на руския вицепрезидент Игор Сечин, турския икономически министър Танер Йълдъз и италианския икономически министър Клаудио Скайола, на която Йълдъз е дал на Русия необходимите документи за преминаването на "Южен поток" през турска територия.

 

 

Криминално

 

"Монитор":

Заловиха АГ шеф, правил криминални аборти

 

Завеждащият акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик, д-р Георги Стоянов е уличен за извършването на повече от три нелегални аборта при изненадваща акция на служители от сектор "Икономическа полиция." Криминалистите атакували в понеделник кабинета на гинеколога в областната болница по анонимен сигнал и спипали доктора минути след извършен от него криминален аборт. Полицаите се натъкнали на 7 опаковки със 115 таблетки от препарата цитотек,

който няма разрешение за легална употреба у нас от Изпълнителната агенция по лекарствата. Медикаментът се внася от Турция и се използва за предизвикване на спонтанен аборт. Проверяващите разкрили, че завеждащият отделението е вземал по 100 лв. за аборт от пациентка. Клиентките на д-р Стоянов били предимно от малцинството и нямали здравни осигуровки.

 

 

В ЕП не искат Желева за комисар

 

 

"Дневник":

В Европарламента зрее лоби срещу кандидатурата на Желева

 


Либерали и социалисти в Европейския парламент възнамеряват да отхвърлят номинацията на външния министър Румяна Желева за еврокомисар от България. Причините са "недостатъчни професионални качества", обясниха пред "Дневник" източници от ръководствата на двете политически групи.

Българската делегация в Европарламента също няма обща позиция дали да подкрепи номинацията на Желева. Нагласите са да се гласува по политически, а не по национален признак, съобщиха български представители в Страсбург.

 

 

 Доган изгони медиите от своя предизборна среща

 


"24 часа":

Доган се скри от журналисти на открита среща

 

Ахмед Доган изгони журналистите и разговаря с обществеността в Руен при закрити врати. Срещата, провела се в понеделник вечер в бившия партиен дом в града, не бе публично оповестена.

Гардовете на вратите пускаха само активисти на ДПС срещу членски карти.

Късно в понеделник от пресцентъра на ДПС пуснанаха официално съобщение, че в Дулово Доган лично подкрепил кандидата за кмет Гюнер Рамис. Новини от Руен нямаше.
В Руен се говореше, че Доган ще остане в общината и във вторник, за да респектира разколебаните, които биха посетили срещата на Вежди Рашидов, който дойде да даде рамо на кандидата на ГЕРБ.

В понеделник обаче Доган подмина репортерите, без да отговори на въпросите им. С него бе бившият екоминистър Джевдет Чакъров, водач на листата в Бургаско.