24 часа

Критика за МВР – заплаха за националната сигурност

Румяна Бъчварова се прибра предсрочно от Китай, за да участва в заседанието на правителството и да отговори на критиките срещу нея.

“Всеки един по-нататъшен опит да се критикува МВР неоснователно, с обиди, с нелепи твърдения и невярна информация, с ченгеджийски номера тълкувам като посегателство срещу обществената и националната сигурност.” Това обяви в сряда вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя изчете словото си веднага след края на заседанието на Министерския съвет.

На въпрос какво означават думите, че критиките към МВР ще се приемат за атака срещу националната сигурност, Бъчварова уточни, че не става въпрос за прилагане на политически репресии.

. „Труд”

300 бедни богати на мушката на НАП

НАП проверява за укрити данъци 300 души, които се осигуряват на минимална работна заплата, а притежават луксозно имущество. Подборът е направен след сравняване на декларирания доход и информация, която данъчните получават от полицията и общините за регистрирани нови скъпи коли, къщи и апартаменти.

Само в последната година са заловени 2000 бедни богаташи, опитали да укрият данъци за милиони, съобщиха пред „Труд“ от НАП. Най-много нарушители има в областните градове на страната.

„Стандарт”

Свидетел обръща процеса: Тодор умря от инфаркт

Свидетел на боя във Враца, довел до смъртта на Тодор, е на път да обърне тотално процеса. Ако може да му се има доверие, разбира се. Ивайло Иванов, който живее в съседно село Згориград, квараталът на богатите, помести на страницата си във Фейсбук разказ на Мариян Иванов, който е реанимирал пребития до смърт Тодор във Враца. Блиц я публикува, ето я без редакторска намеса:

"Та сега на кого да вярвам?На медии или на човека,реанимирал до пристигане на линейката-Мариян Иванов Ситоацията беше следната...", пише Ивайло и помества разказа на Мариян:

 „Монитор”       

Слаб английски и двойки спъват за бригада

Слаб английски език, двойки и влачене на изпити в университета са най-честите причини, поради които американското консулство отказва визи на БГ студенти, искащи да идат на бригада в САЩ. Това съобщи за „Монитор“ ръководителят по програмата „Work&travel“ в една от водещите посреднически фирми за образование в чужбина Борислав Милков. 6000 студенти са получили виза миналата година съобщиха от американското консулство у нас, но така и не отговориха какъв е броят на неодобрените студенти. „Броят на отказите е минимален“, коментира Милков. Той допълни, че по неофициални данни според него процентът е много нисък – около 5%.

 „Сега”

Борисов призова Европа да хлопне вратите си за нови мигранти

Европа незабавно да затвори границите си за прииждащите мигранти и да допуска само онези, които наистина бягат от войната. Мярката трябва да важи, докато не се намери решение как да се облекчи натискът върху границите ни. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол. Той отговори на питане на лидера на БСП Михаил Миков за действията на правителството по проблема с напиращите към Стария континент мигранти от Близкия изток, Северна Африка и Азия.  „Дума”

Критики към МВР са посегателство срещу сигурността

"Всеки опит да се критикува МВР с обиди и нелепи твърдения - типично ченгеджийски номера, тълкувам като посегателство срещу обществената и национална сигурност". Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на брифинг в Министерския съвет вчера. Тя каза "Стига вече!" на всички коментари от политиците и всички коментатори, които смятали, че МВР е като българския футбол и всеки може да се произнася. Министърката заяви, че единственият човек, който управлява министерството, е тя, и няма да допусне опитите за дестабилизация на ведомството и на правителството. Министърката разкри и кой е най-ценният й консултант, а именно - премиерът Бойко Борисов, който имал "неизчерпаем опит". "Аз трябва да съм неразумна, за да не се отнасям до мнението му", коментира шефката на силовото ведомство.

„Капитал дейли”

Румен Гайтански-Вълка взима летището в Горна Оряховица

Държавното "Летище Горна Оряховица" полетя към Румен Гайтански-Вълка, който години наред беше монополист в почистването на София. Работната комисия в ресорното министерство на транспорта вече е избрала за победител в процедурата за отдаването му на концесия консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица". В момента тече съгласуване на това решение с всички заинтересовани страни, преди то да бъде гласувано от Министерския съвет. След това има двумесечен срок за подписването на концесионния договор.

Освен новата бизнес сфера за Гайтански концесията е интересна и с друго - тя създава прецедент, в който държавното дружество, което търси частен стопанин да го развие, участва с 5% в обединението концесионер. С присъствието се покрива условието за летищен опит, който липсва при частния партньор в консорциума.

„Новинар”

Правят нов 4-лентов булевард до НБУ

Нов булевард ще бъде изграден до Нов български университет в София.

Тясната калдъръмена уличка, която сега минава покрай вуза в квартал „Овча купел” ще се превърне до есента в нов четирилентов асфалтиран булевард с тротоари, осветление и канализация, каквато в момента в района изобщо няма.

Той ще е продължение на бул. „Монтевидео” от ул. „729” в „Овча купел” 2 и ще стига до кръстовището с "Околовръстното шосе".