Референдум. 

"Сега":

КС отряза три от въпросите на Слави

Магистратите от Конституционния съд (КС) "изтриха" три от въпросите на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", стана ясно от решението на КС. Според съдиите, ако гражданите се произнасят за броя на депутатите и за избора на местни шерифи, както и ако бъдат питани повторно за въвеждането на електронно гласуване, ще бъдат погазени основни конституционни принципи. Решението е взето единодушно.

На 12 май депутатите одобриха безкритично и шестте питания, които от шоуто настояват да бъдат поставени заедно с гласуването за нов президент.

Припомняме въпросите:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
 
 
Избори. 
 
"Монитор":
 
Каракачанов влиза в битката за „Дондуков“ 2

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов влиза в битката за президентския пост. Кандидатурата му за вота наесен бе издигната от инициативен комитет, който предлага за негово вице Явор Нотев от „Атака“. Зад номинацията застанаха с имената си български интелектуалци, като призоваха тази двойка за „Дондуков“ 2 да обедини всички формации от национално-патриотичното пространство.

Тази стъпка е дошла с благословията на самия Каракачанов, потвърдиха източници на „Монитор“. Преди номинацията той се е срещнал с председателя на инициативния комитет доц. Йордан Величков от ЮЗУ и с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, където въпросът бил обсъден на дълго и на широко. На разговорите обаче не е присъствал коалиционният партньор на Каракачанов в ПФ Валери Симеонов, който вече си бил тръгнал от парламента.
 
 
Бурки. 
 
"Труд":
 
Забраната на мюсюлманското облекло щяла да доведе до "ответна реакция" 
 
Забраната на мюсюлманското облекло нарушава правата на гражданите и може да доведе до заплаха за националната сигурност. Това е становището на Съвета на духовните водачи, в който влизат главните мюфтии д-р Мустафа Хаджи, Фикри Сали, Селим Мехмед и председателите на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, Хюсеин Карамолла, Ридван Кадьов и Басри Пехливан, съобщи БТВ.

Те подчертават, че мюсюлманското облекло е „божествено предписание”.

„На преден план трябва да излиза убеждаването, облагородяването, а не забраняването или отрязването. Защото забраняването и отрязването не унищожават вредното, а му дават възможност да се развие в друга среда и по друг начин, дори много по-добре” – това е позицията на мюсюлманските духовници по отношение на пакета от законови промени, прокарван от Патриотичния фронт.
 
 
Отчет. 
 
"Дума":
 
8264 жалби получила Манолова, откакто е омбудсман

Откакто Мая Манолова е омбудсман, в институцията са подадени 8264 жалби. От началото на годината са 6403 жалби. 20 320 души са потърсили съдействие от омбудсмана. Проведени са 10 кръгли маси по различни важни проблеми, направени са законодателни предложения. По 3 важни проблема е сезиран Конституционният съд. Един от тях е гласуването на българите зад граница. Това стана ясно от отчета на Манолова за първата година, откакто е на поста. Тя очаква тази година да има абсолютен рекорд на подадени жалби и сигнали.
Омбудсманът започва да разнищва далавера за 60 млн. лева с екотакси. Тя обясни, че става въпрос за продуктовите такси, които се внасят при първа регистрация на автомобил. Вместо да отиват в бюджета на държавата и да се използват за дейности за опазване на околната среда, парите се вливат в 2-3 частни фирми. Обяснява се, че тези такси са нужни за рециклирането на автомобила, когато той остарее и вече е неизползваем. 
 
 
Клане. 
 
"24 Часа":
 
Шизофреник закла майка си и дядо си с мачете 

27-годишен наркоман, лекуван от параноидна шизофрения, закла майка си и дядо си с мачете в столичния кв. “Хаджи Димитър”.

Труповете на Марияна и баща ѝ Валентин са открити в сряда. Синът ѝ Кристиян Гочев е избягал и се издирва заради двойното убийство. Полицаите все още не знаят кога точно е извършено престъплението. Предполага се, че е било във вторник или сряда.

До намирането на двата трупа се стигнало случайно. Във вторник полицаи от 2-о РУП намерили личната карта на Кристиян Гочев.