24 часа

Купуват имоти почти като преди кризата

62 млн. лв. ипотечни заеми са отпускали банките средно на месец през 2017 г. Общата сума е малко над 700 млн. лв., отчете наскоро БНБ.

Средният лихвен процент по ипотеките вече е твърдо под 4%, а някои банки предлагат и 3,8% и дори по-малко. Общата сума на отпуснатите заеми е 53,2 млрд. лв., а годишният ръст на ипотечните е средно 6,8%, но в някои сегменти достига и до 37%, т.е. средният е към 20%.

101 млн. лв. средно на месец са отпускали банките през 2008 г., показа проверка на "24 часа". Лихвеният процент тогава е бил средно 9,03% в лв., а годишният ръст на новите кредити - 7,1%.

Труд

За катаклизми и суша ни подготвя национална стратегия

Има риск за България от увеличаване на природните катаклизми с 20%, на средногодишната температурата с между 2 и 7 градуса и на периодите на засушаване през следващите десетилетия. Това става ясно от Националната ни стратегия за намаляване на риска от бедствия 2017-2030 г.. Документът се позовава на изследвания, данни от симулации и оценки на Европейската агенция по околна среда.

Прогнозите показват, че валежите у нас ще намалеят с 10-20 % към края на века, ще се увеличат броят и интензивността на сухи и горещи периоди през лятото.

Монитор

ДНК издала килъра от Къщата на ужасите

Две денонощия след като полицията посочи 56-годишния мъж за извършител на кървавото убийство, Сарафов заяви: "По категоричен начин престъплението е разкрито и доказано." Извършени са 16 огледа и претърсване на жилища и местности, назначени са 91 експертизи, от които 18 са ДНК анализи, 36 - биологични, 31 - комплексни - физикохимични, балистични, дактилоскопични, 6 съдебно-медицински. Разпитани са 21 свидетели. Извършени са над 100 разузнавателни беседи, справки.

Стандарт

Росен Ангелов е обвинен за шестте убийства

От доказателствата е установено, че е действал сам и не е имал съучастник, обясни Сарафов. - По делото в рамките на изключително кратък период бяха извършени огромен брой процесуално-следствени действия. Извършени са 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания, извършени са 91 експертизи. Бяха разпитани 21 свидетели, някои от тях и пред съдия. Извършени са стотици разузнавателни беседи. Прякорът на Росен Ангелов е "горският човек".

Сега

 

Депутатите забъркаха хаос с прехвърлянето на фирми

Широко рекламираната реформа за защита на работниците от некоректни работодатели предизвика хаос с прехвърлянето на фирми от началото на годината и в голяма степен ще се окаже напълно безсмислена. Това стана ясно в първите работни дни на януари, когато влязоха в сила нови ограничения при сделки с прехвърляне на дялове и фирми.

В края на декември по обичайния си начин - чрез преходни и заключителни разпоредби в Кодекса на труда, депутатите промениха Търговския закон, като поставиха изискване, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 години назад.

Дума

МОН анкетира децата за доходи, имоти и отопление

Анонимни анкети за доходите, начините за отопление и имотите на семействата са били раздадени на учениците в 83 училища в София, алармираха гневни родители. Бланките с 33 въпроса са получени от деца между II и V клас.

Оказа се, че анкетите са част от проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух, с който се проучват енергийните източници за отопление и топла вода в София. Изследването е на фондация "Енергийна агенция - Пловдив", която е сключила договор със Столичната община. Трябвало да се проучат 6000 домакинства в София и от общината решили, че най-удачно е това да стане, като децата анкетират родителите си. Бланките са спуснати в училищата от регионалното управление по образование по нареждане на шефката му Ваня Кастрева.

Капитал дейли

Икономика на кръговете

Човекът е единственият вид на планетата, който създава боклук. Допреди век-два това не е било съществен проблем: преди индустриалната и технологичната революция боклукът, създаван от хората, е бил в огромната си част рециклируем, както всичко останало в природата. Днешната икономика обаче е изградена на принцип, който никой разумен човек не би приел за себе си - тя изхвърля в коша все повече и повече материали, които извличаме и добиваме от природата, но които са все по-трудни за разграждане и които имат висока остатъчна стойност, ако бъдат употребявани правилно.