Преминалият под знака на протестите национален празник 3 март е водеща тема за всекидневниците.

"Готови ли сме днес да дадем урок на света как можем да намерим път през трудностите? Нужно е да пазим демократичната правова държава, да работим за доброто на отечеството. Само заедно с диалог и конструктивен подход можем да бъдем полезни на България. С тези думи президентът Росен Плевнелиев завърши словото си по случай националния празник по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание"
3 март е сбъдване на вековната вяра на българина - свободата на отечеството. В летописите ни има страници, които винаги ще ни изпълват с гордост. Споменът за великите моменти ни дават самочувствие и осмислят нашата национална идентичност, каза държвният глава с уточнението, че този празник е скъп на българите като символ на възстановяването на българската държавност.
Президентът каза още, че тази вяра и надежда даде на българите да изнесат най-тежката част от балканските войни а тежките изпитания го научи на мъдрост..." - в. „Дневник".

„Президентът каза, че в летописите ни има страници, които винаги ще ни изпълват с гордост. Споменът за великите моменти ни дават самочувствие и осмислят нашата национална идентичност.
„Този празник ни е скъп - той е символ на възстановяването на българската държавност. Това е ден, в който отдаваме своята признателност към жертвите, дали живота си за Освобождението ни." Президентът каза още, че тази вяра и надежда даде на българите да изнесат най-тежката част от балканските войни. Тежките изпитания го научили на мъдрост. Днес чуваме много имена на герои, будители, учители, идеолози, на националноосвободителните ни движения и ние имаме дълг да опазим и съхраним тяхното дело, каза държавният глава.
Сбъдната мечта на българина му даде дързост да изгради държавата си - независима прогресираща и догонваща развитите европейски страни. Приетата Търновска конституция е най-демократичната за своето време." - в. „Стандарт".

„Навръх националния празник на България хиляди хора се събраха на протестно шествие, което циркулира цял ден по централните улици на София, мина през основни точки - Президенството, Народното събрание, паметника на Васил Левски и разбира се, не проскочи Орлов мост. Последно тълпата се насочи към Съдебната палата.
Около обяд хората се спряха пред парламента. На импровизираната трибуна-камион, един от говорителите на протестиращите заяви, че в сряда всички недоволни ще останат пред Народното събрание, докато депутатите не приемат промени в Изборния кодекс, чрез които гражданите, хората от площада, да могат да участват в управлението.
С прегракнал глас, той съобщи, че за пореден път промяната не се е случила...
Група младежи се хващат на хоро като оставят за момент големите си плакати "Образованието е приоритет номер 1 за националната сигурност. Само един просветен народ може да бъде свободен". Най-сниманият призив е "Фидосова спри да ядеш".
Масово хората развяват знамена - от впечатляващо огромни червени флагове с българския герб, през малки знаменца.." - в. „Дневник".

„Многохилядният протест в София обяви: От понеделник вдигат палатков лагер пред парламента.
Бунтарите са категорични, че няма да мръднат от там докато парламентът не приеме всичките им искания.
Основното е да бъде променен Изборния кодекс, за да даде възможност за гражданско участие и по време на изборите и след тях за граждански квоти в институциите.
Исканията са и за свикване на референдум за Велико народно събрание и мораториум върху изпълнителните дела на банките, заявиха участници в протеста..." - в. „Стандарт".

„Руското национално знаме се вееше в първите редици на вчерашното протестно шествие в София.
Бяло-синьо-червеният флаг бе гарниран с по-скромно българско знаме в горния край на дългата дръжка. Повечето граждани или не го разпознаваха, или не му обръщаха внимание. Определящи се като русофили обаче го поздравяваха.
Някои дори спореха, че това било Самарското знаме. Цветовете наистина присъстват в Самарското знаме, но в друг порядък, коментираха по-запознати.
Руското знаме бе развявано от 40-45-годишен мъж с прошарена брада и дълга коса, който не пожела да се представи..." - в. „24 часа".

„Денят на Освобождението на България се превърна в национален празник на гнева, след като хиляди българи излязоха не само да почетат героите от миналото, но и да поискат сметка от управляващите за тежкия си живот.
Палатков лагер пред Народното събрание ще вдигнат протестиращите днес. А вероятно в сряда парламентът ще е под обсада. Такива планове обявиха вчера митингуващите в София. По улиците на столицата навръх 3 март излязоха 6-7 хиляди души.
Решенията за бъдещи действия са две, защото вторият голям неделен протест в София се водеше от две групи организатори.
В понеделник от 11 ч ще изградим палатков лагер, обявиха от камионетката на водача Янаки Ганчев. Той е лицето на групата от Орлов мост. Палатките ще останат до изпълнение на трите искания - свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в Изборния кодекс, за да могат гражданите да участват във вот със свои представители, и налагане на мораториум върху изпълнителните дела на банките.
Минути преди това водачите на протеста от другата камионетка - Дончо Дудев, Ангел Славчев и Янко Петров, прочетоха също искане за промяна на Изборния кодекс. Те отправиха ултиматум към депутатите, че ако не променят бързо условията за участие на хората в изборите, ще обсадят парламента още в сряда. Тогава ще има и редовно пленарно заседание...
Значително по-малко бяха хората, които се събраха тази неделя в 10,30 ч пред Министерството на икономиката в София, в сравнение с миналата неделя. Оттам хората тръгнаха към президентството. Преди това през площад "Независимост" премина групата "Орлов мост"...
До Руската църква в столицата рапърът Мишо Шамара и група приятели раздаваха фланелки с надпис "Затвор за мутроолигарха Борисов" . Възрастна жена се поинтересува кой е той, а Шамара отвърна, че може да го "види в интернет"... 
Протестиращите отново не измениха на практиката си да бъдат непрекъснато в движение. Когато стигнаха на Орлов мост, от камионетката на Ганчев бе обявено създаването на гражданска инициатива, учредена навръх националния празник - "Орлов мост - народът в единство".
От другата камионетка водачите призоваваха хората да не се поддават на манипулация и провокация - да не участват в никакви подписки, тъй като те са с неясни цели.
Баща разпозна убиеца на сина си...
Мъж нападна младо момче - удряше го с юмруци и му блъскаше главата в железен стълб. Стана ясно, че това е бащата на убития миналата година 12-годишен Цветан Цанов. Момчето, което той биеше, бе обвиненият за убийството 16-годишен Борислав Богданов. "Тоя уби детето ми, а сега седи и гледа сеир тук. Каква е тази съдебна система", крещеше мъжът. Намесиха се много хора и ги разтърваха, а след това полиция отведе момчето за разпит. Борислав е на свобода поради забавяне на делото. Той е направил пълни самопризнания..." - в. „Труд".

„3 март се оказа ключов в най-новата история на Варна. ГЕРБ оттегли подкрепата за кмета Кирил Йорданов и го призова да подаде оставка. Градоначалникът отговори, че ще свика извънредна сесия на общинския съвет и на нея ще съобщи решението си. Всичко това стана на фона на най-многолюдния митинг във Варна от началото на вълненията. По улиците шестваха към 50 000 души. Това бе 22-рата демонстрация във Варна, в която основното искане е кметът да си ходи.
Решението си ГЕРБ обяви рано сутринта на извънредна пресконференция. "Когато хората и обществото изпитват липса на доверие към дадена позиция или институция, е редно гласът им да бъде чут. Солидарни сме с желанията на хората", заяви местният лидер на партията Иван Портних. Той уточни, че снемането на доверието от Йорданов е съгласувано с Бойко Борисов. Депутатът Красимир Петров призна издигането на Йорданов преди две години за грешка. Партията номинирала дългогодишния кмет на принципа "най-малкото зло", пък и нямала подготвен човек. Пред бТВ външният министър в оставка Николай Младенов заяви, че градоначалникът не само трябва да се оттегли, но е нужна и пълна ревизия на управлението му.
Йорданов не бе словоохотлив. Той бе засечен от журналисти около 9 часа в катедралата, където честваше Освобождението. Заяви, че току-що е научил за решението на ГЕРБ, не знае мотивите и ще свика сесия на съвета. Не е ясно обаче кога ще се проведе заседанието на местния парламент. Председателският съвет трябва да заседава днес и да го насрочи...

Гневът на пловдивчани също се насочи към местния градоначалник от ГЕРБ Иван Тотев. Недоволството срещу монополите и кмета изкара на улицата около 10 000 души. Първо те се насочиха към сградата на EVN със скандирания "EVN вън" и "Много сме, силни сме". Протестиращите показаха, че не са склонни на компромиси за исканията си, издигайки лозунги като "Народът не преговаря" и "Дела трябват, не думи". Шествието накрая стигна до сградата на общината, където поиска оставката на Иван Тотев. В самото начало на протеста пък замалко не се стигна до бой между разделилите се на няколко групи участници в него. Павел Иванов от лявата група "Че Гевара" налетя на представител на друга фракция, който претендираше да е начело на шествието. Назря сблъсък, който обаче беше предотвратен от полицията..." - в. „Сега".

Всекидневниците в понеделник съобщават и за риск от срив на енергийната система.

„Енергийната система е пред неуправляемост. Tова мнение изрази Митю Христозов от Енергийния системен оператор пред "Дарик радио" в неделя. 
Стандартните източници от топлоелектрическите централи или са спрени, или са ограничили до минимум производството заради ниската консумация на ток от тях, каза той и като друго обяснение на тази тенденция посочи вятърните и слънчевите централи. 
"На всички сме казали да се намалят, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи.
В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само "Марица-изток 2", а и "Марица-изток 3", "Марица-изток 1", "Варна" е спряна изцяло, "Димитровград" е спрян изцяло, "Бобов дол" е на минимален товар. Всички, без "Козлодуй" и слънчевите централи," каза Христозов.  В момента в системата е основно токът от АЕЦ "Козлодуй" и от възобновяемите централи. 
Според Христозов не е стандартно за този период от годината да има толкова ниско потребление на ток: "Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи. В момента системата е пред неуправляемост."
Митю Христозов не се нае да коментира как това ще се отрази върху сметките за ток.
Електричеството от ТЕЦ "Марица-изток 2", чието производство също е ограничено, е с една от най-ниските цени в страната." - в. „Дневник".

„Електроенергийната система на България е в драматично тежко състояние, стана ясно вчера. По обяд Митю Христозов от Централното диспечерско управление обяви, че системата е пред неуправляемост - рекордно ниското потребление в страната, замрелият износ и бумът на вятърни и слънчеви централи наложили изключване на тецове. Според него в момента само АЕЦ "Козлодуй" и слънчевите централи били достатъчни да осигуряват необходимия ток...
"Спирането се налага заради изключително ниския износ, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и заради свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта, с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната", поясниха от пресцентъра на ЕСО. Според съобщението тези месеци винаги са критични за системата, тъй като язовирите са пълни, а потреблението е ниско, като тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ - средното производство само от соларни мощности на 3 март било в рамките на 750 мегавата.
Оператор на системата е ЕСО и ЕСО преценява от коя централа какво количество енергия да се използва в даден момент, допълниха от НЕК. "Ограничението на производство е направено, защото няма товар в България в момента и е намален износът през неделния ден", посочи  изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. Той обясни още, че заради сравнително топлото време хората използват по-малко електричество и се спират блокове, защото излишният ток няма как да се складира..." - в. „Сега".

„Електроенергийният системен оператор спира централи заради ниското потребление на ток и рекордно нисък износ - 160 мегавата при капацитет от 1300.
Заради топлото време има сериозен спад в консумация в страната - между 3500 и 3700 мегавата. За сравнение по Коледа и Нова година товарът е близо 7000 мегавата...
Спирането на част от евтиния ток стана повод за информации, че до крайния потребител ще стига скъп, който ще вдигне сметките. Вчера например в системата са влезли 750 мегавата от фотоволтаични паркове и 100 мегавата от вятърни. Освен това и токът на  топлофикациите и заводските централи. НЕК е задължена по закон да изкупува произведеното от тях. Влизат обаче и 2000 мегавата от най-евтиния ток - на АЕЦ "Козлодуй".
Всичко това не означава, че хората ще получат по-високи сметки за ток, тъй като цените са определени от ДКЕВР. А утре се очаква регулаторът да вземе окончателно решение и за поевтиняване на електричеството. Всъщност НЕК може да понесе и загуби.
Източници от енергетиката казват още, че ДКЕВР е дала на енергийната компания с 24% по-високи квоти от централи, които тя е задължена да изкупува..." - в. „24 часа".

„Ако готвим, перем и гледаме телевизия късно вечер или рано сутрин, може да смъкнем сметката си за ток с над 26% от 5 март,..
Два са факторите, които могат да допринесат за голямото намаление - поевтиняването на тока след два дни, както и повишаване на потреблението през нощта. От 5 март токът в страната ще поевтинее средно с 6,89% според изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ведомството ще вземе окончателно решение за цените след два дни.
Най-голямо е намалението на нощния ток в Западна България - с 14,61%, където обаче дневната тарифа поевтинява най-малко - с 5,3 на сто..." - в. „Труд".