24 часа

Майка плаче II – 17 983 двойки по математика

17 983, или 1/3 от учениците от 7-и клас, са скъсани на първата част от изпита по математика.

Това обявиха от министерството на образованието при представяне на резултатите от миниматурите след 4-и и 7-и клас.

На първата част по математика (т.нар. национално външно оценяване, където задачите са по-лесни) са се явили 53 212 ученици.

„Труд”

Треска за рубини в Родопите

Българи пощуряха по търсене на рубини Родопите. Нашенци вече са успели да открият стотици от тези скъпоценни камъни във водите на местни реки, съобщи за „Труд“ председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов. Местонахождението им се пази в пълна тайна, за да не стане обект на посегателства от недоброжелатели.

„Стандарт”

Правят нов фонд за ВиК сектора

Нов фонд ще бъде създаден за инвестиране в проекти от ВиК сектора, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на десетата дискусия от кампанията "Да! На българската икономика". Ще бъдат формирани общо шест фонда - един за водната инфраструктура, три за градско развитие - един за София, и по един за Северна и за Южна България, фонд за туристическа инфраструктура и гаранционен фонд, обясни министър Павлова.

Освен това правителството ще разчита и на публично-частно партньорство (ПЧП) с бизнеса за реализацията на редица проекти. Вече са подготвени нови правила за ПЧП, които предстои да бъдат разгледани от парламента. Те ще гарантират прозрачен процес и ще дадат повече възможности за реализация на проекти.

 „Монитор”       

Тийнейджъри крадат дрехи с харддиск

Тийнейджъри крадат дрехи благодарение на стар харддиск от компютър, съобщиха от МВР пред „Монитор“. Устройството, на което се съхранява паметта, е съставено от два мощни магнита. Благодарение на тях хлапетата безпроблемно премахват здраво закопчаните „аларми“. Пластмасовите уреди се защипват за дрехите и се махат едва на касата със специално устройство. Идеята е някой да не се облече с нещо, което не е платил, и да излезе с него. Счупването му на ръка е почти невъзможно, а в много от тях има и капсули с боя, които боядисват както дрехата, така и ръцете на крадеца.

„Сега”

При тероризъм армията и МВР ще действат като при война

Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция. Това предвижда новият правителствен проектозакон срещу тероризма, с който разполага "Сега". Той дава изключително широки правомощия и на практика позволява на МВР, ДАНС и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество. В закона е записано, че всеки е задължен да "понесе ограниченията, произтичащи от мерките" и да "оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията". Службите ще могат да вземат от всеки "комуникационни, съобщителни и други технически средства". Медиите ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Иначе ще се налага глоба от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

„Дума”

Хаос и с оценките след VІІ клас

Резултатите от тестовете след VІІ клас бяха представени вчера в МОН, но се оказа, че експертите не могат да обяснят какво пише в таблиците им, понеже ги получили два часа преди пресконференцията. МОН се опита да скрие, че двойките по математика са с 53% повече от 2015 г., по български - с 16,3%. Зам.-министър Диян Стаматов направо рече, че никой не може да отговори колко са двойките.

За пръв път след 2011 г. и скалата за оценяване се оказа занижена - за тройка стигат 16 получени точки вместо 18 досега. Родители масово негодуваха, че МОН не съобщава оценката на децата им от втория модул на теста, а усреднената оценка за двата модула е по-ниска от тази за първия. Цяла година ни обясняват, че ако децата решават двата модула, трупат повече точки, а сега е обратно, недоумяват те.  

„Капитал”

Строителният залез на Пеевски

Сливанията и придобиванията в строителния сектор не се срещат често. Затова новината, че "Хидрострой" - една от мащабните ВиК и пътни компании в България, купува друг строителен гигант - "Водстрой 98", логично предизвика интерес и на практика може да се нарече най-голямата сделка за бранша. Ако това беше чисто корпоративно сливане, то щеше да е сравнително лесно - измервате обема на печалбите, приходите и поръчките на двете компании и преценявате какъв ще е резултатът от него. Но в този сектор, с компания като "Водстрой 98", корпоративното винаги е на заден план, зад политическото. Защото човекът, който винаги е седял в сянката й, без да е директно свързан - Делян Пеевски, я превърна не просто във фирма, а в разпределителна кутия - за обществени поръчки, политическо влияние и много, много пари.

Ето защо продажбата на "Водстрой 98" в комбинация със смени по върховете на друг лидер в сектора - "ПСТ груп", са интересни повече политически, отколкото корпоративно. Теорията е, че те са индикация за слизането от сцената на държавните поръчки в строителството на "успелия млад мъж", който в един момент дирижираше почти целия сектор.

„Новинар”

Бойко Борисов: Няма вмешателство в сектор "Сигурност"

Няма вмешателство и нерегламентирано влияние в сектор сигурност. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите по време на вчерашния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на Мустафа Карадайъ за кадровата политика в сектора.

Лидерът на ДПС запозна Борисов с тревожната тенденция, че в ДАНС работят хора, които са в конфликт на интереси заради взаимни приятелски или роднински връзки. Карадайъ изброи няколко случая, в които служители на родното ФБР са в близки отношения и с депутата от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Сред посочените имена бяха тези на зам.-председателя на родната ДАНС Олег Петков и съпругата му Екатерина, на шефа на дирекцията за специалните разузнавателни средства Орлин Якимов, чиято съпруга също работи в агенцията. Спомената беше и Галатея Попова, която, по думите на Карадайъ, се хвалела, че е племенница на депутата Атанас Атанасов от ДСБ.