„Местят трамваите до тротоарите", информира „Труд"

Трамвайните релси в столицата да бъдат изместени до тротоарите, обмислят софийските общинари. Вече имало готов проект за преместване на линиите на трамваите по бул. "Ломско шосе".

Столичният кмет Бойко Борисов обясни вчера, че проектът ще бъде представен следващата седмица. Щяло да има и публично обсъждане на това, къде точно да бъдат монтирани релсите. В сложната процедура щели да помагат френски експерти.

„Местят трамвая до тротоара", четем и в „Стандарт"

Трамваите в София ще се движат до тротоарите, а не както сега в средата на платното. Това предвижда френски проект, който ще стартира по "Ломско шосе".

Когато релсите се изместят вдясно, трафикът ще се облекчи осезателно, коментира вчера кметът Бойко Борисов. Сега хората слизат в средата на пътя и това създава условия за инциденти, обясни Борисов. Обсъжда се и вариант за преместване на релсите по бул. "Черни връх" от хотел "Хемус" до Хладилника, когато там започне строежът на метрото. Възможно е първият километър от бул. "Черни връх" да се направи пробно още до края на тази година, прогнозира кметът.

Технологията за проекта е нова и модерна. Маха се бетонът от трамвайните линии, а след това релсите се инсталират на специални скоби. Предстои да се проведат и публични обсъждания, за да се планира местенето на релсите в целия град.

13 улици ще се преасфалтират още до края на месеца, съобщи пък зам.-кметът Велизар Стоилов. Идеята е да се влезе по малките квартални пътища, които не са оправяни от 30 г. 24 екипа работят и в почивните дни, изтъкна Стоилов. Трите фирми, спечелили конкурса за ремонта на малките улици, са задължени да работят максимално качествено и със съвременна техника. Районните кметове пък ще надзирават как се извършват ремонтите, предупреди зам.-кметът.

„Сватби от тъмно до тъмно", съобщава „24 часа"

В обикновен ден за сватби е лесно да се уреди булките да се разминават. Не и на 7.07.2007! При 177 венчавки само в София и общо около 2000 за България за минувачите вчера сякаш беше Спасовден.

Заради струпването на щастливото число седем в датата небивала навалица връхлетя черкви и ритуални зали. Свещениците видяха повече зор, тъй като ритуалът трае половин час.

„700 шофьори се редят на ден за глоби в КАТ", научаваме от „Сега"

По 700 шофьори на ден минават през КАТ-София, за да си плащат глобите. След опашките за регистрация тези за плащането на старите санкции станаха актуални на пункта в "Дървеница". Причината е в промените в Закона за движение по пътищата, според който за неплатени глоби се отнема книжка. Крайната санкция ще се налага на шофьори, които в рамките на един месец не погасят старите си задължения към КАТ. В тази графа пък влизат наложените глоби през последните 2 години, защото за по-старите давностният срок е изтекъл.

"Има опашки, защото всички сега се сетиха да си плащат глобите. По 700 човека минават на ден, които трудно могат да бъдат обработени", заяви говорителят на КАТ-София Любка Маринова. Чакащите софиянци пък се оплакваха, че въпреки опашките работело само едно гише, което забавяло допълнително хората.

"Няма такова нещо, работят 3 гишета. За да сме в услуга на хората, работехме и на празника си в четвъртък", добави Маринова. По думите й от понеделник ще бъдат монтирани и климатици, допълнителни пейки за чакане, а предстои и монтиране на видео стена, по която ще вървят клипове. Днес и утре обаче столичният КАТ няма да работи, каквато беше практиката в натоварени седмици.

Шефът на КАТ Алекси Стратиев пък обеща да се въведе електронен портал и плащането на глобите да минава през интернет. Не е ясно обаче в какъв срок ще стане това.

„Без задължително гласуване на местния вот", съобщава от „Монитор"

Правото на гражданите да не гласуват за кметове се запазва, след като вчера парламентът отхвърли на първо четене предложенията на НДСВ и ВМРО за въвеждане на задължително гласуване в Закона за избор на местна власт. Жълтият депутат Станимир Илчев обаче разкри пред "Монитор", че минималната разлика при гласуването на спорния текст (87 "За", 36 "Против" и 77 "Въздържал се") най-вероятно ще провокира царистите да го предложат и на второ четене.

ДСБ се оказа решаващ фактор за отхвърлянето на задължителното гласуване. Въпреки обявеното решение, че всеки от тъмносините ще гласува по съвест само един от хората на Костов подкрепи поправката. Всички останали се въздържаха, а ДСБ бе единствената партия от опозицията, която допринесе за бламирането на текста.

НДСВ, "Атака", БНС и почти всички сини и независими парламентаристи подкрепиха изменението в закона. Червените пък спазиха традицията и вкупом се въздържаха както за принципа за уседналост на евровота. В необичайно пълен състав от 32-ма депутата ДПС се обяви категорично срещу вменяването на вот.

Ако 14 от въздържалите се бяха подкрепили предложението на НДСВ гражданите щяха да бъдат задължени да се явят пред изборните секции.
Депутатите отхвърлиха и предложението на ВМРО за образователен ценз към избирателите. Въведоха обаче принцип на уседналост, изискващ от гласоподавателя настоящ адрес в съответната община най-малко отпреди 10 месеца.

„Няма да има задължително гласуване наесен", научаваме от „Сега"

Парламентът отхвърли окончателно идеята за задължително гласуване на местните избори. Законопроектите на НДСВ и ВМРО, които въвеждаха това задължение, бяха отхвърлени при първото четене вчера. Отпадна и предложението на ВМРО да гласуват само хората, които имат поне основно образование. Задължителното гласуване бе подкрепено от НДСВ, ОДС, БНС, "Атака" и независими депутати.

Според лидера на лявата ПГ Михаил Миков тези идеи не допринасят за демокрацията. "Ние сме за демокрация, но не такава, в която с купуване на 100, 200 или 500 гласа представителите на организираната престъпност влизат в общинските съвети", каза лидерът на ДСБ Иван Костов, който също не подкрепи задължителното гласуване.

"Ако ще лишаваме хората без основно образование от право на глас, да ги освободим и от плащане на данъци", отиде до крайности Ремзи Осман от ДПС. Колегата му от ВМРО Красимир Каракачанов контрира, че необразованите така или иначе не плащат данъци, а харчат данъците на образованите.

От ДСБ предлагат да се гласува само по постоянен адрес без изискване за уседналост. Иван Сотиров от СДС предлага да има една година уседналост. Промените на левицата предвиждат пряк избор на районните кметове и на тези в селищата с над 100 жители. Левите предлагат още избирателните списъци да бъдат изготвени със задна дата от 10 месеца преди изборния ден.

Измененията въвеждат преференциалното гласуване за общински съветници, като прагът за разместване на листата ще се равнява на общинската избирателна квота, т.е. броя на гласовете, необходими за едно място в общинския съвет.


„Задължителният вот не мина в парламента", информира „Новинар"

На местния вот няма да се гласува задължително. Това стана ясно вчера, след като парламентът отхвърли законопроекта на Красимир Каракачанов от ВМРО, който предвиждаше задължителен вот. На първо четене Народното събрание одобри само проектите на Иван Костов от ДСБ, на Иван Сотиров от ОДС и на Мая Манолова от Коалиция за България. На заседание на правната комисия в парламента във вторник тези три предложения ще бъдат обобщени в общ законопроект.

Който е против задължителното гласуване, гласува за това да продължи етническият вот и купуването на гласове, коментира Каракачанов след отхвърлянето на неговото предложение. Четин Казак от ДСП пък заяви, че е разтревожен от тенденцията партиите да се поддават на изкушението да пренебрегват граждански права заради решаване на вътрешнополитически въпроси. Иван Костов също заяви, че не е чул никакви сериозни аргументи в защита на задължителното гласуване. Той обаче се обяви против преференциалния вот и съобщи, че ще предложи първо да бъдат отделени местата за независимите кандидати за общинари и след това да се оформят квотите за партиите. Иначе в общинските съвети ще се отворят вратите за престъпниците, смята Костов.

Новият закон ще въведе принцип на уседналост. Според ОДС тя трябва да е 12 месеца, а според червените - 10. Промените, предложени от социалистите, предвиждат пряк избор на районни кметове и на кметове на населени места с над 100 жители.

В законопроекта на ВМРО се предлагаше и образователен ценз за избирателите. Това обаче разгневи ДПС и те гласуваха против. Щом един човек не може да гласува на изборите, дайте да го освободим и от данъци, призова Ремзи Осман. Точно тези, които нямат никакво образование, не плащат данъци, репликира го Каракачанов. Шефът на червените в парламента Михаил Миков пък припомни, че цензовете са от 19-и век, а не от 21-ви, и добави, че никога по темата за изборното законодателство не е имало такава активност.

Пътуваме в Европа без "Зелена карта", разкрива „Стандарт"

Ще пътуваме в ЕС без задължителната застраховка "Зелена карта". Това се очаква да стане от август. Тогава изтича крайният срок за възражения от други страни членки на ЕС по "Зелена карта" за българи и румънци. Очаква се обаче всички страни да подкрепят по-свободния режим за БГ коли.

Досега родните шофьори трябваше да плащат "Зелена карта" в България, преди да тръгнат към ЕС, независимо че сме пълноправен член. Същия проблем имат и румънците. Причина за това дълго време беше нежеланието на Великобритания да подпише многостранния договор за България и Румъния. Англичаните обаче вече се съгласиха и се очаква допълнителното изискване за родните шофьори да отпадне.

Експерти обясниха, че "Зелена карта" на практика е "Гражданска отговорност" за инциденти в чужбина, която струва 20-30 лева. Изискването за нея обаче остава, ако на път към Евросъюза минаваме през трета страна, която не е член на ЕС.

В края на 2006 г. страната ни бе поканена от Съвета на бюрата "Зелена карта" в Европа да подпише многостранно споразумение. То дава право да отпадне допълнителната застраховка за българи. За целта обаче трябваше да докажем, че колите без задължителната "Гражданска отговорност" са под 10%. По данни на Комисията за финансов надзор вече над 98% от возилата у нас имат такива полици.

„Студентските кредити влизат в парламента", съобщава „Труд"

Законът за студентското кредитиране ще бъде внесен в пленарна зала още през септември. Това обеща вчера зам.-шефката на парламентарната образователна комисия Валентина Богданова. Тя бе гост на конференция на младите социалисти. Червените младежи споделиха проблемите в образователната система и поставиха исканията си пред депутатката и двамата зам.-министри на образованието - Кирчо Атанасов и Ваня Добрева.

Младите поискаха от Атанасов да има безплатни учебници за децата до 8 клас. Според тях не трябвало да се закриват и средищните училища в труднодостъпните райони.

В сферата на висшето образование соцмладежта поиска по-високи стипендии за докторантите и научните работници и по-ниски такси за студентите. Мотивът - качеството на образование падало, защото на учащите им се налагало да работят едновременно с ходенето на лекции. Държавата трябвало да отдели и повече средства за развитие на библиотеките и материалната база във вузовете.

Ваня Добрева обясни, че правителството трябва да издигне науката и образованието до приоритет. Така откритията и разработките щели да служат на родното производство и да помогнат за нарастването на брутния вътрешен продукт.

Зам.-министърката обяви, че 75% от студентите у нас учат обществени науки, а само 25% - технически. Тя сподели идеята студентите в техническите вузове да не плащат такса за сметка на тези от хуманитарните. Левите обаче по принцип били против таксите за обучение, допълни Добрева.

„Вълчев маха 13 клас заради отпадането на казармата", информира „Монитор"

Министерството на образованието и науката обмисля премахването на 13-и клас, съобщи министър Даниел Вълчев заради отпадането на задължителната казарма. Вицепремиерът обаче не уточни кога ще бъде въведена промяната.
Той посочи, че и сега учениците от най-горния клас масово не посещават редовно занятия, а ситуацията ще се влоши от следващата учебна година, когато отлагането на военната служба няма да мотивира поне частично момчетата.

Нормативът за пълняемост на паралелките няма да се променя, категоричен бе Вълчев. Той отново подчерта, че посоката е точно обратна ¬ към закриване на училища, вместо към увеличаване на учениците в един клас. Вълчев обаче подчерта, че ще има "защитени училища", които ще оцелеят, колкото и малко да са децата в тях. Такава закрила ще ползват учебни заведения в погранични райони или райони с лоша инфраструктура, която затруднява извозването на децата до съседни селища. В момента едва 25% от пътуващите ученици могат да пътуват със специализиран транспорт, призна Вълчев.


„Концесионери заграбват плажове" е водещото заглавие на „Новинар"

Държавата трябва да започне да анулира концесии на плажовете заради системното нарушаване на правата на потребителите, заяви Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите, за "Новинар". По думите му летовниците напълно са изтикани от пясъчните ивици край морето и там изобщо няма зони за свободно плажуване. Концесионерите нямат право да събират такси за плаж, нито да го запълват целия с платени чадъри и шезлонги. Най-малко 20% от пясъка край водата трябва да се остави за свободно ползване. Според зам.-министъра на регионалното развитие Савин Ковачев обаче свободните зони трябва да са по-големи. В Испания концесионерът може да огради само 20% .

В същото време продължава строителството на незаконни заведения върху пясъка. Идва ми да хвана една фадрома и да разруша незаконните постройки, но Агенцията по туризъм няма право да контролира, нито да наказва концесионерите на плажовете за безобразията, каза председателят й Анелия Крушкова.

„В. Димитров най-сетне на съд", разбираме от „Сега"

В Софийския районен съд са внесени първите два обвинителни акта от аферата "Топлофикация". Това съобщиха вчера от държавното обвинение. Първото дело е срещу служител от Пощенска банка. Той е обвинен за две документни престъпления. Според прокуратурата в писмо до разследващите е излъгал, че бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров и майка му Цеца Димитрова нямат сейфове в клона на банката. Наказанието за това е до 5 г. затвор.

Самият Димитров пък ще се изправи на подсъдимата скамейка за това, че не е декларирал пред БНБ две сметки в Австрия, в които има около 4 млн. лв. Ако обвинението издържи в съда, Димитров може да получи до 6 г. затвор или глоба в двоен размер на недекларираните суми. Парите в сметките пък ще бъдат конфискувани. Делото е разпределено на съдия, но още не е насрочено, обясниха от съда.

Тепърва обаче се чака основният обвинителен акт срещу Димитров - този за пране на пари и длъжностно присвояване.

„Секретарки отменят министрите на плажа", извежда на първа страница „Стандарт"

Секретарки вместо министри пълнят правителствените вили на морето в разгара на лятото. Докато началниците им се потят на "Дондуков" 1 в очакване на ремонта на кабинета, чиновници се изтягат на шезлонгите в "Евксиноград" и Слънчев бряг. Министри и депутати отскачат до плажа само през уикендите, разкриха от хотелските бази на властта. Простосмъртни туристи също спят в леглата на управниците по морето. Срещу 80 лева на ден всеки може да наеме президентското бунгало в "Евксиноград". 250 лева пък излиза една нощ в апартамента на Тато. Мезонет във Фердинандовата къща струва 700 лева.

Най-скъп е наемът във вила "Магнолия" - 3000 лева. В правителствените покои на Слънчев бряг летовниците плащат по 100 лв. за луксозен апартамент с климатик и по 60 лв. за стая с две легла.

„Тракийското злато се връща в НИМ", научаваме от „Монитор"


Тракийските златни съкровища отново ще бъдат изложени в Националния исторически музей (НИМ), съобщиха за Агенция "Фокус" от НИМ.
След триумфалния си успех в Швейцария на 9 юли 2007 г. изложбата на тракийските златни съкровища се завръща отново в София.

От самолета до Националния исторически музей, тя ще бъде ескортирана от специални охранителни части. След приключването на митническите формалности и необходимите процедури по приемането на експонатите, на 11 юли след обяд, съкровищата ще бъдат наредени отново в залите на НИМ и ще бъдат открити за посетителите.

Целият процес по транспортирането на изложбата от летището до сградата на музея в Бояна, а също и разопаковането на експонатите, ще бъде заснет от екип на Discovery Channel и британската телевизионна компания Channel Five UK, които подготвят 120-минутен документален филм за тракийската култура. Чрез филма зрителите на тези престижни канали за пръв път ще могат да се запознаят детайлно със златната тракийска цивилизация и с работата на българските музеи и археолози.

„Високи такси и дълги опашки пред УНСС", отбелязва „Труд"

Повече от 5 часа кандидат-студенти чакат на опашка за подаване на документи в УНСС. Центърът за прием не може да обслужи огромния брой желаещи.

Последният срок за записване е 10 юли. Първият изпит във ВУЗ-а е на 14 юли по математика, а последният - на 28 юли по журналистика. Неприятна изненада т.г. е и увеличената такса в УНСС. "50 лв. за първи изпит и по 20 лв. за всеки следващ - това е безобразие!", възмущаваха се родителите.

За м.г. таксите са били съответно 15 и 10 лв. Ако кандидатствате право, си пригответе 70 лв., а за журналистика - 90. Трябва да си купите и примерни тестове, които са единствената ви подготовка за новия формат на изпита.

„Таен закон за българското ФБР влиза в парламента", съобщава „Новинар"

Законодателството, свързано с новата Агенция за сигурност, ще влезе в парламента следващата седмица. Новината съобщи вчера ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис по време на дискусия за доклада на Брюксел. Той добави, че не трябва да се очаква от ЕК да каже какво трябва или не трябва да направи България, защото това е вътрешно решение. Хъмфрис обаче обясни, че новата агенция ще има широки правомощия, а не само координиращи функции и ще се бори с корупцията и организираната престъпност.

Законопроектът се подготвя от правителството, като шеф на работната група е съветникът на премиера по проблемите на сигурността Петко Сертов. В началото на седмицата той беше в Брюксел, където е консултирал проектозакона. Новата агенция вероятно ще обедини Националната служба за сигурност (НСС), военното контраразузнаване и финансовото разузнаване, които са в структурите съответно на МВР, МО и МФ.

.Депутатите обаче въобще не знаеха докъде е стигнала работата по законопроекта. От "Позитано" 20 пък разкриха, че новият закон се пази в пълна тайна. В неговото изготвяне участват няколко работни групи. На помощ на Министерския съвет се е притекъл дори червеният народен представител Младен Червеняков. Той беше изготвил закон за МВР, така че в законопроекта за новата агенция ще има елементи и от него, обясни Бойко Великов от вътрешната комисия в парламента. Той съобщи, че едно от звената в агенцията ще бъде спецзвено за борба с корупцията. Все още не е ясно обаче дали тя ще е на подчинение на президента или на премиера. На въпрос защо научаваме от Брюксел новината за агенцията, Младен Червеняков отговори само: "Не мога да коментирам Майкъл Хъмфрис.".

„154 училища искат да въведат униформи", информира „Сега"

154 училища или 5% от всички в страната кандидатстват за въвеждане на униформи от есента, съобщи главният секретар на министерството на образованието Димитър Танев. Освен за избор на облекло за учениците школата кандидатстват и за въвеждане на емблеми, значки или еднакви раници за всички ученици. За такива проекти училищата могат да получат до 40 000 лв. по програмата на просветното министерство за ритуализация на училищния живот.

Въвеждането на униформи не е задължително, а е по желание на училищното ръководство след обсъждане с родителите. През тази година за проекти за униформи са отпуснати 1.9 млн. лв. Проектите на 154-те училища обаче са за повече средства. Затова предстои те да бъдат класирани, за да може парите да се разпределят между най-добрите кандидати.

Общо за програми в бюджета на МОН са отделени 171 млн. лв. 15 млн. лв. ще бъдат разпределени за енергийна ефективност. С такива проекти обаче кандидатстват 171 училища на обща стойност над 84 млн. лв. В министерството са постъпили 1343 проекта за изграждане и ремонт на училищни спортни площадки. За модернизация на спортно-учебната база обаче ще се разпределят 3 млн. лв., а в министерството са получени заявки за над 52 млн. лв. и там също ще се класират само най-добри проекти. Подадените проекти от общините за бели дъски са за 5.5 млн. лв. и просветното министерство е решило половината от тях да бъдат изпълнени.

През есента екипът на ведомството ще представи цялостна концепция за професионалните училища, в която най-вероятно ще се предложат редица промени в учебните програми и отмяна на ХIII клас, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев пред кметовете на вчерашната среща на общините, посветена на европейските предизвикателства пред местната власт в Пловдив. При проверки на МОН бе установено, че учениците от последния и незадължителен клас масово не посещават училище. Освен това Вълчев посочи, че очаква сериозен отлив от ХIII клас заради отпадането на задължителната казарма. Желаещите да вземат III степен на професионална квалификация ще могат да се явяват индивидуално.

"Трябва да видим за всяка професия колко години се учи. Не мисля, че са нужни 5 години, за да се научиш да сервираш и не мисля, че един сервитьор трябва да учи банков мениджмънт", каза Вълчев.

„Даваш три бона, влизаш в нов дом", четем в „Стандарт"

3000 лв. стигат на собствениците на панелки от 60 квадрата, за да обновят изцяло сградата, в която живеят. Към 100 лв. на квадрат излиза санирането, ако всички съседи решат да ремонтират входа или блока си. Това показват изчисления по проект на стрoителното министерство и ООН за обновяване на многофамилни домове. Парите стигат за ремонт на всички общи части, подмяна на ВиК инсталациите и топлоизолация. Държавата ще дава до 50% от сумата, ако всички собственици се съгласят да санират блока си и платят останалите пари, обясни зам. строителният министър Калин Рогачев. Така семействата в най-масовите апартаменти от 60 квадрата ще броят само 3000 лв. за модернизиране на сградата. Като бонус общините ще обновяват безплатно междублоковото пространство. Освен че ще поддържат зелените площи, те ще строят детски и спортни площадки и паркинги. След обновяването собствениците могат да намалят разходите за ток до 80%. Те ще получат данъчни облекчения и изгодни кредити.

Обновяването на блокове по проекта на МРРБ и ПРООН стартира през септември, когато ще е ясно колко от одобрените кандидати са готови да участват. Тогава ще започне набиране и на нови мераклии.

„Джакпотът оцеля, мина 2 милиона", отбелязва „Монитор"

Голямата награда на трето теглене на играта "6 от 49" на Българския спортен тотализатор достигна 2 031 156.45 лв. Голямата печалба оцеля след поредното теглене на тиражите в четвъртък вечер. Баснословната сума в касата на тотото се трупа вече 25 тиража от Великден насам, а тази година това е вторият път, в който тя минава 2 милиона лева.

Подобен джакпот се натрупва за девети път в 50-годишната история на тотализатора. 14 шестици пък са паднали за последната една година. Голямата печалба от 2 106 656 лв. падна на 1 февруари в трето теглене на "6 от 49". Подобна колосална сума бе спечела пак в трето теглене на "6 от 49" по Великден - на 8-ми април.

От пресцентъра на тотализатора пък вчера съобщиха, че все повече мераклии се възлагат надежди на късметлийската според нумеролозите дата 07.07.07 г. и очакват именно тогава феноменалният джакпот да падне. Според преслужбата числото 7 се оказва сред най-предпочитаните и за играещите тото. Само в последните три тиража то се среща в комбинациите на участниците рекордните 149 363 пъти в играта 6/49.

В електронният си сайт Българския спортен тотализатор е публикувал и всички системи за игрите на ТОТО 2 - "6 от 49", "6 от 42" и "5 от 35".
В тото - пункта в "Мусагеница" веднъж вече се е падала шестица, разказва касиерката Богдана Димитрова.

В същото време в тото пунктовете в София целодневно е претъпкано с мераклии за голямата печалба от Спортния тотализатор. Това показа проверка на "Монитор" в няколко пункта в столицата. "Има доста мераклии,от всякакви възрастови групи и социално положение", разказа касиерката на пункта в кв. Мусагеница Богдана Димитрова.

"Имала съм случай в този тото пункт да бъде пуснат фиш с шестица, но тогава наградата не беше толкова значителна", сподели жената. "Човекът дойде да се похвали и да ни благодари след това, беше много приятно чувство. Аз самата пускам фишове понякога, а има и хора, които подават цели тестета с надеждата, че все ще уцелят нещо", разказва още Димитрова.

Статистиките показват, че най-големите печалби, които са спечелени в тегленията на тотализатора са от последните 3 години. През 2004г. един щастливец грабна 5 404 418.40 лв. Двеста хиляди по-малко пък спечели друг участник в играта година по-късно.

„Българите от Газа се прибраха у нас", четем в „Новинар"

Българските граждани, които бяха евакуирани от ивицата Газа в Палестина, кацнаха вчера на летище Варна с полет от Аман. Сред бежанците, които успяха да се завърнат в родината си, са две жени, 6 деца и един мъж. Ситуацията там е извън контрол, обясни Сийка Шараси, която живее в Палестина от 25 години и е женена за палестинец. Според нея арестуваният от Хамас Халед ал Магир, който е с български паспорт, вероятно ще бъде освободен. Във външно министерство нямаха нова информация за съдбата на Ал Магир. В сектора Газа са останали около 45 българи - политици и лекари, допълни Шараси. Нейният съпруг също е останал в Газа. Той все още няма български паспорт, макар че от 3 години е подал документи за гражданство. Беше много страшно и затова си тръгнахме, разказа и Елена Кирилова, която живее от 11 години в Газа и също е омъжена за палестинец.

„Девет нашенци се прибраха от ивицата Газа", разбираме от „Монитор"

Деветимата българи, които живеят в Ивицата Газа, кацнаха вчера на летище Варна със самолет от Аман. Сред евакуираните са две жени, шест деца и мъж с българско гражданство от общо 45 души, които живеят и работят там. На сборния пункт за евакуация не се е явил само палестинецът с българско гражданство 45-годишният Халед ал Магир, който е заявил желание да се евакуира. Както е известно, ден преди евакуацията палестинецът с български паспорт е бил отвлечен от въоръжени мъже от групировката Хамас. На летище Варна нашите сънародници бяха посрещнати от представител на община Варна.

Две български семейства са тръгнали в 6 часа сутринта вчера, като съдействие за евакуацията им е оказана от българското посолство в палестина. После те били поети от представители на нашето посолство в Йордания, които финансирали пътуването на евакуиращите се до летището в Аман. От самолета слезе българката Сийка Шрафи заедно с децата си, която е омъжена от 25 години за палестинец. Нашата сънародничка е оставила съпруга си Камал Шрафи в Палестина, тъй като той няма българско гражданство. Съпругът ми чака от три години за български паспорт, каза Сийка Шрафи.

"Атака" поиска импийчмънт на президента, информира „Сега"

Импийчмънт за президента Георги Първанов и оставки на шефове от НСО поиска вчера Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" е сред петимата политици, за които според уволнения гард Николай Марков е събирана информация. Сидеров обясни, че през 2005 г. поискал охрана от службата поради отправени заплахи от лице от турски произход и му били представени двама гардове. След два дни той сам се отказал от тях, понеже разбрал, че всъщност го следят. Сидеров обяви, че НСС също се използва за следене на политици. За събиране на информация за него отговаряли шефът на Софийското управление на НСС Бисер Борисов и Николай Златков, шеф на направление "Терор". Поръчките идвали от министъра на вътрешните работи Румен Петков. Между МВР и един от мобилните оператори имало договор да бъдат давани на вътрешния министър всички записи, които се поискат, без да се знае за какво са те, твърди Сидеров.

Иван Костов пък също внесе нов акцент в скандала. "Бившият шеф на охраната на президента е бивш шеф на охраната на Маргините", заяви той от парламентарната трибуна, но не уточни кого има предвид.

„Царят си удължи ваканцията", съобщава „Стандарт"

Симеон Сакскобургготски е удължил почивката си с 4 дни, научи "Стандарт". Царят, който миналата събота замина за Мадрид за сватбата на свои близки, трябваше да се върне в София в четвъртък. Той обаче се прибира в страната едва днес, разкриха негови приближени. Заради пътуването на Сакскобургготски бе отложено със седмица заседанието на Съвета на коалицията, на което трябва окончателно да бъде решен ремонтът на кабинета. Вчера тръгнаха слухове, че непосредствено преди съвета ще има среща на "шест очи" на тримата лидери - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Най-вероятно идната седмица пък ще стане ясно дали СГС ще регистрира спорните промени в ръководството и устава на НДСВ. По закон за целта трябва да има открито заседание на съда, на което да присъства и прокурор.

„ОДС поиска нов закон за Странджа", пише „Новинар"

Парламентът и последните две правителства имат вина за статута на парк Странджа, заяви вчера от трибуната в пленарна зала депутатът от ОДС Любен Дилов-син. Според него това лято Народното събрание трябва да промени Закона за защитените територии, където да се запише, че всички постановления, заповеди и други актове за обявяване или промяна на площите и границите на резерватите са законни и не подлежат на обжалване. Кабинетът саботира приемането на проекта за управление на парк Странджа през 2003 г. с мотива, че е непрецизен, подчерта той. Според ДСБ заради съмнителни инвеститорски интереси кабинетът е допуснал защитени територии да се унищожават масирано, като поредният пример за това е паркът Странджа.

„Кърпят 13 столични булеварда от понеделник", четем в „Монитор"

Кърпенето на пътната настилка по 13 булеварда и улици в София ще започне от понеделник. Общо 31 екипа ще работят по дупките на пътните платна. Това съобщиха от столична община вчера.

От понеделник ще тръгнат текущите ремонти на булевардите: "Гоце Делчев","Братя Бъкстон", "Александър Малинов", "Цар Борис III", "Васил Левски", "Драган Цанков", "Ботевградско шосе", "Рожен", "Сливница" и "Искърско шосе". Дупки ще бъдат кърпени и по улиците: "Шипка", "Позитано" и "Черковна".

Екипите ще ремонтират и вътрешноквартални улици в районите ж.к."Свобода", ж.к. "Хиподрума", ж.к."Белите брези", ж.к."Надежда", ж.к."Дружба 1", Студентски град, с. Лозен, кв."Редута", "Красна поляна", "Възраждане", "Овча купел", "Лозенец".

През следващата седмица ще продължат и основните ремонти по улиците "Чарлз Дарвин", "Харалампи Тачев" и "Живко Николов". Ще се правят и моста на река Дреновичка и кръстовището в центъра на Долни Богров. По време на основните поправки движението там ще бъде спряно.

Решетъчен парапет по бул. "България" и на бул. "Княз Ал. Дондуков" в района на Английската гимназия ще бъде поставен другата седмица. От понеделник пък ще се слага маркировка на булевардите "Пейо Яворов", "Никола Вапцаров", "Свети Наум", "Пушкин", "Рожен" , както и на надлез Надежда. По същото време ще се сменят светофарите със светодиодни на бул. "Хр. Колумб" , и бул. "Проф. Цветан Лазаров".

„Парламентът се захваща с Агенцията за сигурност", информира „Сега"

Надежда законът за новата Агенция за сигурност да влезе в парламента още следващата седмица изрази вчера ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис по време на дискусия за доклада на Брюксел, организирана от Transparency International-България и Европейския институт. Той добави, че не трябва да се очаква от ЕК да каже какво трябва или не трябва да направи България, това е вътрешно българско решение. Хъмфрис обаче разясни, че новата агенция ще има широки правомощия, няма да има само координиращи функции, а ще се бори с корупцията и организираната престъпност.

Премиерът Сергей Станишев обаче не потвърди, че законът е готов за внасяне в Народното събрание. Законопроектът се подготвя от правителството, като шеф на работната група е съветникът на премиера по проблемите на сигурността Петко Сертов. В началото на седмицата той бе в Брюксел, където е консултирал проектозакона. Новата агенция вероятно ще обедини Националната служба за сигурност (НСС), военното контраразузнаване и финансовото разузнаване, които са в структурата съответно на МВР, МО и МФ. Депутати от БСП разкриха, че законопроектът се пази в пълна тайна. Според други работата е в съвсем начален етап и най-вероятно проектът ще трябва да се изкусурява основно в комисиите в парламента.

Майкъл Хъмфрис коментира, че най-важният проблем остава борбата с корупцията както по високите етажи, където постигнатото е недостатъчно, така и борбата с корупцията на по-ниско ниво - митниците, при търговете за обществени поръчки. В тази сфера особено много ни тревожат нещата, които се случват в здравеопазването, обясни Хъмфрис. Борбата с корупцията, с организираната престъпност не бива да се приемат само като отговорност на съдебната система, те са специфична дейност и за правителството, и за парламента и са тяхна отговорност. В никакъв случай не бива да се пренебрегва и ролята на гражданското общество, посочи още Майкъл Хъмфрис.

Дипломатът допълни, че когато е говорил с представители на Министерството на вътрешните работи или на прокуратурата, се е твърдяло, че проблемът с липсата на влезли в сила присъди е в съдилищата.