Вестниците в понеделник съобщават, че данъчната тежест може да се увеличи с 2% според предложение на финансовото министерство.

„Всяка община да може да облага допълнително хората, които са с адресна регистрация на нейна територия. Това предлага Министерството на финансите, което пусна за обществено обсъждане промени в няколко данъчни закона. Ставката ще се определя с решение на общинския съвет всяка година и ще е между 0 и 2%. Ако предложението бъде одобрено, всяка община ще може да облага хората, които са с адресна регистрация на нейна територия. Ставката ще се определя с решение на общинския съвет всяка година и ще е между 0 и 2%. За да не се натоварват допълнително общинските администрации, налогът ще се събира от НАП и ще постъпва в техните бюджети, се обяснява в мотивите към законопроекта. Според тях това е реална стъпка към децентрализация и ще насърчи общините да провеждат по-ефективна политика и да защитават интересите на гражданите. Подобни идеи се обсъждат от години, но за първи път се материализират в конкретно законово предложение. От обясненията на финансовото министерство не става ясно дали общинският данък ще е за сметка на орязване на ставката за задължения към НАП, или ще е добавка към нея.
Таванът за плащанията в брой да бъде намален от 15 000 на 5000 лева, предлага Министерството на финансите (МФ)..." - в. „Сега".

„Общините ще могат да облагат с данък доходите на жителите си. Ставката ще е от 0 до 2% и ще бъде горница над събираните от държавата 10%. Това предвижда проект на Министерството на финансите за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя й Законът за данъците върху доходите на физическите лица.
Всяка година до 31 октомври общинските съвети ще определят размера на данъка за следващата година. При липса на решение ще се прилага нулева ставка. Постъпленията от налога ще влизат в общинските бюджети.
Разширяването на приходната база на общините ще създаде възможност за повишаване на ефективността, по-пълно съобразяване с местните потребности и предоставяне на повече и по-качествени услуги на населението, твърди финансовото министерство. Според неговите експерти новият приходоизточник ще повиши отговорността на местните власти за по-ефективно и ефикасно изразходване на средствата при спазване на засилена финансова дисциплина.
"Законопроектът е положителна крачка, въпреки че нашата идея беше държавата да намали събираната от нея ставка, за да не се увеличава данъчното бреме", коментира изп. директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова пред "Труд".
„Сега местните власти не получават никакви приходи от развитието на икономиката и създаването на работни места. Общинските съвети ще преценяват размера й в съответствие с доходите на хората", добави тя. "Хубаво е, че промяната се прави преди началото на новия управленски мандат, защото е важно новите управляващи да знаят с какви бюджетни параметри ще разполагат", каза още Чавдарова..." - в. „Труд".

Всекидневниците цитират и експремиера Иван Костов по темата за картела при горивата.

„Простото обяснение за високите цени на горивата е, че в България има картел. Това обяви вчера по бТВ бившият премиер Иван Костов, който сега ръководи Лаборатория за изследване на рискове към НБУ. "Картелът е наложен от основния притежател на акцизните складове и налага цените. Досега не е срещал противодействие", допълни Костов. Коментарът на Командира дойде седмици след като премиерът Бойко Борисов нареди да се препломбират всички бензиностанции в страната, а в хазната влязоха повече пари.
Костов посъветва членовете на КЗК, ако не могат да установят очевадна злоупотреба с господстващо положение, да се обърнат към някой, който да им преведе изследванията на спечелилия Нобелова награда Жан Тирол." - в. „Стандарт".

„На пазара на горива има картел, наложен от цените на наемите в акцизните складове, а опитите да бъде започната атаката срещу картела бяха осуетени, включително от самия премиер. Това заяви в ефира на БиТиВи бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.
Той подчерта, че въпросният картел не среща никакво противодействие и само коментарите, започнали покрай спадащите цени на петрола и непроменящите се цени на горивата на българския пазар, са довели до това горивата да поевтинеят с десетина стотинки, а въпросът като цяло да бъде "замазан".
Костов посъветва Комисията за защита на конкуренцията ако не знае как да установи "очевадното наличие на господстващо положение на този пазар", да попита някой, който да й помогне...
Той посочи, че "Лукойл" произвежда и продава на едни от най-високите цени, а освен това от 2006 г. не плаща данъци, защото е непрекъснато на загуба. Хайде някой да ми обясни как това е възможно, призова Костов. "Това е невъзможно. Трябва много сериозно да влезе държавата в компанита чрез Агенция "Митници", посочи той.
След възникналото обществено недоволство от високите цени на горивата управляващите започнаха проверки по бензиностанции, които показаха нищожни нарушения при това в качеството на горивата, а за всичко отговорността беше прехвърлена на Комисията за защита на конкуренцията. Беше посочено, че съставът й ще бъде подменен. От там отговориха, че и преди години са правили анализ и са дали предложения как да се реши въпросът, но никой не им е обърнал внимание..." - в. „Дневник".

Симптомите на преформатиране на управляващата коалиция също са сред темите на всекидневниците.

"С ДПС много внимателно. И в същото време те харесват победителите и силните - колкото сме по-силни, по-добре ще работим с тях." Това предупреди членовете на ГЕРБ лидерът и премиер Бойко Борисов.
ДПС е особена партия и ако имаме противник, който може да ни излезе на организационно и мобилизационно ниво, това са те, обясни Борисов. Етническият модел в ДПС съществува, въпреки че те имат много българи в редиците си, но винаги могат да го задействат, предупреди премиерът.
Той похвали реформаторите, че са най-добрия партньор и им пожела успехи на местния вот..." - в. „24 часа".

„Напрежението в парламента ще расте преди изборите, но коалицията ще остане стабилна.
Това каза пред Би ти Ви шефът на парламента Цецка Цачева. Ще има сериозно противопоставяне между коалиционните патртньори по места, но националното ниво ще се запази. В съседни страни има политически кризи, предсрочни избори, ние нямаме нужда от дестабилизация, каза Цачева.
Тя е убедена, че в пленарната зала ще има и пропаганда, и конфронтация. За да може парламентът да си изпълнява програмата, от 16 септември с 2 часа ще се удължи работата по приемане на законопроекти, и с 3 часа парламентарният контрол. За сметка на това непосредствено преди изборите депутатите ще бъдат по районите си и ще участват в кампанията на кандидатите на партиите си.
Цачева отказа да коментира хипотезата за оставка на правителството, ако ГЕРБ и реформаторите не вземат поне 50% от кметските места в България..." - в. „24 часа".

Вестниците продължават да следят и бежанската криза.

„Вътрешният министър Румяна Бъчварова слага автоматични инфрачервени камери по българо-сръбската граница, които ще следят за бежанци. Това става ясно от писмен отговор на МВР шефа на парламентарно питане, предаде БГНЕС. Новата система от "очи" по браздата ще бъде изградена с пари от фонд "Вътрешна сигурност".
Според изнесените данни от Бъчварова за първите осем месеца на 2015 г. на територията на България са регистрирани едва 53 престъпления, свързани с трафик на хора, от които 17 са разкрити. Бъчварова признава, че според сега действащите разпоредби на Наказателния кодекс голяма част от престъпленията, свързани с трафик на хора, остават трудно доказуеми. Затова още следващата седмица в парламента ще се обсъждат промени в НК, които предвиждат засилване правомощията на правоохранителните органи.
Вътрешният министър потвърждава разкритията на "Стандарт", че бежанците плащат до 10 000 евро, за да стигнат до Европа, а парите стоят в посредник и се дават едва когато хората стигнат крайната си цел. Една от горещите точки на трафик освен Сърбия е и границата ни с Румъния.
"Каналджийските мрежи в България са тясно свързани с изградените международни канали, осъществяващи превеждането на незаконни мигранти от страните на произход през България за Западна Европа", сочи анализът на МВР. Наши трафиканти обикновено извършвали трафика вътре в страната до следващата граница като извозвачи." - в. „Стандарт".

„Премиерът Бойко Борисов призова за толерантност към бежанците пред симпатизантите на ГЕРБ в зала "Арена Армеец" вчера и отбеляза, че България трябва да се държи като цивилизована и хуманна държава.
"Ние сме бягали преди хиляди години. Вярно е, че на никого не му е приятно да му се развали комфортът, но нас са ни приемали тогава. Държавите, от които се учим на хуманност, си смениха политиката. След първоначалния шок и реакцията срещу тези хора една по една цивилизованите държави, тези, които ни учат на толерантност, смениха отношението си. Искам да ви питам, тука има 15 000 души. Ако има 1200 бягащи от смъртта бежанци, ще променят ли нещо в тази зала? Искам да ме подкрепите за това", заяви още Борисов. "В следващите десетилетия ще ни се върне, и то с благодарност. Майка ми, бог да я прости, казваше: Хвърляй назад доброто, ще го намериш един ден напред. Борбата с тероризма е едно, хуманното отношение към тези хора е друго", каза Борисов. Нека не се поддаваме на национализма и криворазбрания патриотизъм, нека позицията на ГЕРБ да бъде позиция на толерантност, на помощ, допълни той..." - в. „Сега".

Всекидневниците публикуват и препоръка на Министерството на външните работи към българските граждани да избягват пътуванията през Унгария заради струпването на бежанци по границите.

„По сведение от посолството на България в Унгария поради усложнената обстановка и струпване на бежанци по границата между Унгария и Австрия от 12 септември отново временно са спрени международните влакове от Унгария към Австрия, предупредиха от Министерството на външните работи...
Министерството препоръчва на българските граждани по възможност да избягват пътуване с влак или по шосеен път през територията на Унгария, като използват алтернативни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения." - в. „Дневник".

„Заради струпването на бежанци по границата между Унгария и Австрия от 12 септември отново временно са спрени международните влакове от Унгария към Австрия, предупредиха от Външно министерство. Информация може да се намери на интернет страницата на унгарските железници: http://www.mavcsoport.hu/havaria/austrian-federal-railways-temporarily-suspended-railway-traffic-towards-hungary-hegyeshalom
В периода 15 - 20 септември е възможно затваряне на границата между Унгария и Сърбия, както и между Унгария и Австрия. Възможно е  значително  да бъде затруднено и преминаването по двете основни магистрали М5 и М1 в Унгария. Актуална информация за забавянето на границата може да се намери на страницата на унгарската полиция: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo..." - в. „Труд".

В. „Дневник" цитира външния министър  Даниел Митов по случая с отказа на България да даде въздушен коридор на руските военни самолети, пътуващи за Сирия.

„Във връзка със забраната за преминаването на руски самолети през територията на България, бих призовал руската страна за малко по-хладнокръвно отношение към такъв тип проблематика. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от агенция "Фокус".
"Много добре знаят, че сме държава-член на ЕС и НАТО, както и че сме обвързани с определени решения, които са взети много отдавна. Това го знаят прекрасно, така че няма нужда България да бъде провокирана по този начин", заяви Митов. Той подчерта, че този тип отношения вече са изяснени.
Определи това като "действително върховно изпитание". "Нашата задача е ясна - ние трябва да защитаваме южния фланг на НАТО". Борисов обаче призна, как въпреки това е пуснал самолетите и призова Русия да не експериментира с приятелските чувства на българите към тях.
Изказването на Митов беше след като ГЕРБ представи в зала "Арена Армеец" в София представянето на кандидатите си за кметове на предстоящия вот. В изказването си по време на събитието премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че "не бива да бъдем провокирани, защото това също не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт, и ние ще го пропуснем", отбеляза още Борисов.
По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия ще продължи военните си доставки за Сирия.
Безусловно, доставки на въоръжение е имало, има и ще продължава да има. Те неизбежно се придружават от руски специалисти, които помагат да се пусне в действие съответното оборудване и да се обучи сирийският персонал да работи с това въоръжение. Това не е никаква тайна, каза Лавров в предаване на руската телевизия "Първи канал", съобщи ТАСС."