Всекидневниците във вторник отделят място на страниците си за промените в пенсиите, доходите и бюджета на българските домакинства..

„От 1 януари догодина правителството ще увеличи всички пенсии с определен процент, според възможностите на бюджета. Заплатите на държавните служители също ще бъдат увеличени еднократно, за да поемат плащането на личните осигурителни вноски.
Обмисля се държавните служители сами да плащат 40% от осигуровките си.
Сега държавата им ги плаща изцяло. Ако предложението се приеме, то възнагражденията на служителите ще бъде еднократно увеличено, така че реалният доход, който получават, да не бъде намален, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред "Фокус".
За тези и други мерки са се договорили кабинетът и социалните партньори по време на днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.
Трите страни подкрепят също от началото на следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски, да се намали санкцията при забавеното им плащане, а всички плащания с характер на социални помощи да преминат от НОИ към Агенцията за социално подпомагане.
Държавата, бизнесът и синдикатите са съгласни от началото на следващата година държавните служители да плащат сами личните си вноски, като доходите им бъдат еднократно компенсирани." - пише „Труд"-

„Колкото до вноските за ранно пенсиониращите се служители на МВР, отбраната, правосъдието и ДАНС, правителството се ангажира те да бъдат актуализирани и да отговарят на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии.
Подкрепя се и предложението на бизнеса за намаляване на санкционните лихви върху забавени осигурителни плащания, които да станат основният лихвен процент плюс 10 на сто, обясни Божидар Данев от БСК.
До края на април ще бъдат предложени конкретни мерки за затягане на контрола при отпускане на инвалидните пенсии. Синдикатите настояват за обсъждане и на предложението за възстановяване на увеличената тежест на всяка година стаж във формулата за изчисляване на пенсията.
„Увеличаването на тежестта на годината стаж във формулата да стане факт още от сега за всички пенсии и всички хора, които получават пенсия, а не само за тези, които ще бъдат от 2017-а", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.
На следващото заседание на съвета ще бъдат коментирани и възможностите за увеличаване на доходността на Сребърния фонд.
КНСБ подкрепя по-консервативното управление на фонда, като се постига сравнително добра, но не непременно висока доходност. Бизнесът поставя като проблем кой ще понесе отговорността за ниската доходност на фонда, тъй като не се използват всички инструменти за повече приходи." .- информира „24 часа".

„Правителството оставя тежки пенсионни промени за 2013 г." - гласи заглавие във в. „Сега".
„Непопулярните мерки като въвеждането на пенсионна възраст за военни и полицаи и въвеждането на лични осигуровки за тях и за държавните служители могат да станат факт едва през изборната 2013 г. Това се разбра след обсъждане на пакета от консенсусни мерки, предложен от синдикати и работодатели за стабилизиране на пенсионната система.
На заседанието принципно са обсъдени всички мерки с уговорката, че те ще влязат в сила с бюджетна процедура 2013 г., която започва през април. Те обаче се обсъждат от години, но ГЕРБ не се престраши да ги въведе с двете си промени в пенсионната система от 2010 г. и 2011 г. А при поредното им дебатиране в края на м.г. финансовият министър Симеон Дянков пак обяви, че принципно е съгласен с тях, но ако не станат факт до средата на 2012 г., никога няма да се осъществят.
Според разчети на НОИ вноската за военни и полицаи трябва да се увеличи с близо 16%, за да поема разходите за пенсиите им. Сега държавата ги осигурява с 20.8%, но при такава осигуровка в бюджета на НОИ за тези категории не стигат 350 млн. лв. Дянков отново е потвърдил принципното си съгласие военни и полицаи, както и останалите държавни служители да поемат своите 40% от вноската, която сега е изцяло за сметка на държавата. Това обаче трябва да стане със съответното увеличение на заплатите, за да не страдат доходите на хората." - се казва в статията.

„От началото на 2013 г. ще бъде въведено правило, когато се прави индексация на минималната пенсия, със същия процент да нарастват и останалите. За това са се договорили днес синдикатите, работодателите и правителството на заседание на съвета за тристранно сътрудничество (НСТС), обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това ще е механизъм за равнопоставеност на всички пенсионери и за въвеждане на пазарен стимул - според приноса в осигурителната система да се определя и размерът на пенсията, каза Данев.
От началото на следващата година служителите в държавната администрация ще започнат да се самоосигуряват. За целта заплатите им ще бъдат повишени еднократно със съответните суми, които сега се внасят от бюджета в Националния осигурителен Дотогава от системата на осигуряването ще бъдат извадени и всички плащания, които нямат осигурителен характер и представляват социално подпомагане, каза още Данев.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че вицепремиерът Симеон Дянков се е ангажирал да представи анализ за подобряване на осигурителния баланс на силовите ведомства - МВР, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Осигуровките на тези сектори не съответстват на разходите за пенсии, които генерират те в НОИ. По сметки на бизнеса и синдикатите вноските им трябва да се вдигнат с 15%, за да покриват разходите за пенсии на полицаите и военните. "Освен това при някои категории служители все още няма пенсионна възраст, нещо, което трябва да бъде променено", каза още Димитров - при военните има фиксиран само трудов стаж за пенсия, поясни той. Днес обаче не е било постигнато съгласие за въвеждане на възраст при тях." - съобщава в. „Дневник".

В. „Сега" алармира за неочаквано високи сметки за парно:
„Януарските сметки за ток и парно надминаха и най-смелите очаквания. Въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че те ще са само с около 10% по-високи спрямо миналия януари и 17% спрямо декември, в повечето случаи става въпрос за разлика от 50-60%. Още по-голям скок се очаква за февруари. Хората, топлили се на ток, също трябва да се подготвят за изненади. През последните дни стана ясно, че потреблението на електроенергия главно в домакинствата е скочило с 15% и е счупило всякакви рекорди. Абонати на ЧЕЗ в София се оплакаха, че последните им сметки са между 40 и 60% по-високи от същото време предишната година.
В редакцията на "Сега" заваляха оплаквания от софиянци, неприятно изненадани от сметките си за парно. Двустаен панелен апартамент в квартал "Красна поляна" с направена топлоизолация например трябва да плати за януари 255 лв. при 155 лв. година по-рано. Едностаен в "Западен парк" дължи 180 лв. сега при 104 лв. за януари 2011 г.
Това се случва, при положение че първият месец на 2012 г. всъщност не е бил много по-студен от януари 2011 г. - по данни на БАН среднодневната температура е била само с 1.1 градуса по-ниска отпреди година. Шоковият скок на сметките за парно не може да бъде обяснен и с повишението на цените. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши 8% поскъпване на топлинната енергия в София за сегашния отоплителен сезон.
Загадката с високите сметки става още по-голяма и заради признанието на "Топлофикация София", че е подала само с 2% повече енергия спрямо януари 2011 г. Трябва да се има предвид обаче, че и абонатите на фирмата са се увеличили с 5000 за година. "Данните показват, че потребителите са оптимизирали значително потреблението си. Предприети са мерки за саниране и изолация, както и са подменени с нови абонатни станции, което е намалило с 30% разходите в тях", твърди изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов.
По традиция, когато абонатите възразяват срещу размера на сметките, топлофикациите се оправдават с особеностите на дяловото разпределение. Точно това обяснение лансира вчера столичното предприятие - ако потребител е имал да доплаща при изравнителните сметки за предната зима, за актуалния сезон му е определен по-висок прогнозен дял, т.е. фактурата е за по-високо потребление..."

Всекидневниците съобщават и за заплахата срещу българското правителство, отправена от хакерската група Anonymous.

„В сайта за споделяне на видео YouTube се появи клип, озаглавен "Anonymous - Съобщение към България". В него хакерският колектив се обръща към българското правителство с призив страната да оттегли подписа си от международното споразумение ACTA.
Към момента не е възможно да се установи дали профилът действително е свързан с организацията, тъй като тя няма формална структура и представители.
По традиция видеото е озвучено чрез компютърен синтезатор на реч, за да не бъде възможно разпознаване на автора по гласа му. Текстът е английски с малък брой граматически грешки и не е преведен на български.
В клипа се споменават протестите срещу ACTA от 11 февруари, а правителството бива обвинявано, че хвърля прах в очите на гражданите. "ACTA не може да бъде подписана с резерви. Подпис от страна на България ще доведе до нарушаване на човешки права и ще противоречи на Конституцията на страната", се казва в съобщението.
Авторът на видеото заплашва, че ако България не се оттегли от споразумението ACTA напълно, "няма да има повече протести, а следващите стъпки ще са различни", без да уточнява в какво ще се състои отговорът на хакерите. Миналата събота около 6000 предимно млади хора се включиха в мирния протест в София срещу присъединяването на страната към ACTA.
На 5 февруари Anonymous хакнаха сайта на организацияна за авторски права ПРОФОН, която подкрепи ACTA. Те оставиха на страницата й съобщение: "Не само вашето писмо е пълно с фалшиви твърдения, но по същество вие наричате притесненията на хората за тяхната свобода "безпочвени предположения и манипулации". Това е неприемливо и точно това ни разгневи.
Вие сте първи, но не и последни. Това трябва да бъде урок за всички, които подкрепят ACTA." - пише „Дневник".

В. „Стандарт" също отразява темата:
„Международната организация "Анонимните" обяви война на българските власти. Това стана чрез специално видео обръщение в YouTube.
"Здравей, България. Предполагаме знаете кои сме ние, но ако не - ние сме "Анонимните". Ние сме най-голямата сила на света. Сила, много по-могъща от всички правителства на тази Земя", започва обръщението на бунтарите.
"Ние сме хората, които ви създадоха, ние сме хората, които срещате всеки ден на улицата. Ние сме тези, които не очаквате - от продавача в магазина до чистача в ресторанта", продължават с представянето си от организацията.
Хакерите поставиха ултиматум на българското правителство и го предупредиха, че АKТА не може да бъде подписано с резерви. След като бъде ратифицирано от България, споразумението ще влезе в сила и ще доведе до нарушаване на правата на хората и на Конституцията на страната, предупреждават още "Анонимните". Хакерите посочват и кои членове и алинеи според тях ще бъдат нарушени..."

Всекидневният печат продължава да следи и работата на президента Росен Плевнелиев.

„Дългосрочната цел на България е - да си реформираме системата на правораздаване така, че да отпадне Механизмът за координация и контрол, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод последния междинен доклад на Европейската комисия.
Разговарях с министъра на правосъдието, разговарях с главния прокурор, очаквам конкретно разписани действия, за да може България да приключи голямата си цел, отбеляза Плевнелиев.
"Ще направя поредица от срещи - не, за да се обясняваме за всеки пореден доклад, а за да направим екшън-план как да приключим с реформите в края на 2013 г. и да излезем с достойнство от този механизъм. Това е моята цел, а не просто всеки доклад, който поражда порой от обяснения кой е виновен, за какво е виновен. За мен това не е важно. Важно е как да си свършим стратегическите реформи, с които сме се ангажирали пред нашите партньори в Брюксел", посочи президентът.
Мен ме притеснява това, че в България гледаме докладите от Брюксел от доклад до доклад. Всъщност, докладите от Брюксел са, за да може да ни посочат дали прогресираме в дългосрочната цел - каза Плевнелиев.
Президентството и Министерството на отбраната (МО) ще работят заедно, ще съгласуват приоритетите и позициите си, така че когато съберем "цялото царско воинство", генералите и Националния съвет по отбрана, да имаме ясна визия какво искаме да направим през 2012 г., каза президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, който участва днес в разширено заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбраната." - пише „Стандарт".

„Реформата продължава и тя обхваща всички видове въоръжени сили. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев след заседание на Съвета по отбрана...
"В момента задълженията на Българската армия спаднаха до едно много приемливо ниво по сделки от миналото - от 572 млн. лв. в края на 2009 г. до 112 млн. лв. в края на 2011 г. Това е едно много добро ниво, от което може да стартираме с допълнителни и нови инвестиции", коментира държавният глава. По думите му Българската армия се придвижва в своята реформа по приоритетите, зададени в Бялата книга. В края на 2014 г. военнослужещите ще бъдат малко над 25 000 души, уточни Плевнелиев.
Важно е, че армията успя, благодарение на фискалната дисциплина и оптимизиране на процесите, да разплати по голяма част от сделките от миналото - фрегати, хеликоптери, самолети.
Президентът отбеляза, че европейските държави средно в НАТО дават около 1,5% от БВП за отбрана и това е минимумът. „В България сме малко под този процент. Днес заявих своята подкрепа, че финансовата и икономическата криза не трябва да се превръща и в криза на отбраната и сигурността. Когато има тежки моменти - да, ще режем, но не с оглед заплаха сигурността на гражданите", каза още държавният глава...
„Работим по темата с някои нови видове въоръжение - ракети за въоръжение на нашите фрегати. Хубавото е, че Министерство на отбраната успя да подобри драматично финансовото си положение и по този начин да създаде предпоставки за нов хоризонт за инвестиции", посочи Росен Плевнелиев.
Президентът посочи, че на заседанието са били обсъдени приоритетите на армията за тази година. „Президентството и Министерството на отбраната ще работят заедно, ще съгласуват приоритетите и позициите си така, че като съберем цялото царско войнство - генералите и Националния съвет по отбрана, да имаме ясна визия какво искаме да направим през 2012 г.
Целите са ясно дефинирани", посочи държавният глава.На въпрос дали знае колко танка има Българската армия, президентът отговори:
„Не само знам колко танка има Българската армия, но и колко фрегати, колко самолети, колко военнослужещи, колко бяха в края на 2011 г. и колко ще бъдат в края на 2012 г." - допълва темата в. „24 часа".

Вестниците продължават да следят и темата за холандския сайт, събиращ оплаквания от източноевропейци.

„Посланици от десет източноевропейски държави в Хага ще изпратят протестно писмо до холандския парламент в понеделник заради опасенията, които събуди спорен сайт на крайнодясната Партия на свободата в страната, съобщи за агенция "Франс прес" говорител на полското посолство в Холандия.
Писмото, подписано от редица посланици, включително тези на Полша, България, Унгария и Румъния, ще изрази опасенията за сайта на холандската Партия на свободата, в който могат да се подават оплаквания срещу работници от Централна и Източна Европа.
"Държавите се споразумяха в петък, че трябва да има обща реакция срещу идеята на Партията на свободата", заяви Януш Волош. "Днес възнамеряваме да я представим на Долната камара на холандския парламент, след като бъде подписана от десетте посланици", допълни той.
Антиимигрантската партия на Геерт Вилдерс предизвиква широка реакция сред новите държави членки, след като представи специалния си сайт за оплаквания. "Имали ли сте проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили ли сте работата си, изместени от поляк, българин, румънец или друг източноевропеец? Искаме да знаем", е призивът на страницата.
Волош заяви, че сайтът създава сериозни притеснения за полското правителство, което "се опитва да реагира разумно". Правителствата в Букурещ и София също реагираха официално малко след излизането на сайта." - пише „Дневник".

„Пуснатият от 8 февруари сайт насърчава хората да публикуват оплаквания срещу имигранти така: "Имате проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили сте работата си заради поляк, българин или друг източноевропеец? Уведомете ни".
Според полската осведомителна агенция ПАП в писмото на посланиците се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от "позорната инициатива". Очаква се посланиците да се срещнат по същия повод във вторник с парламентаристи, съобщи холандският информационен сайт "Дъч Нюз" (DutchNews.nl), цитиран от БТА.
Полският премиер Доналд Туск е запознат с предприетите действия, посочва ПАП. Според премиера възможностите за протест са доста ограничени, тъй като сайтът е инициатива на политик, а нe на правителството, отбелязва Polonia.nl.
Водачът на Партия на свободата Герт Вилдерс обаче нарече писмото на посланиците "хабене на хартия". Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места, обяви той, цитиран от холандският вестник "Фолкскрант".
На 10 февруари еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг нарече антиимиграционния сайт  "открит призив към нетърпимост в разрез с европейските принципи".  "Европа може да се задръсти. Получихме над 32 000 съобщения. Сайтът е хит", заяви Гилдерс в отговор на изявлението на Рединг. Не е ясно колко от тези съобщения са достоверни, отбелязва обаче англоезичният "Дъч Нюз"...
България обмисля да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, коментира по-рано говорителят на Външното министерство Весела Чернева." - информира „Стандарт".

В „24 часа" публикува разкрития за наличието на мрежа на бившата Държавна сигурност в средните училища:
"В средните училища имаме създаден информационен апарат сред учениците в 23 училища, като във всяко училище има гимназиален отговорник, който има отговорници във всички класове, а отговорниците по класове имат отговорници за всяка паралелка и в паралелките се разпростира широка мрежа от информатори..."
Този шокиращ текст за деца, използвани от Държавна сигурност като агенти още в първите години след 9 септември 1944 г. е публикуван в най-новия документален сборник на комисията по досиетата.
Трудът "Държавна сигурност и образованието 1944-1989 г." бе представен вчера в СУ "Св. Климент Охридски".
От изследваните документи става ясно, че през 70-те години са били проучвани и наблюдавани студентите, които са отивали да следват в чужбина и особено тези в Съветския съюз.
В полезрението на ДС попадали и тези млади хора, които според службите произхождали от т.нар. буржоазни семейства".
Службата, която е следила образованието, е създадена към Държавна сигурност още през 1944 г., но първият запазен документ е от 1946 г., а последният - от 1985 г.
ДС смятала СУ като място, където вражеските сили са били особено активни, и затова следила особено внимателно не само студентите, но и преподавателите.
В сборника са включени 700 архивни единици, а освен книжното тяло изследването може да се намери и в DVD формат.
Това издание ще заинтересува не само съвременните изследователи, но ще бъде интересно и поучително за цялото общество, за да се види какви са били отношението и задачите на ДС спрямо младите хора, коментира председателят на комисията па досиетата Евтим Костадинов.
Той уточни, че до края на мандата му на 5 април ще излязат още два сборника на комисията."

В. „Труд" отделя място на днешните проблеми на училищата в малките населени места  и на промените в Закона за предучилищното и училищното образование:
„Всички училища в селата и малките населени места, където живеят младежи до 16 г., ще могат да приемат ученици до 10-и клас. Това предвижда новият закон за средното образование, разказа в интервю за "Труд" зам. просветната министърка Милена Дамянова.
Промяната се налага, защото конституцията предвижда задължително обучение за всички деца до 16 г. А ако в селото училището е до 8-и клас, децата често прекъсват, тъй като нямат средства да пътуват или районът се обезлюдява.
Училищата до 10-и клас в тези села обаче няма да са гимназии, защото в тях няма да се учи в 11-и и 12-и клас. Те ще се наричат обединени училища.
Новият закон предвижда още, че с една оценка "слаб 2" ще може да се преминава само от 5-и в 6-и клас при общ успех "добър 4".
Математическите гимназии пък няма да имат прием за петокласници, както това се прави сега.
Законът за предучилищното и училищното образование предвижда нова система за признаване на дипломи и професионални тапии...
Въвежда се процедура за валидиране на знания или квалификации, които са придобити на курс в чужбина или пък са усвоени у дома..."