Правителство. 

"Монитор":

Новият кабинет "Борисов" с 4 вицета и 18 министри

Новият кабинет "Борисов 3", който се очаква да положи клетва утре, ще бъде с четирима вицепремиери и 18 министри. Структурата и съставът се редяха до последния момент и бяха одобрени днес на финални разговори между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти", като не липсваха и изненади.

Срещата се проведе в централата на най-голямата партия, като при Бойко Борисов, който ще заеме премиерския пост за трети път, преди обяд отидоха лидерите на патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а след това в пълно мълчание един по един влизаха и номинираните за министри.

Окончателното раздаване на постове отреди "Обединени патриоти" да имат четирима свои представители в новия кабинет. Това ще бъдат двама от вицепремиерите - Валери Симеонов, който няма да има министерство, а ще отговаря за икономическата и демографската политика, и Красимир Каракачанов, който ще отговаря за обществения ред и сигурност и едновременно с това ще бъде министър на отбраната.

 

КНСБ. 

"Сега":

Преизбраха Пламен Димитров за президент на КНСБ

Пламен Димитров ще бъде президент на най-голямата обществена организация - КНСБ и през следващите пет години. Това решиха днес делегатите на VIII-ия конгрес на синдиката. Негови заместници ще бъдат д-р Иван Кокалов, Пламен Нанков и Чавдар Христов, съобщиха от КНСБ.

Кариерата на Пламен Димитров през последните 26 години е свързана с борбата за правата на трудовите хора в България. Започва като областен координатор, преминава през позиции като Изпълнителен секретар и вицепрезидент на организацията.

От 2010 година е Президент на най-голямата обществена организация в България - КНСБ.

Лидерът на Конфедерацията е сред най-високопоставените българи в Международната организация на труда. Той е член на управляващото тяло на най-важната институция, която определя световните стандарти за развитие на социално-икономическия прогрес, подобряване условията на труд, защита на социалните и икономически права на човека. До 2014 година, когато бе избран, българските синдикати никога не са присъствали в този орган.

Член е на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, на Европейския икономически и социален комитет, на Паневропейския регионален съвет към Международната конфедерация на профсъюзите.

 

Трагедия. 

"Труд":

Ученик издъхна след сбиване

 

Окръжната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство по изясняване на причините, довели до смъртта на 14- годишно момче. Осмокласникът е бил възпитаник на Основно училище "Хр. Ботев" в град Славяново.

"Образуваното досъдебно производство е за смърт по непредпазливост - престъпление по чл.124 от НК", информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Трагедията се разиграла на 3 май след обяд. В час по биология е станало сбиване между двама осмокласника, при което едното момче е паднало на чина, а след това на земята и издъхнало.

 

Чоков. 

"Монитор":

Скандалният арестант Чоков остава кмет на Галиче

 

Скандалният арестант Ценко Чоков остава кмет на врачанското село Галиче, въпреки че от близо година е зад решетките. ЦИК препоръча да му бъдат прекратени правата поради невъзможност да изпълнява задълженията си, но общинската избирателна комисия в Бяла Слатина го остави на поста. Против отзоваването му са гласували девет от членовете на комисията, само двама са били за отстраняването на управника, който е подсъдим като тартор на организирана престъпна група за рекет, лихварство и побоища.

Решението за продължаване на кметуването му бе публикувано на сайта на Общинската избирателна комисия. Основният аргумент за вземането на това решение е, че до ноември миналата година Чоков е бил в платен отпуск, а после си е пуснал неплатен, който изтича в края на май.