Петъчните вестници съобщават за даденото одобрение от парламента за закупуване на нови самолети и кораби за армията.

„Народното събрание одобри закупуването на нов тип боен самолет и на два многофункционални модулни патрулни кораба, предаде „Фокус”. Беше одобрено с 123 гласа "за", 29 "против" и 4 "въздържал се". В мотивите на законопроекта пише, че закупуването му е от изключителна важност за националната ни сигурност и отбраната на страната за прилагане на механизмите за колективна отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Освен това новата техника е нужна за да се изпълни Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020, която е наследник на Бялата книга на армията. Според вносителите реализацията на проекта ще се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализирането на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи при всякаква метеорологична обстановка. Не на последно място със закупуването на самолета ще се прекрати зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС. В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът...” – в. „Труд”.

„Народното събрание подкрепи проектите на Министерския съвет за инвестиционни разходи за придобиване на съвременни многоцелеви изтребители и патрулни кораби. За първия проект гласуваха 123 депутати, 29 бяха против, а 4 се въздържаха. Вторият бе одобрен от 111 депутати, 30 бяха против и двама се въздържаха. Против придобиването на нови бойни самолети и кораби се обявиха парламентарните групи на БСП,“Атака“ и двама независими депутати. Соцдепутатът Ангел Найденов обаче подкрепи решението за модернизация на армията, нарушавайки партийната дисциплина. Ангелов, който е бивш военен министър и възпитаник на Военноморското училище, бе категоричен, че това решение дори е закъсняло. Според него армията отдавна има нужда от изграждане на нови бойни способности. Той изтъкна факта, че новите самолети и кораби решително превъзхождат старите по качества и възможности. Настоя договорите за купуване да се съпровождат и с офсетни програми. Изрази обаче опасения, че няма яснота откъде ще дойде финансирането на проектите. Да не се получи така, че ще дадем ход на двата проекта, а след това придобиването да забуксува, предупреди той. Решението на НС открива път на експертите от МО да оценят най-добрите оферти, като евентуалните договори за купуване на самолети и кораби отново ще бъдат гласувани в парламента. Тепърва ще се решава дали се търсят нови машини или втора ръка. По предварителни данни 8 изтребителя ще ни струват  1,5 млрд. лв., а двата патрулни кораба - 800 млн. лв. Плащането ще  е разсрочено за 5 или 6 г. След това се предвижда купуване на още 8 изтребителя...” – в. „24 часа”.

„Народното събрание одобри с голямо мнозинство започването на преговори за покупката на една ескадрила бойни самолети и два многоцелеви кораба... Преди гласуването началникът на отбраната генерал Константин Попов обяви, че днес може да започне възраждането и модернизацията на българската армия. Той благодари на политическия елит, че 4 часа е обсъждал проблемите на армията и въоръжените сили. "Това е важно послание. Има какво да направим и в бъдеще. Надявам се скоро тук да е проектът за модернизация на сухопътните войски и да се погрижим за хората с униформи", допълни Попов. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък каза на депутатите, че тяхното решение ще реши как да се развива армията в следващите 30 години. Според него в днешно време България не може да изглежда несигурна, а трябва да излъчва сигурност и стабилност. "25 години се бави обновяването на техниката. Армията се задъхва от старо съветско въоръжение и има нужда от ново начало", каза Ненчев. Той допълни, че правителството ще направи всичко възможно, за да подобри статуса на военните, като в този дух са готвените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. "Новата техника ще има мотивиращ ефект върху хората в армията. Вложените средства в модернизация ще се възвърнат многократно. Ще се постараем да включим българската индустрия в проектите", каза още Ненчев. При дебатите Владимир Тошев от ГЕРБ уточни, че сега парламентът одобрява проектите по принцип. Тепърва предстоят търсенето на нужните средства, преговори с потенциални доставчици и подписване на конкретните договори, който също ще трябва да се гласуват от Народното събрание. Тошев каза още, че вече е имало разговори с финансовия министър и плановете за финансирането на проектите са съгласувани "във времето и в бъдещето" с Владислав Горанов. Предварителните разчети сочат, че ще са нужни около 1.5 млрд. лева за покупката на нови самолети и 800 милиона лева за корабите. Парите ще се осигурят чрез гарантирани от държавата заеми. Те ще се връщат разсрочено, като очакванията са годишно да се погасяват между 500 и 600 милиона лева. Дискусията преди гласуването продължи близо пет часа...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците съобщават също, че антикорупционният закон е одобрен от  правната комисия на първо четене.

„Законът "Кунева" най-сетне проби срещу обещание за поправки Спорният антикорупционен закон на вицепремиера Меглена Кунева успя да пробие на първо четене в правната комисия на НС. Той получи подкрепата на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Явор Нотев от "Атака" и събра 11 гласа "за" срещу 6 "против" и "въздържал се" късно вечерта в сряда. Срещу него се обявиха представителите на БСП, а депутатите на ДПС, АБВ и Народния съюз се въздържаха. Обсъждането на законопроекта във водещата комисия се очакваше с интерес, тъй като веднъж той вече бе отхвърлен миналата есен в пленарната зала, след което вицепремиерът Меглена Кунева трябваше да го пренаписва. Преди месец и преработеният вариант бе върнат в комисията по антикорупция, в която "против" гласуваха от ПФ. Въпреки че проектът получи необходимите гласове, той отново бе критикуван. От ПФ намекнаха, че дават подкрепата си в резултат на сложна управленска маневра, включваща отхвърляне на президентското вето и придвижване напред на законопроекта. Фронтът настоява за сериозни редакции между двете четения. Християн Митев поясни, че основните им критики са в частта за подаването на анонимни сигнали, както и за т.нар. тежест на доказване. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов втрещи колегите си с признанието, че е поел ангажимент пред Европейската комисия между първо и второ четене да се създаде работна група, която за пореден път да огледа спорните текстове. Меглена Кунева одобри идеята и допълни, че е готова да работи в новата група още 2-3 месеца, за да се създаде работещ закон.” – в. „Сега”.

„Трима души в държавата ще знаят кой е подателят на анонимните сигнали, които ще бъдат криптирани Поправка в НК въвежда нова норма: Който бъде разследван за корупционно деяние, на мига се отстранява от длъжността. Патриотичният фронт ще подкрепи антикорупционния закон на Меглена Кунева. Това са се разбрали лидерите на ПФ и на Реформаторския блок в сряда на среща, която не е била обявена пред медиите, разказаха пред “24 часа” присъствали на нея. По време на разговорите е постигнат пробив - патриотите, които през септември м.г. бламираха разпоредбите, придобили известност като “закона Кунева”, се съгласили този път да го подкрепят. Преди половин месец от партията на вицепремиера ДБГ неофициално предупредили премиера Бойко Борисов, че ако и този път предлаганите от лидера им текстове не минат пред пленарната зала, те ще напуснат управлението. Което би довело до сериозна правителствена криза, а най-вероятно - и до предсрочни парламентарни избори. Анонимните сигнали най-вероятно ще останат - от РБ не са склонни на отпадането им, както настоявали патриотите, но се обмисля името на подателя все пак да се отбелязва, марак и засекретено. До криптираната информация от кой точно е дошъл сигнала ще има достъп трима души в държавата, обясниха пред “24 часа” от управляващата коалиция. Според готвена поправка в Наказателния кодекс пък лицата, срещу които е заведено дело за корупционно деяние, вече ще се разделят с постовете си. Продължителността на отстраняването им ще определя съдията.” – в. „24 часа”.

Гласуването на българите в чужбина продължава да е сред темите на всекидневниците.  

„След близо тричасови ожесточени дебати депутатите от правната комисия одобриха новите поправки в изборния кодекс на първо четене. Приет беше само проектът на мнозинството, внесен от ГЕРБ, който предвижда таван до 35 секции в чужбина. В рамките на ЕС няма да има ограничения за гласуване извън посолствата, но за откриване на секции се изискват 60 предварителни заявления. Извън страните от ЕС секции ще има по преценка на посолството. "За" проекта гласуваха 12 депутати от мнозинството, двама бяха "против", а още 2-ма се въздържаха. Промените смекчават ограниченията за гласуване в чужбина, след като президентът наложи вето, а НС го отхвърли. "Проектът на мнозинството е добър, заличава голямата грешка, допусната в предишния ИК - секции да се разкриват само в дипломатически представителства", каза Димитър Делчев от ДБГ. "Убеден съм, че ще последва второ вето", прогнозира обаче депутатът от ДПС Четин Казак. Според него този път кодексът ще бъде върнат заради тавана за секции в чужбина, което също отнема право на граждани. "Наричам го "законопроекта Валери Симеонов 2", защото уж цели да коригира недоносчето, което се опита да върне президентът - неуспешно, за съжаление", допълни Казак. Правната комисия не прие останалите 6 законопроекта - на ДПС, БСП, АБВ, както и внесените от Радан Кънев, Явор Хайтов и независимия Георги Кадиев. Те обаче ще бъдат обсъдени в пленарната зала...” – в. „Стандарт”.

„Проектът за промени в Изборния кодекс на управляващите ще бъде единственият, който ще мине в пленарната зала на парламента, а всички останали ще бъдат отхвърлени, заяви уверено вчера съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Атаките срещу инициираните от националистите ограничения на гласуването в чужбина той отдаде на желанието на по-малките партии да получат "медийно влияние". Поправките в кодекса щели да позволят да се упражнява реален контрол за нарушения в изборния процес в чужбина. "Най-голямата сигурност за страната ни е това, че в 35-те възможни за откриване секции влизат и секциите в посолства и консулства. Това дава възможност да се изпратят полиция и съответните представители на силите за сигурност, за да може, когато някой говори на турски език, да бъде изгонен или да му се направи акт, защото нарушава български закон на българска територия", посочи Симеонов.” – в. „Сега”.

Всекидневниците цитират и експремиера Пламен Орешарски по темата за финансовото състояние на държавата.  

„Ние се намираме в началото на дългова спирала. Предупреждението дойде от бившия премиер Пламен Орешарски пред бТВ. "През 2009 година е бил най-ниският правителствен дълг от 12% от БВП, към настоящия момент дългът е 29 и дори малко над 29%. Дългова спирала е, когато дългът расте по-бързо от икономиката", обясни Орешарски. Той припомни тежките и унизителни преговори по предоговаряне на стари дългове през 90-те години. Държава с големи дългове е зависима от своите кредитори и тя губи част от своя суверенитет, предупреди още бившият премиер. Анализът на Орешарски показва, че през 2010 – 2011 година правителството на Бойко Борисов е харчило „лошото наследство”, но след това е започнало да трупа дълг. Въпреки това финансистът призна, че някои дългове трябва да се взимат, но това се предимно такива, с които се рефинансират стари дългове и те не увеличават задълженията на държавата. Според Орешарски излишък от 2,7 млрд. лева в момента звучи обнадеждаващо, но в началото на годината цифрите са такива винаги, а трябва да се гледа в края на годината. Според бившия премиер приходната част в момента е стабилизирана, но това не се дължи на сериозната борба с контрабандата. „Да сте видели заловен контрабандист?!”, попита иронично той. Важното, което трябва да се направи според Пламен Орешарски е да се наложи по-добър контрол върху разходите на изпълнителната власт. По въпроса дали икономиката ни се движи само на колелата на еврофондовете, Орешарски коментира, че действително сме подценявали негативното влияние, което могат да имат тези фондове. Макар и много градове да са променени, да е изградена инфраструктура, еврофондовете може би потиснаха икономическото развитие - „Ние добре правим магистрали, но е добре някой да пътува по тях и да има пари да си сипе гориво”. Според бившия премиер правителството няма никаква икономическа политика. Фокусът, според него, трябва да падне именно върху икономическия растеж, частните инвестиции, производството и растежа на доходите...” – в. „Сега”.

„Бившият министър-председател (май 2013 - август 2014 г.) Пламен Орешарски е на мнение, че влиятелни обществени и политически фигури са закриляли КТБ и са позволили тя да се разраства с държавна подкрепа и да се управлява с "незабелязвани" от регулаторите нарушения. В същото време самият той не знае кой е оказвал това влияние и закрила. Запитан кой е влияел, Орешарски отговори: "Не би следвало никой, но всички сме хора и някой път не издържаме на силен натиск. Честно казано, не знам, сигурно влиятелни обществени и политически фигури." "Лесно е да се прехвърли вината на кабинета "Орешарски", но истинското разрастване е преди това, ние се опитахме да минимализираме загубите, но за съжаление не успяхме", спомни си той.

Бившият премиер подчерта, че банката се е разраснала при първия мандат на ГЕРБ - от 2009 г. е била с 2 млрд. лв., а до края на мандата на Борисов вече е била със 7 млрд. лв. "и приблизително на толкова беше затворена". Орешарски допълни,че при встъпването му в длъжност банката беше събрала близо 60% от депозитите на държавните предприятия. Той подчерта, че неговото правителство е изпълнило без корекция решението на служебния кабинет на Марин Райков, въвел ограничения за депозитите на държавните фирми в една банка. Орешарски изтъкна, че за фалита на КТБ са допуснали пропуски и от управление "Банков надзор", и от самата БНБ, която "не е анализирала много внимателно", както и одитът, който също не е бил "особено внимателен". Запитан дали това е дело на невежи хора, отговори, че познава голяма част от тях, те са грамотни, но "може би не са имали свободата на действие в работата си"...” - в. „Дневник”.

Паметта за подвига и личността на Ботев също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„В деня, в който почитаме паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България, в софийското метро десетки ученици се включиха в четене на стиховете на великия ни поет и революционер, предаде Нова телевизия. Подборът и подребата им не са случайни. Идеята е четящите и слушателите да възприемат Ботевата идея - да се откажеш от личното в името на всеобщото благо - свободата. В знак на почит към делото на Ботев точно в 12.00 ч. четенето спря. А след сирените продължи - на нов глас.” – в. „24 часа”.

„По повод 140-годишнината от подвига Христо Ботев и неговите четници в събота, 4 юни, Президентството ще отвори врати за граждани с изложба, посветена на големия българин, поет, публицист и революционер, съобщиха от прессекретариата на президента. От 10.00 часа до 16.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще бъдат изложени тефтерчето на Ботев, единствените запазени негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Държавна агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Общонародна фондация „Христо Ботьов“. По традиция държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме лично първите гости на „Дондуков“ 2. Централно място в експозицията заема тефтерчето на Христо Ботев, което поетът използва през последната година от живота си. Особен интерес представлява прощалното писмо на Ботев до семейството му, изпратено от кораба „Радецки“. В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: „После отечеството си съм обичал най-много тебе“. Гражданите ще могат да видят единствените запазени лични вещи на революционера - джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии. Експозицията на реликвите ще бъде показана в столицата едва за втори път от 50 години насам. Специална част от изложбата е посветена на запазването на паметта за Ботев и неговата чета след Освобождението. Желаещите могат да прочетат протокола на Комисията по издирване на лобното му място и да се докоснат до автентични свидетелства, свързани с издигането на паметника на поета-революционер във Враца. Сред експонатите са също така лични вещи на близките на Христо Ботев – на майка му Иванка Ботева, на съпругата му Венета Ботева и на дъщеря му Иванка – икона, култов съд, часовник, албум-споменик, лорнет, дамски шал и други.” – в. „Труд”.

„Уникален портрет на Христо Ботев нарисува преподавателят от радневското СОУ „Св. Климент Охридски" Димитър Андреев. Ликът на поета е пресъздаден на платно с песъчинки, събирани по пътя, извървян от Ботевата чета от Козлодуй до лобното място на войводата. За събирането на камъчетата мъжът, който от десетилетия се занимава с иконопис, отделил от свободното си време. Към собственоръчно подбраните материали прибавил и изпратени от приятели камъчета от Браила и други места, по които е стъпвал кракът на революционера. Направата на портрета му отнело близо два месеца, съобщава kmeta.bg. Картината бе представена за пръв път днес преди началото на международен научен форум, организиран от Съюза на учените – Стара Загора. Андреев вече има три самостоятелни изложби, една от които в Палма де Майорка, където преди години работил с ученик на Пикасо. В ателието си художникът пази още една сходна картина, направена от уникални материали - тя представлява портрет на Васил Левски. Сред близките му планове е да нарисува с камъчета от местата, които са обхождали Георги Бенковски и Боримечката.” – в. „Стандарт”.