След опита за преврат. 

"Монитор":

Няма индикации за бежанска вълна от Турция

Няма индикации за бежанска вълна към България след събитията в Турция от снощи. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския посланик Н. Пр. Сюлейман Гьокче, съобщи "Фокус".

„Знаете, че имаме 4 кораба турски в момента на обучението на НАТО с 350 военнослужещи. Ситуацията е спокойна, няма нещо, което да ни тревожи там. Вие всички гледате новини, гледате събитията на живо. Ужасно събитие! За първи път в Европа, защото и Истанбул е в Европа, аз виждам, че с танкова, с F-16 се стреля по държавни сгради, около 10 бомби са хвърлени в парламента, където е имало и опозиционни партии, не само управляващи, а депутати от всички партии“, отбеляза Борисов.

„Така че следим всеки един миг. Привел съм в готовност и ДАНС, и НРС, министърът го пратих заедно с главния секретар на МВР и началника на щаба на границата, няма смисъл всички да са тука. Всяка минута получаваме информация по всички канали. Успокоителното е, че вече напрежението спада“, съобщи още премиерът.

Борисов отбеляза, че следобед ще има заседание на турския парламент и изрази надежда да няма повече ескалиране на напрежението или да се влезе в една спирала на реваншизъм, на още смърт и още проблеми.

 

"Сега":

Турция отвори границата си с България

 
И трите гранични пункта между България и Турция вече са отворени за движение в двете посоки, съобщи БНР, цитирайки последни данни на "Гранична полиция". На ГКПП „Капитан Андреево” освен товарни автомобили, които се пропускат от 05.00 часа сутринта, турските гранични власти са възстановили движението и за останалите моторни превозни средства. Възстановено е и движението и на граничните пунктове „Лесово“ и „Малко Търново“ в двете посоки за всички видове превозни средства. Няма данни за опашки. "На „Малко Търново“ и „Лесово“ колегите съобщават, че трафикът е слаб. На „Капитан Андреево“ трафикът от товарни автомобили е интензивен към България, както и от леки автомобили, в които пътуват турски граждани, работещи в Западна Европа, които се връщат за годишния си отпуск", съобщи говорителят на "Гранична полиция" Лора Любенова.

 

Бедствие. 

"24 Часа":

Бедственото положение в Карловско остава в сила

Остава в сила бедственото положение, обявено късно снощи, заради наводненията от проливния дъжд в четири населени места в Карловско - Клисура, Розино, Слатина и Христо Даново.

"Най-тежка е ситуацията в Розино, където са пострадали над 70 семейства. Много от улиците още са под вода", каза кметът пред БНР на Карлово Емил Кабаиванов.

"Към този момент около 5 километра са непроходими улици в Розино, около 70 наводнени къщи, паднали стълбове. Изровен е пътят между Розино и Слатина. Работим, за да направим проходими няколко основни улици", допълни той.

 
Няма райони без електричество, след като снощи са били отстранени няколко частични аварии, каза още Емил Кабаиванов. Той подчерта, че там, където има възможност, пожарникари отводняват засегнатите къщи в Розино.

 

Траур. 

"Труд":

Тридневен траур в Неделино в памет на загиналите българки при тежката катастрофа в Испания 

Община Неделино обяви тридневен траур от днес в памет на загиналите български работнички при тежката катастрофа на магистрала край град Авила, Испания.

На територията на общината със заповед на кмета Боян Кехайов се забраняват публичните тържества.

На всички обществени сгради националният флаг и общинското знаме са спуснати наполовина.

Община Неделино ще подпомогне с финансови средства семействата на загиналите.