Скандал. 

"Дума":

Обвиняват кмета на "Младост" за подкуп в особено големи размери

Арестуваната кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще бъде обвинена за вземане на подкуп в особено големи размери. Грозят я между 10 и 30 години затвор и конфискация на имуществото. Това стана ясно вчера след пресконференция на шефа на Спецпрокуратурата Иван Гешев и на Пламен Георгиев, шеф на новия антикорупционен орган. Те изнесоха подробни данни за задържането на Иванчева, за действията на разследващите органи през последните месеци и за ареста на кметицата ден по-рано в центъра на София. Според Гешев е възможно да бъде повдигнато обвинение и за организирана работна група и пране на пари.

По време на брифинга вчера стана ясно, че по случая се работи от декември, досъдебното производство е от февруари, а сигналът на инвеститора, който е бил изнудван, е от юни 2017 г. Той е българин, живял дълго време в чужбина, с "друг манталитет и мислене, който искал нещата в държавата да се променят". Предприемачът притежавал 49 000 кв. м терен в район "Младост" и имал разрешение от главния архитект Здравко Здравков за строеж. Било нужно само формално съобщение до заинтересованите лица, което да се издаде от районната администрация, и строежът да започне. Кметицата на района обаче го бавела една година и накрая станало ясно, че иска пари. 

Доходи. 

"24 Часа":

Предвиждат 560 лева минимална работна заплата от 2019 година

Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година. С документа се залагат средносрочните цели на фискалната политика, обвързани със заложените в Закона за публичните финанси правила, ограничения и основни принципи за управление на публичните финанси, като се определят и таваните на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за следващите три години. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Средносрочната бюджетна прогноза съдържа изискваната съгласно Закона за публичните финанси съпоставка на макроикономическата прогноза на Министерството на финансите с тази на ЕК. Включена е и съпоставка на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на ЕК по отношение на показателите на сектор "Държавно управление".

Ремонти. 

"Сега":

Ремонтът на "Граф Игнатиев" започва на 8 май

Планираното начало на ремонта на "Граф Игнатиев" е 8 май, като има готовност за цялостна реконструкция на улицата и околната зона, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в столицата, предава Би Ти Ви.

И тази година предстои тежък строителен сезон, някои от обектите са с хоризонт от две години, целта е да продължим с възстановяването и модернизацията на инфраструктурата в града, посочи столичният кмет, като добави, че отново акцентът е върху големите улици и булеварди, като големите обекти са около 20.

Повечето от обектите са свързани със затруднения в движението, посочи Фандъкова, като добави, че са направени внимателни оценки, за да бъдат те по-малки, но все пак ще бъдат факт.

"Ще направим възможното основната тежест да е през летните месеци", добави тя.

Дело. 

"Сега":

Бивш пътен шеф отива на съд за 41.6 млн. лв.

Бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров е предаден на съд с обвинение за безстопанственост при строежа на магистрала "Марица", съобщиха от прокуратурата. Според обвинителния акт Лазаров е нанесъл щети на АПИ за 41 630 050 лева.

Става дума за изграждането на първия лот от магистралата - около 31 км. от Оризово до Димитровград. Договор за строителството беше сключен на 1 август 2011 г. с италианската компания Кооперативно дружество "Чи Ем Чи Ди Равена", като стойността на проекта е около 133 млн. лв. без ДДС. Фирмата обаче не построи навреме участъка, който трябваше да е готов през 2013 г, като се оправда с обилни валежи от сняг и дъжд, които налагали стабилизация на почвите, преди да се премине към строеж на пътя. От прокуратурата обявиха миналата година, когато започна разследването, че става дума за отсечка от 1760 метра, а не за целия участък, припомня lex.bg.

НС.

"Монитор":

ГЕРБ си поиска пълен мандат, БСП ще сваля привилегиите на депутатите

Правителството да изпълни 4-годишния си мандат в името на България си пожела ГЕРБ, а БСП се зарече да премахне привилегиите на депутатите. Това бяха част от посланията на партиите в Народното събрание при откриването на новия парламентарен сезон. Патриотите пък се похвалиха с независимата външна политика, а ДПС на свой ред поиска дълбоки реформи във всички сфери чрез нова формула на управление. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък се видя като единствената алтернатива.

С декларация от името на ГЕРБ Цветан Цветанов отчете свършеното до момента - от успешното БГ председателство, през срещата на върха между ЕС и Турция, икономическия растеж до 4%, БВП, който достигнал 100 млрд. лева, санирането до вдигането на учителските заплати и връщането на 22 000 деца в училище. 2019-та ще бъде ключова за борбата с корупцията, заяви Цветанов. Той разкритикува и БСП заради БГ председателството и ги призова за подкрепа "От началото на 2018 ударихме дъното", заяви още Цветанов и упрекна социалистите, че се заиграват със страховете на хората, което обаче не било печеливша тактика. "Онзи, който подхранва страхове, може да бъде успешен опозиционер, но не и успешен управленец", отсече той. Цветанов разкритикува и президента Румен Радев заради последното му изказване пред студенти в УНСС.