24 часа

Президентът върна високите съдебни такси за обжалване

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК), като оспори 16 негови разпоредби, съобщават от прессекретариата на президента.

Промените в АПК, които трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 г., бяха приети от депутатите в средата на миналата седмица. Още тогава се заговори, че президентът ще наложи вето върху тях.

Труд

Опасна игра с ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"

Опасен експеримент с ядрено гориво подготвя ръководството на АЕЦ "Козлодуй" . Затова предупреди лидерът на АБВ Румен Петков. "Посяга се грубо върху интереса на българската държава, сигурността на централата", каза Петков.

Монитор

Борисов: Даваме още 150 млн. лв за хората с увреждания

В обсъжданията участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Бисер Петков, здравният министър Кирил Ананиев, новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев и омбудсманът Мая Манолова. Макар по думите на Борисов всички да били на диаметрално различни мнения, накрая успели да стигнат до консенсус. Споразумели се трите закона за хората с увреждания да бъдат внесени за гласуване в НС до края на септември. Договорили се още информационната система за хората с увреждания да бъде подобрена, като регистърът да показва реалния им брой и потребности. Премиерът изрази още съмнението си, че всички над 700 хиляди с намалена работоспособност са реално съществуващи. Освен това всички бъдещи закони щели да се опират именно на този регистър. Бойко Борисов допълнителни още, че наличната към момента платформа, изработена с близо 2 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания.

Стандарт

"Майчин дом" с уникална за България лаборатория

Зам. - министър Бойко Пенков откри първата лаборатория за неинвазивна диагностика за вродени генетични заболявания на плода в СБАЛАГ "Майчин дом". При откриването той отбеляза, че апаратурата е закупена със собствени средства на болницата.

Лабораторията е създадена с подкрепата на Министерството на здравеопазването и ще работи съвместно с първия самостоятелен Медицински център към болницата.

Сега

Валентин Радев: МВР ще възстанови покрива на "Царските конюшни"

Вторият етаж на изгорялата сграда на бившите "Царски конюшни" е на МВР и ще трябва да възстановим покрива, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от Би Ти Ви.

Останалото не е ясно на кого е, отбеляза министърът. По думите му първо ще се установява има ли влизане с взлом преди пожара.

Освен това след приключването на огледите ще се прави нов проект за покрива. А дали след ремонт сградата ще се използва, ще се решава след време. В момента тя е с отпаднала необходимост.

Капитал дейли

"Теленор" от днес е чешки. Със сръбски мениджър

Ден след като сделката за придобиване на "Теленор България" от страна на чешката PPF Group бе официално одобрена от Европейската комисия, компанията подаде документи, за да се впише като нов едноличен собственик и да назначи свое ръководство. Това става ясно от документи, внесени от "Теленор България" в Търговския регистър.

Новият собственик е взел решението да освободи от длъжност всички досегашни членове на съвета на директорите. До момента в него влизаха норвежците Анне Флагщат, Вегард Торенсен, Александра Райх, Оле-Бьорн Шилстед (който беше и изпълнителен директор) и Оле-Якоб Бел. Сега броят се свива до три и на позициите са избрани Владимир Радойчич и чехите Ян Хануш и Марек Слачик.

Дума

Политическа чистка на летище София

От началото на юни летище София се тресе от политически уволнения и назначения, които текат едновременно. Само за десетина дни близо 50 души са отстранени от работа, а паралелно веднага са назначени около 60. Най-засегнати са продавачите в магазините на летището с мотива, че не отговарят на изискванията. Според новите длъжностни характеристики те трябва да имат завършено висше икономическо образование. От длъжност са уволнени най-вече членове и симпатизанти на БСП. Почти цялата младежка организация на ГЕРБ е назначена на "сладки" работни места. Социалисти определят това като недопустимо в демократична държава и като опасна тенденция, пряко свързана с дискриминация, основана на политически убеждения.