Срещата между премиера Орешарски и македонския му колега Никола Груевски е сред най-отразяваните теми във всекидневниците в понеделник.

"Бих искал да подчертая, че България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз, както разбира се и на всички страни от Западните Балкани", заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с премиера на Македония Никола Груевски в Кюстендил.
"Имахме един откровен разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил", посочи българският премиер.
"Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове", заяви Орешарски...
"Считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитието на двустранните взаимоотношения в икономически и търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни", каза още Орешарски.
Никола Груевски изрази своето задоволство от днешната работна среща, както и от пленарната среща между двете делегации, които са преминали в приятелска и конструктивна атмосфера.
Той отбеляза, че днешните разговори имат значителен принос за добросъседските отношения между Република Македония и Република България..." - в. „Стандарт".

„България държи на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония. Това заяви след срещата с македонския си колега Никола Груевски в Кюстендил министър-председателят Пламен Орешарски.
Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове, заяви Орешарски. Според него за изглаждане на съществуващите различия би било добре двете държави да организират още чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин от двете страни...
Днес имаше и срещи на министъра на външните работи на Македония Никола Попоски, на транспорта Миле Янакиевски, на земеделието Любчо Димовски с българския вицепремиер Зинаида Златанова, транспортния министър Данаил Папазов, на земеделието Димитър Греков и на външните работи Кристиан Вигенин.
Заради посещението на македонската делегация входът на община Кюстендил бе ограден с метални ограждения, уточнява БНР. Зад тях останаха активистите на ВМРО-БНД, които носеха транспаранти с надписи "Македония е българска". Появата на активистите на ВМРО-БНД предизвика смут в служителите на македонския протокол и охраната, които се опитаха да променят мястото, откъдето да влезе в сградата на общината премиерът Груевски, за да избегне досега с представителите на българската организация ВМРО-БНД.
Преди да влезе в сградата на кметството, активистите на ВМРО-БНД скандираха: "И преди, и сега Македония е българска", което не остана незабелязано от македонския премиер Никола Груевски.
Според председателя на българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов все още в Македония отношението към гражданите с българско самосъзнание е много лошо, уточнява БНР.
Не може някой да каже, че ни няма или да може да ни маргинализира в обществото в Република Македония. Ние сме тук постоянно, продължаваме с традицията от Илинден и от Възраждането, не се предаваме. Отиваме напред, коментира Лазар Младенов.
На въпрос как живеят българите в Македония той отговори: "Изложени сме на цялостна дискриминация, чак дори на репресии, ние сме маргинализирани, ние сме на дъното на обществото в Македония." - в. „Дневник".

„Имахме разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил", изтъкна премиерът Орешарски. „Удовлетворен съм от разговора си с българския премиер", каза по време на пленарните разговори председателят на правителството на Република Македония Никола Груевски.
Българският министър-председател отбеляза, че за изглаждане на съществуващите различия, би било добре да се организират общи чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин в двете страни...
Председателят на правителството на Република Македония Никола Груевски изрази своето задоволство от днешната работна среща, както и от пленарната среща между двете делегации, които са преминали в приятелска и конструктивна атмосфера...
Според македонския премиер от тях могат да произлязат идеи, проекти и решения, които да развиват допълнително добросъседските отношения. „Искам да изтъкна, че двете страни и народи имат традиционни приятелски връзки и партньорство. В този контекст с нашите български колеги разменихме мисли за подобряването на двустранните отношения в политически и икономически план, както и по отношение на другите сфери от взаимен интерес", отбеляза македонският премиер и добави, че до момента драстично е била намалена комуникацията по сектори. Македонският премиер каза, че по време на срещата са били обсъдени въпроси за евроатлантическата и европейска интеграция на Република Македония, както и по- нататъшното напредване в този план. И двамата премиери подкрепиха бъдещото изграждане на транспортен коридор номер 8, който е от взаимен интерес. „Надяваме се директната комуникация на високо ниво ще продължи", заяви македонският премиер..." - в. „Труд".

Вестниците цитират и разкрития на ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров за Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

„Цветан Цветанов е натискал бизнесмени да прехвърлят дялове от фирми. Не става въпрос за купуване, а за прехвърляне. Цветанов е бил в основата на това. Аз съм го чул от потърпевши. Може скоро бизнесмени да се разприказват. Това обяви бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров пред TV7.
Димитров заяви, че срещу него се водила кампания заради позицията му срещу Симеон Дянков.
„Цветанов носеше вестниците на Борисов", посочи още Димитров. Според него всичко се е водило подмолно от Цветанов и това е свалило ГЕРБ от власт.
Димитров каза, че оставката на Фидосова е формална и тя продължава да управлява, като посочи, че това са слухове.
Фидосова се качва на 17-ия етаж на централата на ГЕРБ и продължава да управлява. Слуховете са напълно възможни. Цветанов ръководеше всичко, тя изпълняваше „мокрите поръчки" по очерняне на опоненти, каза бившият депутат от ГЕРБ.
По последните действия на Борисов мисля, че е осъзнал грешките си. Има по-активен диалог с депутатите, среща се със структурите, допълни още той.
Няма ГЕРБ 2, тези хора искат да покажат проблемите на партията. Никой не е счел, че трябва да скача на Борисов. Добър, лош той е докарал ГЕРБ до властта с чара си. И така или иначе тези хора са тръгнали с него. Тези хора са правели първите структури на ГЕРБ, заяви ексдепутатът.
Той обясни, че новата му формация все още няма име. "Спрели сме се върху два основни принципа. Структурата няма да има лидер и на преден план излизат млади хора между 30 и 40 години, на които ще им бъде даден път", допълни той..." - в. „Труд"..

„Властта опорочи ГЕРБ. Започнаха процеси на отстраняване от Фидосова и Цветанов на тези, които имат куражада си кажат мнението си и остояват позицията си. При мен това започна още в началото на мандата от Трайков и Дянков. Преди нямах прякор. Оттам се започна. Носеха вестниците на Бойко Борисов да му показват, как съм оцапал партията, обясни Димитров.
В прав текст Цветанов нищо не ми е казвал, всичко се вършеше подмолно. Явно целта е била овладяване на цялата партия. Борисов в момента не е на власт точно заради това нещо. Правителството беше подядено отвън и отвътре от неговите министри. „ Бях подслушван непрекъснато последната година и половина, а може би от началото на мандата. Казвал съм му го на Цветанов. Казвах му , че телефонът се води на физическото лице Димитров. Исках културно да го предупредя, да не прави тези работи.....", посочи той.
По думите на бизнесмена в близките месеци няма да бъдат афиширани имената на депутатите, които подкрепят структурата, която се отдели от ГЕРБ, категоричен бе Димитров.
На някой да му става жал за Цветанов, трябва да има неясна представа за нещата. А Бойко си направи неговите грешки и затова изгуби властта..." - в. „24 часа".

Протестите срещу правителството продължават да са сред широко отразяваните теми.

„Нестихващо протестно шествие 45-и ден
В края на поредната седма седмица на непрекъснати антиправителствени протести, гражданското недоволство не стихва. Независимо от високите температури в столицата, хората неотлъчно са на площад "Независимост", заричайки се, че няма да се откажат, докато не постигнат исканията си за оставка на правителството. Поради сезона на отпуските протестиращите са в намален състав, но все така активни.
Днес отново се състоя и традиционният контрапротест в подкрепа на кабинета "Орешарски". До момента 357 431 души са се подписали в подписката в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, като към тях ще бъдат добавени и още 20 000 подписа, събрани на връх Бузлуджа вчера..." - в. „Стандарт".

„Фейсбук" не е партия, протестиращите трябва да помислят за представителство, казва д-р Марко Арндт, директор на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер"...
"С блокадата на парламента във вторник вечерта протестите достигнаха ново ниво на ескалация. Въпреки че блокадата бе мирна и пасивна, в такава ситуация полицията винаги ще бъде принудена да действа в полза на сигурността на работата на парламента. Такъв би бил случаят и във всяка друга държава от ЕС", категоричен е германският експерт.
Доктор Арндт съветва протестиращите да продължат мирния си протест и да избягват действия като тези в нощта на вторник срещу сряда.
"Затова съветвам протестиращите да продължават по същия начин, по който се държаха преди този ден. Нека критикуват правителството мирно и с много хумор и креативност", добавя той.
Експертът вижда опасност пред бъдещата представяне на протестиращите в парламента. "Фейсбук не е партия и затова горещо препоръчвам на хората, които се организират и участват в протестите, да помислят за някаква форма на политическо представителство. Защото в противен случай по ирония може да се потвърди тезата на сегашните управляващи, че "едни нови избори няма да донесат някакви промени". За какви промени всъщност ще може да се говори, ако след евентуалната оставка и последвалия вот, хората, които са успели да постигнат своята цел за свалянето на сегашните управници, отново не получат някакво реално участие във вземането на решенията за бъдещето на тяхната страна и техните деца?", пита риторично ръководителят на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер".  - в. „Сега".

„Близо 40% от българските граждани искат оставката на премиера Пламен Орешарски и оглавявания от него кабинет. Това показват резултатите от проучване на института „Отворено общество", цитирани от британския вестник "Индипендънт", съобщи bTV. Всъщност новината е от сайта http://www.iol.co.za/, който е южноафрикански...
Мнозинството от българските граждани определят ситуацията в държавата като "непоносима". Такова е мнението на трима от всеки четирима души според резултатите от анкетата сред 1155 българи, съобщава южноафриканският сайт.
След седмици на антиправителствени протести 72% от българите оценяват политическата обстановка като "нетърпима". 22% от анкетираните са на мнение, че тя е "поносима", а едва 2% я намират за "нормална". Делът на крайно недоволните от положението е най-голям за последните шест години и по-висок с 15 пункта в сравнение с юли 2012 г..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и трагичния инцидент в мина „Ораново".

„Спасителите в рудник "Ораново" прокопаха половината от 33-метровата обходна галерия, през която се надяват да стигнат до затрупаните на 16 юли миньори - 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов, съобщи БГНЕС. След смяната на плана на спасителните екипи в сряда, което се наложи заради непроходимо кално свлачище, в ранните часове на неделя екипът от нощната смяна достигна 16-ия метър от галерията.
Ако работата продължи с това темпо, спасителите ще достигнат до мястото, където се предполага, че са двамата миньори, най-рано в четвъртък.
От рудника уточняват, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна - двамата затрупани миньори вече са прекарали 12 дни под земята без храна, вода и с високо съдържание на метан." - в. „Дневник".

„Правят се опити да се прикрият улики за нередности, довели до трагедията в мина "Ораново". Това заявиха близки на загиналия Христо и жители на Симитли пред ТВ7.
По думите на кмета Апостол Апостолов е запечатан първият тунел, през който трябваше да преминат спасителите, и е започнат втори. Така ще бъдат прикрити следи от допуснатите грешки, категорични са почернените роднини. Техните твърдения обаче бяха опровергани от един от началниците в предприятието.
Хората посочиха като главен виновник управителя на рудника Валентин Манов, по време на чието управление са загинали осем човека от областта. Вдовицата на Христо - Василка, заяви, че близка на Манов я е предупредила да внимава какво ще говори пред камерите. Тя обаче призова миньорите да кажат истината, а да не се страхуват, че ще останат без мизерните си заплати - между 300 и 500 лв., тъй като ще има още разплакани хора. Миньорите не вярват, че затрупаните им колеги ще бъдат извадени живи.
Няма шанс за Николай... Търсим кости. Там, отдолу топлина е 100 градуса. 8 души загинаха за 3-4 години, каза приятел на затрупания в мини Ораново Николай Михайлов.
"Изпълнителният директор на мините г- Бачев мина покрай площада, но явно, за да види кои са тук, за да оказват натиск върху хората да не казват истината, за това което се случва в мината. Говори се, че на предишния тунел е направена тапа. Затапва се стария тунел и се започва на друго място. Чудя се защо не го направиха успоредно този допълнителен тунел, защо трябваше да чакат 10 дни. Това води до съмнения. Трябва съответните органи да си свършат работа и да видят дали не се прикриват следи. Малко хора посмяха да излязат тук, явно витае страх сред хората, които работят в рудника и техните близки", категоричен бе кметът на Симитли Апостолов..." - в „24 часа".