Пир по време на криза

 

"Сега":

Държавата ще започне да пести чак след изборите


Въпреки спада на приходите в бюджета правителството няма намерение да ограничава харчовете преди изборите и ще остави следващия кабинет да се оправя с очертаващия се дефицит. "За допълнително съкращаване на разходи ще се говори най-вероятно през август или септември", заяви вчера финансовият министър Пламен Орешарски.

Той обясни, че от 20 години насам в този период се взимат решенията за актуализация на бюджета. Тогава щял да се изясни и въпросът дали излишъкът ще бъде 3%. Наскоро самият Орешарски призна, че целта вече е 1% излишък.

"Съществуващите буфери в бюджета са задействани, 10% от разходите не се отпускат", успокои министърът. И обяви, че засега не вижда проблем за хазната.

Финансови експерти обясниха пред "Сега", че в момента има доста възможности за спестяване на социалните харчове и капиталови разходи. Правителството обаче не иска да се откаже от сделките за ремонт и строителство преди края на мандата. Още в края на м.г., когато се съставяше бюджетът и беше ясно, че иде криза, управляващите изтъкваха, че само с финансиране на инфраструктурни проекти ще се преборим с кризата, тъй като така ще се стимулират фирмите да не закриват работни места. Засега прогнозите им не се оправдават.

Кабинетът не желае да чуе и за замразяване на пенсиите, което сериозно би разочаровало електората точно преди изборите.

 

Престъпност

 

"Дневник":

Реалната престъпност - четирикратно по-голяма от регистрираната

Старата практика да се отчита по-малка престъпност от реалната продължава, но изкривяването на картината се дължи не само на недоверието на гражданите към полицията, поради което те продължават да не сигнализират за извършените спрямо тях престъпления. Оказва се, че вътре в структурите на МВР действа своеобразен филтър за сигналите, който елиминира онези, които по преценка на полицаите "не могат да бъдат разкрити" или никога няма да стигнат до обвинение.

Пресяването сваля процента на неразкриваемост до поносима за обществените уши стойност. Този полицейски филтър е установен доста отчетливо в новото изследване на конвенционалната престъпност за 2007 и 2008 г., извършено от "Витоша рисърч" и представено вчера от Центъра за изследване на демокрацията. Специфичното за изследването е, че е основано на интервюта сред представителна извадка и отчита и латентната престъпност и информацията, която полицията не регистрира.

Полицейският филтър спестил 190 хил. престъпления за 2008 г.

Каква е реалната картина и колко сериозна е ролята на филтрирането на информацията вътре в МВР се вижда от данните за извършените престъпления за миналата година, които общо са 610 000 според изследването. Полицията е потърсена само в 330 000 от случаите (54%). Регистрираните престъпления обаче са много по-малко. Анкетите установяват, че 190 000 случая просто не са регистрирани независимо от подадените сигнали. Анализът на експертите показва, че реалната конвенционална престъпност е над четири пъти по-голяма от официално отчитаната.

 

Прогнозират бум на отвличанията

 

"Стандарт":

Отвличат и с 3 бона заплата


Всеки, който получава над 3 бона заплата, може да бъде потенциална мишена за отвличане. Причината за масовото увеличаване на похищенията е световната финансова криза. Според експерти от Центъра за изследване на демокрацията мишена на бандитите, които се занимават с отвличания, няма да бъдат само крупните бизнесмени. Причините за това са няколко. Първата според експертите е, че отвличането на мастит бизнесмен е много по-трудно и скъпо за организация. Докато средната класа бизнесмени, банкери и строители не ползват толкова засилена охрана.
Чака се увеличаване на т. нар. багажни отвличания, предупреди шефът на центъра Тихомир Безлов по време на семинар на тема "Конвенционалната престъпност в България 2007 - 2008 година". Спорeд него ще зачестят случаите, когато бандитите ще отмъкват хората направо от улицата и ще натъпкват в багажника на колата. Този вид отвличания в момента прогресират в Мексико, обясниха експерти. Генералният комисар на МВР Павлин Димитров допълни, че знаковите отвличания у нас не са повече от 7-8 през последните години. Той обаче призна, че този вид престъпление е "изключително болезнено за МВР". "Не може да се работи по конкретен факт, без да се работи по лицата, склонни да извършат тези престъпления", обясни полицай №1. Според него това, което е наложено като промени в МВР през последните месеци, ще доведе до резултати в разкриването на тези отвличания. Въпреки това полицията все още не разполага с никаква по-конкретна информация за бизнесмена Вене Сотиров, призна още Димитров. Той обаче коментира, че застраховка срещу отвличане няма да реши проблема. "Час по-скоро трябва да докажем извършителите на тези престъпления, да влязат зад решетките и да успокоим обществото. Всеки има право да реши сам как да защити живота, парите си, но ангажиментът на държавата и министерството трябва да е в тази посока - час по-скоро установяване, задържане, документиране. Това е основната превенция и възпиращ механизъм", обясни комисар №1.
Според Безлов пък застраховката срещу отвличане е развита система в цяла Латинска Америка. "Няма голям корпоративен менажер, който работи в компания в Латинска Америка, който да не се застрахова", каза Безлов. Той се надява застраховката срещу отвличане да не стане модел за България. "Ако стане масова тази застраховка, преставаме да сме европейска страна. Съществуват подозрения, че този, който го предлага, иска да го ползва. Точно срещу застрахователите няма кражби на коли. Правете си изводи", подчерта още Безлов.

 

Предизборно

 


"Дума":


 Правителството купува компютри за 10 000 деца

Нова програма на правителството ще помогне на десет хиляди деца в България да се сдобият с компютър. Пилотният проект "Компютър у дома" е за ученици от 9-и до 12-и клас в семейства с по-ниски доходи. Идеята бе обявена вчера от премиера Сергей Станишев, който представи пред млади социалисти и журналисти своя личен сайт и блог в интернет. Проектът предвижда държавата да предостави ваучери за 40% от разходите за купуване на лаптоп. Останалата част от покупката ще бъде платена от семействата на разсрочено плащане, разясни премиерът. Кабинетът вече е водил разговори с няколко банки, а до края на годината се очаква да започне и процедурата по записване на кандидати за програмата. Станишев посочи, че идеята за инициативата се е зародила след разговори с други премиери на държави от Европейския съюз, предимно социалисти. Подобни програми вече функционирали в Португалия, Дания и Великобритания.

 

"Стандарт":

Гонят кмета на Хасково

До края на тази седмица или в началото на другата съдът ще поиска отстраняването от пост на хасковския кмет Георги Иванов. Това обяви вчера председателят на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Именно Янев и колегата му Димитър Абаджиев внесоха във ВКП сигнал за злоупотреби на градоначалника. Интересуваме се какво се случва с нашия сигнал и получихме уверения от магистратите, че до дни ще стартира процедура по снемане от длъжност на Иванов, заяви Абаджиев. Хасковският кмет е първи в изготвения от РЗС списък на кметове феодали, подчерта Янев. Георги Иванов заема челното място заради множеството си злоупотреби с обществени поръчки и неправомерни сделки. Антикласaцията на корумпирани градоначалници е изготвена от специалисти на РЗС въз основа на подадени от граждани и инициативни комитети сигнали. В черния списък второто място заема кметът на Велико Търново Румен Рашев, а трети е Ахмед Башев от Гърмен. Като корумпирани Янев е уличил и управниците на Царево, Варна, Берковица, Попово, Казанлък, Стамболово и Монтана.

 

"Стандарт":

 ГЕРБ даде черния PR на прокурор

 

ГЕРБ даде на прокурор черния PR. Хората на Генерала пуснаха жалба срещу рекламата "Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов". Екипът на Бойко Борисов сезира ЦИКЕП, СЕМ и прокуратурата за тиражираните в медии и интернет съобщения.
Тези материали са обозначени като реклами, а интернет банерът препраща към сайта www.boykostov.org, където са пуснати материали, "доказващи" единното говорене на Бойко Борисов и Иван Костов. За възложител е отбелязана партия "Нова зора". Хората на Бойко Борисов бяха категорични, че от правна гледна точка разпространението на предизборни послания три седмици преди началото на кампанията за роден парламент е явно нарушение на изборния закон. Освен това в омаскаряващото послание се използва образът на Бойко Борисов без негово съгласие. Твърденията, прокарвани в рекламата, са неверни и манипулативни, категорични са от ГЕРБ.

 

Езиковите грешки на политиците

 

"24 часа":

Сергей бърка с "голЯми", Бойко - "бЕха" и "сЕдеха"

 

Сергей Станишев използва източното якане, казва например: голямите успехи на българската политика. Бойко Борисов пък употребява "беха" и "седеха" според западния диалект. Същото прави и Симеон Сакскобургготски с "вервайте ми".

Това обяви вчера старши асистент Владислав Миланов, който води упражнения по съвременен български език в Софийския университет.

Студенти и преподаватели филолози от висшето училище под научното ръководство на проф. Василка Радева изследват как говорят политиците и изнасят данните преди всеки вот.

Характерно изговаря някои думи Румен Овчаров. Негови са: синтизирам и инвиститори. Според Любен Корнезов пък Станишев е министър-председателъ.

Диалектната редукция при Николай Василев е подчертана в "катигория" и "изключитилно". Според Иван Иванов правилното произнасяне е риклама и времи.

Разговорни фонетични особености има при Румен Петков (фърлих) и при Татяна Дончева (фанах).

Почти всички политици правят отклонения от нормата като четах и реках, отбеляза още филологът.

Запазената марка на Мехмед Дикме е министерствуту на зимиделиету и гурити.

Масово се нарушава нормата за множествено число при лица. Казват: в залата има 230 депутата вместо депутати.

Същото е и с нормата за съгласуване при формите за учтивост. Казват: вие сте ходила, госпожо министър, или вие сте присъствал, господин министър, вместо правилното: ходили и присъствали, каза Владислав Миланов.

Президентът Георги Първанов използвал твърде много клишета като приоритет, отговорност и визия за България.

 

В 12 без 5

 

"Труд":

Властта назначава 19 "свои" хора

 

Деветнадесет топдлъжности в държавата ще бъдат раздадени, преди 40-ият парламент да стане история.

Предложенията за назначения бяха внесени в последния момент в деловодството на Народното събрание във вторник и огласени вчера. Те са в Националния осигурителен институт, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за приватизация, Сметната палата, Комисията за финансов надзор, новото Национално бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС). Кой къде отива?


За шеф на НОИбил предложен Сотир Ушев, досегашен шеф на Агенцията по заетостта, а за подуправител Весела Караиванова-Начева, която и сега заема този пост. За член на Сметната палата - юристката Лидия Руменова- съветничка на премиера. За зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията - юристът Димитър Кюмюрджиев, консултант на "Пристанище Бургас" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Червената депутатка, също юристка, Надя Антоновае предложението за член на надзора на Агенцията за приватизация. В Комисията за финансов надзор за председателе предложен Петър Чобанов (шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози), а за заместници - Ралица Агайн (досегашен зам.-шеф там), Емил Атанасов (финансов мениджър на "АБВ Инвестиции") и икономиста в Стопанската академия в Свищов проф. д-р Нено Ненов. За членове кандидатстват зам.-министърът на финансите Кирил Желев, Недим Генджев-младши (финансов директор на ТА "Еврохолидейс" и син на бившия главен мюфтия Недим Генджев) и жълтата депутатка Мариана Костадинова. Гласуването на новите назначения вероятно ще е в петък. Тогава на мястото на царистката като депутат ще се закълне диригентът от Горна Оряховица Христо Георгиев. Той се прочу в 39-ото НС, като нагости тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски със супа от телешки жили.

За Комисията за регулиране на съобщенията са предложени трима нови членове - юристката Вяра Минчева (директор "Международна дейност и комуникации с ЕК"), соцдепутатът Радослав Илиевски и Свилен Попов (директор "Разрешителна дейности честотно планиране" в комисията).

Седем кандидатури има за петте места в Националното бюро за контрол на СРС, като две от тях са за председател - на Бойко Рашков (зам.-министър на правосъдието и бивш шеф на следствието) и на Антон Станков(бивш правосъден министър от НДСВ). Кандидати за членове са депутатът и зам.-шеф на вътрешната комисия Борислав Българинов, бившата конституционна съдийка Маргарита Златарева, бившите кадри на МВР Георги Георгиев и Малин Стоилов, предложени от БСП. Кандидатът на ДПС е Мухидин Шабан, адвокат. В последния момент се е появила и номинация на ексградския прокурор Нестор Несторов.