Президент и премиер в спор за медиите

 

"Дневник":

Първанов и Борисов в нова схватка - за медиите

 


Премиерът Бойко Борисов постави медиите в ролята на арбитър в поредния му спор с президента Георги Първанов, разигран именно чрез медиите през уикенда. Държавният глава заяви в събота, че "върху медиите се упражнява последователна кампания за натиск".

Даде за пример поправките в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), с които се променя броят на членовете на Съвета за електронни медии, на които наложи вето. Според Първанов законът е стъпка, която цели да насади страх у медиите, да покаже, че каквото си е наумило правителството, това ще стане, и така да бъдат уплашени "определени медийни среди".

 

 

 

МВР акция сред данъчните

 


"Монитор":


МВР и НАП погват корумпирани бирници

 


Масирана акция „Чисти ръце" сред данъчните започват инспекторатът на НАП и МВР. Операцията е по разпореждане на данъчния шеф Красимир Стефанов. Ще се проверяват основно тези, които извършват ревизии и проверки. Целта е да бъдат пресечени всички корупционни практики в институцията, а данъчните с рушвети ще бъдат дадени на прокурор.


Освен това стартира масирана проверка на инспекторите и техните съпруги за конфликт на интереси.

 

 

"24 часа":

Бойко призна грешки на МВР - били от много работа

 

Бойко Борисов отхвърли вчера критиките за полицейщина, отправени към правителството от президента и представители на опозицията.

Премиерът не се съгласи с тезата на "Икономист", че масираните арести могат да доведат до лошо управление, слабо върховенство на закона и дори завой към нещо като полицейска държава. Според него публикацията, която разбуни спора за ефективността на полицейските акции, е дело на коментатори, които ползват източници от България.

 

 

 

Заменките- извън закона

 


"Труд":

Заменките на Кабил - незаконни

 

Горските заменки над Боровец, направени на далавера от бившия министър Нихат Кабил в полза енергийния бос Христо Ковачки, са незаконни. Това открил шефът на Инспектората на агроведомството Александър Михайлов.

Когато Нихат Кабил и горският началник Илия Симеонов са подписали замените, Националното управление по горите не е съществувало в правния мир.

 

 

 

Милионери по време на криза

 


"Стандарт":

 

До март:
35 нови милионери


Кризата роди богаташи. 35 нови милионери се появиха у нас за 3 месеца. Депозитите им в банки са надхвърлили 1 милион лева от януари до март, показва статистиката на БНБ. Така през тежката зима на 2010 г. богатите у нас са се роили три пъти по-бързо, отколкото през предишната година. Сметките също растат - увеличението е общо с 202,5 млн. лв. за три месеца. Голямата част от парите са на фирми, които няма къде да инвестират заради кризата. Затова бизнесмените ги влагат в лични сметки, които носят по-високи лихви.

 

 

Доган финансирал "куха" фирма

 

"Труд":

 

Доган осигурил 1,5 млн. лв. на куха фирма

 


Държавната финансова инспекция ще ревизира как са похарчени 1,5 млн. лв. пари от хазната, след което документацията влиза в прокуратурата. Това последва след журналистическото разследване на "Труд" "1,5 млн. лв. киснат в куха фирма", публикувано на 11 март т.г.

Фактите по разследването доказаха, че с министерско постановление от 2004 г. кабинетът "Станишев" харизва 1,5 млн. лева от държавния бюджет на обръч от фирми, приближени до ДПС.

 

 

 

Евтини полети

 

 

"Сега"


Държавата лобира за привилегии за нискотарифната "Райън еър"


Две министерства - на транспорта и на икономиката и туризма, лобират нискотарифната авиокомпания "Райън еър" (Ryanair) да получава компенсация за всяка незаета седалка в самолетите й, които от есента се очаква да почнат да правят редовни полети до Пловдив.


Това може да създаде проблеми на България пред Еврокомисията, която не толерира подобен вид помощ, тъй като се изкривява пазарът и се стига до нелоялна конкуренция. В България от години кацат и други нискотарифни авиокомпании: "Уиз еър", "Изиджет", "Джърмануингс", "Флай Ники" и др., които не са ползвали такива привилегии.

 

 

 

Бензинът поскъпва

 

 

"24 часа":


Караме по-малко, бензинът ще скача


Бензинът ще скочи това лято, въпреки че с 15% по-малко караме автомобили.

Националната статистика вече отчете спада преди няколко дни в данните си за потреблението. В същото време цените на горивата отбелязаха силен ръст, като по-скъпи бяха те само при рекордните цени на петрола от 147 долара преди дви години.

 

 

 

Трета възраст 

 

 

 

"Сега":

Българинът работи по-дълго, но получава пенсия по-кратко

 


Българинът работи все по-дълго, а получава по-кратко пенсия в сравнение с по-старите поколения. Това показват данните на НОИ. От 2000 до 2009 г. средната продължителност на живот в България се е увеличила с година и седем месеца. За същия период обаче възрастта за пенсиониране у нас се е качила с 5 г. за жените и с 3 г. за мъжете.

В тази посока са и новите предложения за пенсионна реформа, които Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на 4 юни.