Първите случаи на заразени с коронавируса у нас и мерките срещу разпространението на инфекцията са водещи теми за вестниците в понедилник.

"Доказани са общо 4 случая на COVID-19 в Плевен и Габрово Доказаните случаи на коронавирус у нас са общо четири. Потвърдиха се положителните резултати от тестовете на 27-годишен мъж в Плевен, както и на 75-годишна жена в Габрово. Освен това при изследване на лицата, с които тези пациенти са контактували, са открити още два случая на COVID-19. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев на извънреден брифинг на националния щаб за борба с вируса. Положителни са резултатите на 61-годишен мъж, също пациент в болницата в Плевен, както и на медициски работник в болницата в Габрово. Общо изследваните проби от двата града били 70. Пациентите в момента са в добро състояние. Тревожното е, че не е ясно как е пренесена заразата - пациентите нито са пътували в чужбина, нито са имали контакт с хора, които са били зад граница. Източникът на болестта и в двата случая засега е неизвестен. Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. За областните градове, където е установен коронавирусът, ще има по-драстични мерки, каза още той. По негови думи се планира подозрителни пациенти да се извозват до лечебни заведения със специализирани линейки, които след това щателно ще се дезинфекцират. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло. "Всеки ден сме имали проби, които са били фалшиво положителни и сме ги подлагали на много строга проверка, както се случи и в момента. Тази ситуация от вчера обаче е различна. Имаме категорични доказателства", обясни проф. Мутафчийски..." - в. "Сега".

"...Навлизането на коронавируса в България може да даде неочакван положителен ефект за страдащите от месеци от безводие жители на Перник. Заради грипната епидемия и регистрираните в страната първи случаи на коронавирус, най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото, каза кметът на града Станислав Владимиров, цитиран от БНР. Според сега действащия режим хората имат водоподаване по 7 часа на денонощие. Предложението е вода да няма само нощем. В момента обемът на язовир "Студена" е 5.7 млн. куб. м. В последните дни има рекордни притоци, а след седмица се очаква да бъде готов и аварийно изграденият водопровод, който ще захрани града с вода от София. Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден, реши софийският оперативен щаб. Общината препоръчва във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно. Допълнителна дезинфекция ще се прилага в превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си. По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла. Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги..." - в. "Дневник".

"Моята работа е да издържи системата на здравеопазването в условия с коронавирус; държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус. Това заяви в Плевен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с ръководството на Университетската болница "Д-р Георги Странски" и с кризисния щаб. това съобщи БТА. Ананиев посочи, че е имал за цел да види организацията в болницата, на медицинския и останалия персонал - как се справя при ситуация, в която за първи път се появява при нас коронавирус. Създадена е пълна организация по отношение на необходимия брой легла, както и за преструктуриране на персонала, ако се наложи да се ползват допълнителни легла, увери Ананиев. Двамата мъже, носители на новия коронавирус в Плевен, са в добро състояние, нямат някакви сериозни оплаквания - клинично здрави са, подчерта той. "Ние ще подпомогнем болницата с най-необходимите предпазни средства. Ще допълним с маски и гащеризони. Тази седмица ще дойде и договореното количество с турския президент Ердоган от нашия министър-председател в пълната палитра от предпазни средства. Естествено, университетската болница в Плевен и болницата в Габрово ще бъдат приоритетни", поясни здравният министър. Моята работа е да издържи системата на здравеопазването в условия с коронавирус, изтъкна той. "Ще направим всичко възможно да се справим - докладвал съм на правителството, предприема се всичко, което е нужно. Подписал съм две заповеди - с ограничения за Плевенска и Габровска област. Въвежда се карантинен режим в университетската болница - спират се планови операции, плановият прием, детската и женската консултация, посещенията при болни. Ще следим как се изпълняват мерките по превенцията и контрола на заразяванията - има стандарт какво да се прави, за да не се развива инфекцията по-бързо", подчерта министърът..." - в. "Монитор".

"75 лица на територията на област Добрич са под карантина и тяхното състояние се наблюдава, съобщи днес секретарят на Областния координационен център и директор на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова, цитирана от БНР. Ситуацията до този момент в областта е спокойна. Секретарят на Областния координационен център и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Ангелова апелира за строга дисциплина и отговорност и спазване на мерките за хигиена. Всички кметове на общини ще бъдат уведомени с писмо за новите мерки, определени на заседанието на Министерския съвет днес. Хоспитализираните двама пациенти, в многопрофилната болница в Добрич в началото на седмицата, са с отрицателни проби. Създадена е нужната организация за вземане на проби от хоспитализирани пациенти с диагноза "вирусна пневмония" на случаен принцип. Лечебните заведения са уведомени за реда и начина на вземане и изпращането им..." - в. "24 часа".

"Една година затвор може да получи всеки човек, който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Това е записано в чл. 355 от Наказателния кодекс. Наказанието е предвидено в случаи като истерията с коронавируса, припомня Монитор. Не само в България има подобни мерки за превенция срещу вируса убиец. Така например седем години затвор грози всеки човек в Израел, ако умишлено заразява останалите с коронавирус. Гърция пък е въвела 2 години тъмница за онези, които с действията си излагат на риск от вируса убиец гражданите. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който проведе две извънредни заседания на кризисния щаб за борба със заразата. Той призова българите да са по-дисциплинирани, да спазват карантината и да не се събират на публични мероприятия на открито, за да не се разпространява болестта. Най-крутите мерки срещу коронавируса се налагат в Китай. Там за нарушаване на мерките срещу опасното заболяване са възможни няколко тежки наказания - 10 години затвор, доживотен затвор или смърт. За умишленото прикриване на симптоми на коронавирус съдебните власти в Китай имат възможност да отсъдят на смърт "нарушителите". В Тайван мъж, който е показал симптоми на коронавирус, но не е бил под карантина е бил глобен със солидната сума от 10 хиляди долара. В Чехия глобата е 130 000 евро. Хората, които пристигат в България от Германия, Италия, Китай, Испания, Франция и Швейцария, задължително трябва да преминават през двуседмична карантина. Мярката не засяга онези, които транзитно са прелетели през тези страни. Италианските власти вече въведоха драконовски мерки в намерението си да спрат разпространението на вируса в северната част на страната, включително налагане на глоби на всеки, хванат да влиза или излиза от зоните на огнище на епидемията. Екипи от полицаи и доброволци на Гражданска отбрана следят за изпълнението на правителствения декрет и в чантите си носят кочани с квитанции за глоби до 206 евро за онези лица, които отказват да се подчинят на призивите и разпоредбите им. Ако умишлено сеят зараза, могат да получат и до 3 месеца затвор." - в. "Стандарт".

"Във връзка с риска от разпространение на коронавирус COVID-19 Министерството на туризма препоръчва да се прекратят посещенията в туристически обекти, както и да се отменят туристическите фестивали и събития в областите Габрово и Плевен до второ нареждане, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Препоръките са въз основа на решенията, взети от Министерския съвет на 8 март 2020 г., разпорежданията на Националния оперативен щаб и заседанието на Експертната група за работа в извънредни ситуации, създадена със заповед на министъра на туризма по повод инфекцията и мерките за ограничаване на разпространението й. Министерството на туризма препоръчва в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение да се заредят санитарните помещения в стаите и в общите части с достатъчно сапун и дезинфекциращи гелове за ръце на спиртна основа, да не се провеждат масови мероприятия (семинари, конференции, фирмени събития и други от подобно естество). Обръщаме внимание на бизнеса: ако Ваш турист Ви сигнализира за проява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане, трябва да потърсите незабавно медицинска помощ по сключен от Вас договор за медицинско обслужване или на спешния тел. 112. При съмнение за COVID-19, изразено от медицинско лице, информирайте РЗИ и спазвайте указанията на здравните власти за последващи действия." - в. "Труд".

Всекидневниците съобщават също за грабеж в казино, чиито собственици са свидетели срещу Васил Божков.

"Въоръжен грабеж е извършен рано тази сутрин в казино в столичния квартал "Младост" 1, съобщи БНР. По първоначална информация на медията двама въоръжени и маскирани са влезли около 7.10 ч. са влезли в казиното на бул. "Александър Малинов". Те заплашили персонала и по непотвърдена информация откраднали над 70 хил. лв. Мястото на обира е блокирано от полиция. Издирват се извършителите. Няма пострадали при нападението. Проучва се и версията за съучастие на вътрешен човек." - в. "Дневник".

"Прокуратурата обяви подробности около обира на казино в столицата. Според получената до момента информация може да е замесен вътрешен човек. "Преди малко се чух с директора на СДВР по повод грабежа в казино в София. Имаме информация, че може да е вътрешен човек. Собствениците на това казино са свидетели по делото срещу Васил Божков", обяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Чистачка е станала свидетел на големия въоръжен грабеж, извършен рано тази сутрин в казино в столичния квартал "Младост", съобщи по-рано Блиц. По първоначална информация двама въоръжени и маскирани са влезли около 7,10 ч. тази сутрина в казиното на бул. "Александър Малинов", заплашили са персонала и са отмъкнали над 70 хиляди лева." - в. "Стандарт".

Темите, свързани с финансовото състояние на гражданите, също са във фокуса на вестниците.

"Общината с най-висока средна заплата не е София, нито Пловдив или Варна, а е Челопеч. И следващите в класацията са общини "дребосъци" - като територия и население, а столицата е чак на осмо място, разкрива анализ на Института за пазарна икономика. В Coфия се "кове" около 40% от българската икономика. И именно тук в отделни отрасли и предприятия са регистрирани най-високите доходи. Но като цяло за поредна година лидepи пo средно заплащане са cpaвнитeлнo мaлĸи oбщини, в ĸoитo имa фирми гиганти - ocнoвнo в eнepгeтиĸaтa и дoбивнaтa пpoмишлeнocт, показва новото изследване на ИПИ от поредицата "Регионални профили". Челопеч е начело за поредна година със средна заплата в размер на 2178 лева. Виновник за това е най-вече концесията за добив на злато тук. Следва Козлодуй - в столицата на българската ядрена енергетика средното възнаграждение е 2090 лв. В Раднево и Гълъбово - средища на въгледобива и енергетиката, заплатите са средно 1910 и и 1598 лв. Между тях се намират Пирдоп - с 1796 лв. (и тук има голяма добивна компания), и Девня, където средната заплата е 1677 лв. средна заплата (общината има силно изразен индустриален профил). Данните, цитирани от ИПИ, са за 2018 г., тъй като резултатите за миналата година по общини още не са налични. София се нарежда едва на осмо място със средна заплата от 1554 лв. Това е обяснимо - икономическият профил на столицата е много разнообразен и макар доходите от труд в ИТ сектора например да са много високи, има и доста сфери с ниски заплати. А в малките общини, които са отличници в това проучване, огромната част от населението работи в енергетиката или добивната промишленост, коментира анализът. Непосредствено след София е Панагюрище със средна заплата от 1285 лв. (и тук основната заслуга е на голяма добивна компания). В топ 20 влизат основно селища с развита промишленост, обикновено сателитни на големия град и с развита индустриална зона. Такива са Костинброд, Елин Пелин и Божурище, в близост до София, Суворово, Аксаково и Белослав, до Варна и Марица до Пловдив..." - в. "Сега".

"С до 15% са се увеличили таксите за най-разпространените банкови услуги у нас, стана ясно от статистика на централната банка, цитирана от Нова телевизия. За да си платим вода, парно или ток от разплащателна сметка вече даваме с около 60 ст. повече. Ако пък плащаме към сметка в друга банка, то таксата за това е с малко повече от 1 лв. отгоре. Банковите такси започнаха да се повишават още преди година. Този процес е свързан с изключително ниските лихвени проценти в Европа, които са пренесени и в България. Банковата система в такава ситуация трябва да генерира приходи", коментира финансовият анализатор Преслав Райков. Той обясни, че разходите на банките се увеличават през последните 2 години, затова с такси, финансовите институции компенсират. Това е и причината някои услуги да са поскъпнали с около 60%. От обща 1.67 млрд. лв. печалба от лихви и такси, около 600 млн. лв., са парите от такси и транзакционни разходи. Електронното банкиране е по-евтин вариант за обслужване, но не всеки може да се ориентира в него. Анализаторът смята, че дейността на банките няма да се наруши заради коронавируса. "Паниката сред хората, такава каквато е в магазините, не трябва да се разпространява, не трябва да се теглят пари и да се запасяваме с прекалено много средства у дома", посочи Райков. Според него ситуацията е спокойна, макар и да е неясна." - в. "Монитор".