24 часа

Овошките измръзнаха, ще ядем вносни и по-скъпи плодове

Студовете унищожиха кайсиите в района на Пловдив. От 60 до 90% от дръвчетата са измръзнали и няма да дадат плод. В региона се отглеждат около 116 хектара.

Това каза зам.-директорът на Овощарския институт в Пловдив проф. Валентина Божкова. Такава била и ситуацията в област Стара Загора, големи поражения имало край Силистра, където се садят най-много кайсии.

Търговците твърдят, че в резултат на поразената реколта цената на родните плодове ще се покачи..

„Труд”

100 имота над милион на пазара в София

“Допреди половин година изборът на масивни постройки около София на цени над 1 млн. евро бе малък. Сега една от индикациите, че пазарът на недвижими имоти не само се възстановява, но вече отчита и ръст, е луксозният сегмент”, отбелязва Милена Богданова от интернет платформата.

Освен на луксозния сегмент брокери отчитат съживяване на пазара на апартаменти ново и старо строителство. “Младост”, “Център” и “Люлин” са трите най-търсени района в София за покупка на жилище през цялата 2015-а и първите месеци на 2016 г. Това показва проучване на агенция за недвижими имоти “Адрес”, изготвена за “Труд” на база реално сключени сделки.

„Стандарт”

116 стъпки за привличане на инвеститори

Сериозни мерки за подобряване на условията за бизнес и привличане на инвеститори предстои да бъдат гласувани от Министерски съвет. На сайта на Министерството на финансите е пуснат за обществено обсъждане План за действие с конкретни мерки в основните проблемни области, които възпрепятстват ръста на инвестициите. В плана са включени 81 правни мерки, 4 административни мерки и 31 открити въпроса.

„Монитор”        

70 000 луди бродят по улиците

Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците на градове и села. Това е приблизителната цифра, тъй като у нас няма нито регистър на психично болните, нито някаква база данни, за да се знае със сигурност точният им брой, съобщиха психиатри. Психиатриите в момента са препълнени, тъй като през пролетта и есента се обострят.

„Сега”

Разделянето на пакетите за лечение се отлага за догодина

Разделянето на пакета за лечение, който плаща здравната каса, на основен и допълнителен ще влезе в сила от 2017 г., обяви здравният министър Петър Москов. Причината за отлагането е, че няма технологично време промяната да се случи тази година, без да предизвика хаос.

Конституционният съд обяви текста в закона, с който се разделиха пакетите, за противоконституционен заради липсата на критерии как се определя коя болест е приоритетна..

„Дума”

Лихвите по срочните депозити паднаха под 1%

След намаляването от банките на лихвите по влоговете под 1% и вече тези по срочните депозити са паднали под 1 на сто. Средната лихва по новооткритите срочни депозити в левове до 1 година за пръв път пада под 1%, става ясно от статистиката на БНБ за февруари. Новите срочни депозити в евро носят още по-ниска доходност - 0,71% на годишна база към февруари 2016 г.

Експерти очакват спадът в доходността по спестяванията на домакинствата да продължи.  

 „Капитал дейли”

Пеевски продължи демонстративното си "излизане" от бизнеса с "Канал 3"

В официално съобщение, разпространено от агенция "Фокус", депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че се отказва от финализиране на сделката за придобиване на "Канал 3". В края на август 2015 г. притежаваната от него и майка му Ирена Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГ) поиска от Комисията за защита на конкуренцията разрешение да придобие контрол над собственика на телевизията - "Елит медиа България", и сделката скоростно бе одобрена още в началото на септември.

„Новинар”

Обновяват три трамвайни трасета в София

Три ключови трамвайни трасета в София ще бъдат изцяло обновени до края на 2018 г.

По чисто нови релсови пътища ще се движат след три години мотрисите по една от входните магистрали на столицата - „Цар Борис III”, по емблематичната улица „Граф Игнатиев” и по ул. „Каменоделска” - от бившия хладилен завод до обръщалото на трамвая в кв. „Орландовци”.

Това предвижда грандиозен проект на Столичната община, с който кметството ще кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.