"Труд"

Съдия година и половина не ходи на работа, а получава заплата

"Приех предизвикателството да създам нормална организация на работа и колегиална атмосфера в Софийски районен съд - съдиите да бъдат еднакво натоварени и когато някой забатачва работата си, да бъде санкциониран, а не толериран." Това заяви в интервю пред "Труд" и.д. председателят на СРС Стефан Милев. Той даде пример за начина, по който е администриран по-рано най-големият съд в България..

"Стандарт"

Пернат дебат

Ястреби и врабчета хвърчаха в словесен сблъсък между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Поводът бе позицията на България за натовската флотилия, която ще тренира в Черно море. Според лидера на ГЕРБ под давление на БСП служебният кабинет е клекнал пред Брюксел и е парафирал решението за морското учение, което ще раздразни Москва. "Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче", клъвна своя опонент председателят на БСП Нинова. И уточни, че позицията на служебния министър Стефан Янев в Брюксел е била продължение на политиката, водена от кабинета "Борисов 2". "Ако не бях джентълмен, щях да я сравня с някоя птица. Нямаше обаче да е ястреб", отговори веднага на Нинова Борисов. И натърти, че докато е бил премиер, не е склонил морето ни да се напълни с бойни кораби. "Монитор"

Над 7000 безработни богаташи

7132-ма безработни получават около и над средната заплата, докато си стоят у дома и разполагат със свободното си време. Става дума за нашенци, които взимат обезщетение за безработица между 900 лв. и 1560 лв. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за ноември 2016 година. В същото време според НСИ средната заплата през този период е била 974 лв.

"Сега"

МВР многократно е алармирало, че тунелът "Ечемишка" е опасен

ВР многократно е предупреждавало Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за лошото състояние на тунела "Ечемишка", където на 5 февруари жена загина, след като метална конструкция с лампи падна върху колата, в която пътуваше. През последните пет години областната дирекция на полицията в София е писала два официални сигнала, отделно е имало устни предупреждения, както и сигнали до областното пътно управление, до поддържащата фирма "Автомагистрали" и други институции. Дори след правените ремонти през годините проблемите на тунела "Ечемишка" са оставали абсолютно същите. "Служителите на ОДМВР-София са констатирали сходни като посочените по-рано проблеми, след като са били извършвани ремонти", пише в отговор на МВР на въпроси на "Сега".

"Дума"

"Борисов"2 одобрил НАТО в Черно море

Бойко Борисов и правителството му са разрешили засиленото военно присъствие в Черно море. Ден след като бившият премиер обвини служебния кабинет за поети ангажименти спрямо НАТО, от военното министерство опровергаха твърденията му. В МО са категорични, че само продължават приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г.

От МО припомнят, че през юни м. г. правителството на Борисов е упълномощило Росен Плевнелиев, Даниел Митов и Николай Нанчев да подкрепят във Варшава натовското "увеличаване на сигурността в Черноморския регион".

Корнелия Нинова подчерта, че БСП е против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за провеждане на военни действия.

"Капитал дейли"

Листите на ДПС

Представители на националистически партии и отстраняване на ключови фигури са двете най-големи изненади в листите на ДПС за парламентарните избори.

В последния ден от регистрацията на листите в районните избирателни комисии стана ясно, че движението издига за водач на листата си в 23-ти МИР в София бившия депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев, а втори в листата на ДПС в столичния 25-и МИР е бившият народен представител от "Атака" в 41-ото Народно събрание Камен Петков.