Сред водещите теми на всекидневниците е посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън.

„Петима министри - военният, вътрешният, финансовият, на МВнР и на икономиката, ще участват в разговора на премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Високопоставеният държавник пристига утре на еднодневна визита по покана на външния министър Николай Младенов. Клинтън ще има среща и с президента Росен Плевнелиев.
В разговорите българската страна ще постави висящия въпрос за признаване на трудовия стаж на наши сънародници, работили в САЩ, както и нуждата от засилване на обмена на хора между двете страни за образователни цели. В дневния ред на посещението не се предвижда подписването на споразумения, но обект на обсъждане ще стане и премахването на визовите ограничения при пътуванията на българските граждани в САЩ.
Друг важен въпрос е изтеглянето на българския контингент от Афганистан и координацията с американските сили и евентуално участие на наши инструктори в обучението на афганистанската армия. Българската страна ще настоява за запазването на американската помощ за модернизацията на армията, както и за поемането на ясен ангажимент за поддръжката на съвместните военни съоръжения на наша територия.
Ще бъде засегната и темата за енергийната сигурност и ускоряването на работата по Южния газов коридор, изграждането на междусистемните газови връзки, ядрената енергетика и шистовия газ." - пише в. „Сега".

„Във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън на 5 февруари Столичната община въвежда промени в организацията на движението, престоя и паркирането в някои части на София.
В рамките на посещението си в България държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и министри от кабинета..." - информира  „Дневник".

„Споразумението АСТА няма да бъде обсъждано по време на визитата на държавния секретар на САЩ Хилaри Клинтън в България. Това заяви външният министър Николай Младенов.
Позицията на министъра за нашумелия проблем е следната: „Ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш. Това е една среда".
Младенов посочи, че дебатите в парламента по проблема тепърва предстоят, защото за прилагането му се изисква ратификация на Народното събрание. В ратификационния акт ще бъде ясно записано откога и какво от споразумението прилагаме.
Въпрос, който ще бъде разискван от външния ни министър и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е визите за пътуване в САЩ. Според Младенов българската страна е проспала много безотговорно възможността за падане на визите.
Младенов посочи, че при предходната администрация в САЩ е бил по-нисък критерият за процент отказани американски визи на български граждани. Второто изискване пък е било да са напълно въведи биометричните паспорти, което не е било факт. Сега имаме паспортите, но прагът е по-висок, обясни ситуацията министърът.
При посещението на Клинтън се очаква да бъде подписано споразумение, с което в България да се признава трудов стаж, придобит в САЩ." - се казва в публикация на в. „24 часа".

В. „Труд" също цитира външния министър:
„Във връзка с позицията ни за Иран и ядрената му програма, външният министър заяви, че категорично Иран трябва да преустанови ядрената си програма. „Всички трябва да се обединят и да не се позволява Иран да се сдобие с военна ядрена програма", подчерта още Младенов.
Позицията, която България, САЩ, ЕС, НАТО имат по въпроса, е, че Иран трябва максимално бързо да се върне към всички международни ангажименти, които има и да седне на една маса за преговори, както това е формулирано."

„Стандарт" продължава с коментарите на министър Младенов по актуалните  външнополитически теми:
„Остро осъждаме всички действия, водещи до гибелта на стотици хора, в това число и деца в Сирия. Това се казва в изявление на българския министър на външните работи Николай Младенов, изпратено до медиите.
По-рано в събота се появи информацията, че най-малко 217 души са били убити при стрелба с миномет в сирийския град Хомс в централната част на страната.
По думите на Младенов всичко това е неприемливо. „Призоваваме сирийските власти незабавно да прекратят военните действия срещу своите собствени съграждани. Дълбоко сме убедени, че стремежът на сирийското общество към свобода и демокрация е напълно легитимен и неотменим. Преходът в Сирия е неизбежен и може да се реализира на базата на плана на Арабската лига.
Страната се нуждае от истинско демократично и представително управление, ползващо се с доверието на сирийския народ. България подкрепя усилията на международната общност за приемане на специална резолюция на Съвета за сигурност на ООН, съдържаща ясна оценка на случващото се, но и с категоричен ангажимент на световната организация за спиране на насилието в Сирия."

Вестниците отделят подобаващо място и на продължението на вътрешнополитическите скандали от последните дни.

„Започна разследване на полицаите от случая "Мировяне" - съобщава в. „Сега".
„Образувано е досъдебно производство заради действията на полицаите по време на ареста на семейство Начкови от Мировяне. Това съобщи пред "Сега" говорителят на районната прокуратура в София Руси Алексиев. Разследването е за лека телесна повреда и се води срещу неизвестно служебно лице. "Ние се самосезирахме, няма да чакаме резултатите от проверката на инспектората към МВР", коментира той.
Това е второто досъдебно производство, което прокуратурата образува по случая. Първото е срещу арестуваното семейство Начкови заради откритите в дома им пет кутии цигари без бандерол. По случая тече и вътрешна проверка в МВР. Арестът на Малина и Петър Начкови бе една от причините главният секретар на МВР Калин Георгиев да депозира оставката си при премиера Борисов. След разговор между двамата обаче стана ясно, че Георгиев ще запази поста си, а полицаите ще се учат на етика, за да няма повече такива гафове.
Семейство Начкови бяха задържани при входа на базар "Илиянци" в рамките на акция за акцизни стоки. За ареста им бяха мобилизирани 20 въоръжени полицаи от СДВР. След това при обиск на къщата им в софийското село Мировяне униформените откриха едва 5 кутии цигари. Дори от МВР признаха, че резултатът е незначителен. Двамата съпрузи пък се оплакаха от полицейско насилие. Часове след ареста Петър Начков си извади медицинско, което констатира кръвонасядания по главата и коленете. Мъжът разказа, че е бил ритан от полицаите...
Случаят "Мировяне" ще бъде разследван и от анкетната комисия в парламента, която бе сформирана преди дни със скандал, след като опозицията отказа да участва в нея. Така ГЕРБ ще разследва МВР сама заедно с един независим депутат. 10 въпроса към комисията вчера зададе съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов. Всички те се отнасят към другия скандален случай, с който ще се занимава органът - отвличането на Мирослава Николова от Перник и съмнителните обстоятелства около самоубийството на заподозрения за извършител Стойчо Стоев пред очите на конвоиращите го полицаи. "Обществеността на Перник вече знае отговорите на тези въпроси, но те ще са тест за ГЕРБ - дали иска да разкрие истината", заяви Костов. Ако не получат отговори, сините ще предложат на БСП, ДПС и "Атака" да създадат паралелна комисия за разследване на случая. "Знаем кого и за какво да питаме", заяви Костов..." - се казва още в статията.

„Иван Костов, Мартин Димитров и Надежда Нейски нападнаха в един глас ГЕРБ" - информира „Дневник".
„Съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС), както и десният евродепутат Надежда Нейнски хвърлиха критики към управлението на ГЕРБ. И тримата нападнаха управляващите за скандалите около полицейските акции, несправянето с кризата и фалшификацията на изборите за президент и местна власт от есента.
Те са заедно на семинара "Регионите - национални и европейски предизвикателства пред десницата". За първи път, откакто съществува форматът "Синята коалиция", се организира общ форум с участието на десни кметове, общински съветници и лидерите на двете основни партии. На президентските избори формацията на Костов ДСБ не беше включена в регистрацията на Румен Христов...
"Избирателите гласуваха страната да бъде управлявана от партии на Европейската народна партия (ЕНП), дадоха вота си срещу тройната коалиция, а изборът им беше подменен", заяви Иван Костов...
По думите му в момента ГЕРБ управлява с наемници, с откраднато мнозинство. Държавната субсидия на по-голямата част от независимите депутати в парламента отива при ГЕРБ.
В България липсва капацитет, не се контактува с Европа, не се усвояват евросредства, а получените не се отчитат с постигнати неща, а с улици, които се преправят за 10 път, добави Костов. Според него има ендемична склонност към корупция, което съвсем затваря вратите да получим европейската подкрепа...
"Стратегическата ориентация е към Русия, като най-голямото доказателство е АЕЦ "Белене", заяви пък Мартин Димитров, който от месеци е против изграждането на нова атомна централа. Според него ГЕРБ водят страната към грешното място..." - продължава всекидневникът.

От своя страна в. „Труд" цитира критично изказване на премиера Борисов към вътрешния министър:
„Премиерът Бойко Борисов намекна пред БНТ, че с непремерения си език вицето Цветан Цветанов пречи на опитите му да убеди Брюксел, че мониторингът върху съдебната система и борбата с престъпността трябва да падне и че сме готови за Шенген.
"Зададох въпрос на вицепремиера Цветанов, на Цецо, както го наричам: Казваш, че съдиите, или част от съдиите, са мафия. В същото време аз отивам в Брюксел и казвам "Господа, дайте да мислим да махнем механизма, защото в България вече съдебната система, борбата с престъпността е решена", обясни Борисов. "Не може от неговата уста това да излиза", допълни премиерът и обяви, че е помолил Цветанов да намери начин да спре конфликта.
"Мисля, че ме разбра, той е честен и сърцат човек", каза министър-председателят. За скандалите в МВР, премиерът заключи: "Не може ГЕРБ - Гражданите за европейско развитие на България, да бъдат свързани с полицейско насилие."
За своите собствени непремерени реплики като тези за пържолите за кучето, открило мъртвата Мирослава от Перник, Борисов обясни: "За съжаление майка и татко бяха бедни хора и аз завърших училище в Банкя, не можаха като Станишев в Москва, в Лондон да ме изучат, че да имам по-добър език." И допълни: "Все пак хората избират и знаят - по-добре да кажеш някоя глупост, но да я кажеш с душа и сърце, отколкото префърцунено да обясняваш... или като Първанов - да говориш 1 час и да не кажеш нищо."

„Първанов: Борисов е арогантен насилник" - гласи заглавие във в. „Сега".
„Георги Първанов посочи, че това, което вижда в момента, няма аналог в новата история на страната. Насилието се усеща с всяка дума на премиера, насилие, което излъчва арогантност, каза още той.
„Така не може. Няма да са вечни управляващите", предупреди Първанов. Той бе категоричен, че не може на третата година от управлението да се провежда политика на реваншизъм." - се казва в публикацията.

Всекидневниците информират и за нови проблеми, свързани с времето, както и за риска да останем без метеорологични прогнози.

„Задава се ледена епоха-2 от понеделник" - предупреждава „Труд".
„Ново сибирско застудяване ни чака от понеделник. Тогава ще задуха леден вятър от север-североизток, ще завали сняг и ще застели дебела бяла покривка. А в четвъртък и петък температурите пак ще паднат до сковаващите минус 15 - минус 20 градуса...
В неделя късно през деня от северозапад ще нахлуе ново застудяване, то идва от Централна Европа. Затова по високите полета в тези райони ще завали сняг, а в южните и източните - дъжд. Сибирският студ ще започне да настъпва в понеделник с ледения вятър от север-североизток. В първия ден от седмицата все още стойностите на термометъра ще са над нулата, но във вторник пак ще паднат до минус 8°. В сряда валежите ще отслабват." - пише всекидневникът.

„Предупреждение за възможни наводнения през следващото денонощие отправиха от Националният институт по хидрология и метеорология към БАН цитирани от dariknews.bg.
Тежка се очертава обстановката особено в Рило-родопската област, където ще вали предимно дъжд, но над 1 500 м и сняг. Между 40 и 60 литра на кв. м се очаква да са валежите в южните Родопи. Те ще съвпаднат и с топенето на снега заради затоплянето.
Така през следващите дни се очаква да се повиши нивото на Арда, Върбица и Крумовица.
От БАН посочват, че населението по поречието на реките трябва да бъде особено внимателно и да следи съобщенията на местните власти за евентуални разливи и високи води.
В предаването "Седмицата" на Дарик директорът на института  Георги Корчев посочи, че следващата седмица ще вали сняг и температурите отново ще паднат, но не колкото преди няколко дни. Очаква се нова снежна покривка от 10-15 см.
Той за пореден път посочи като сериозен проблем недостиган на пари в института и предупреди, че това може да спре прогнозите за времето."

„Коварни лавини ще дебнат днес всички планини, алармира Кирил Русев, шеф на Планинската спасителна служба (ППС). Най-опасно ще бъде по върховете, затова туристите, скиорите и сноубордистите не бива да се качват нависоко, обясни специалистът.
По думите му огромни маси сняг са слегнали заради временното затопляне и може да тръгнат по склона изневиделица без всякаква причина, т.е. дори и да не са предизвикани от движение. Опасността се засилва и от бурния вятър, който нахлува от югозапад. Хората трябва да ходят само по маркираните пътеки, своеволията може да им струват живота, натърти Русев.
Много от курортите затварят най-високите си участъци за скиори, защото лифтовете не могат да се движат под напора на вятъра. Високите склонове пък са засипани с огромно количество мокър сняг. Лавините от такъв сняг достигат скорост до 60 км/час и може да тръгнат не само от южни и източни склонове, но и от закрити клекове и скали, предупреждават планинските спасители.
Опасността се засилва и от очакваните снеговалежи и дъждове.
Заради мъгливото време има опасност да се загуби пътят. Близките на изчезнал турист, който няма планинска застраховка, ще трябва да платят 724 лв. Акцията при лавинно нещастие за неподсигурените е още по-солена - 955 лв. След 48-ия час от диренето с помощта на спасителни кучета сумата набъбва с 40 лв. на всеки час. Цената на спасителната акция с хеликоптер е най-солена - 1500 лв. на час. Повечето скиори и сноубордисти имат застраховка, тя се включва и в билетите за лифтовете, обясни Кирил Русев.
Аварийните телефони на ППС работят денонощно: 048/1843 и 088/1470 (за абонати на М-Тел). Сигнали може да се подават и на тел. 112." - информира „Стандарт".

В. „24 часа" акцентира върху опасността прогнозите за времето да бъдат спрени заради недостиг на средства:
„Ако не получим допълнително финансиране има риск да спрем да работим", това заяви шефът на НИМХ Георги Корчев. Сега както и миналата година, не можем да платим три месечни заплати на служителите си, добави той. По думите годишният бюджет е 800 000 лева.
„Това са по 60-70 000 лева месечно. Ние веднага трябва да получим, за да можем с тази 1/12 от бюджета, да си изплащаме заплатите. Това е първото нещо, което ние трябва да осигурим на нашите хора. Също поставихте въпроса за намаление на този щат. Преди 15 години, когато аз бях научен секретар на този институт, бяхме 1440 човека, т.е. двойно, сега сме 732-ма. При тази организация на работа и при поддържане на тази наблюдателна система, ние не можем да го правим. Само нашите върхове, четири на брой, които са високопланинските ни станции на Мусала, на Мургаш, на Черни връх, на Ботев, тяхната годишна издръжка е 25 000 лева.
Издръжката на нашата станция за аерологично сондиране на атмосферата - за широката публика това са балоните, които ние пускаме и с които измерваме параметрите на атмосферата до 15 километра, ние имахме три такива станции. По изискване сведохме станциите до една-единствена в София. Поддържането на тази станция, годишните разходи по нея са 150 000 лева", допълни Георги Корчев."