Разговорът между държавния глава Росен Плевнелиев и американския вицепрезидент Джо Байдън за ситуацията в Украйна е сред актуалните теми на вестниците.

„Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и президентът на България Росен Плевнелиев проведоха телефонен разговор, в който се изказаха в подкрепа на запазването на целостта на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Белия дом. 
"Лидерите обсъдиха тревожната ситуация в Източна Украйна и обещаха пълна подкрепа за развитието на Украйна като независима, единна и демократична държава", заяви Белият дом. В разговора двамата "подчертаха, че Русия трябва да предприеме незабавни конкретни стъпки за деескалация на ситуацията в Източна Украйна", се казва в изявлението..." - в. „Сега".

„Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът на САЩ Джоу Байдън са обсъдили напрегнатата ситуация в Укррайна в телефонен разговор в четвъртък. Двамата дипломати са се обявили в подкрепа на независима, единна и демократична Украйна.
Според тях Русия трябва да предприеме незабавни действия за намаляване на напрежението. Народът на Украйна трябва сам да реши своето бъдеще чрез провеждането на свободни и демократични избори, посочиха двамата лидери, предадоха от държавната пресслужба.
Вицепрезидентът Байдън потвърди категоричната ангажираност на САЩ с осигуряването на колективната сигурност на своите съюзници в НАТО и благодари за ролята на България в укрепването на трансатлантическото парньорство..." - в. „Стандарт".

„Вероятно разговорът се е състоял в четвъртък вечер, защото информация за него първо се появи в сайта на Белия дом, а в първите часове на днешния ден бе разпространена от руската агенция ИТАР-ТАСС. 
Пресцентърът на Плевнелиев пусна своето съобщение на електронния си сайт едва в ранния следобед...
Според него двамата политици са изразили подкрепа за независима, единна и демократична Украйна. Те са обсъдили напрегнатата ситуация в източната част на страната и са подчертали, че Русия трябва да предприеме незабавни действия за намаляване на напрежението... 
Плевнелиев и Байдън обсъдили още положението в Югоизточна Европа и усилията за укрепване на основите на демократичната държава - върховенството на закона, независимостта на медиите, пазарната икономика, работещите институции. 
По време на телефонния разговор българският държавен глава посочил и стъпките за енергийна диверсификация, които страната ни е предприела..." -  в. „24 часа".

Очакването на Възкресение Христово и отношението ни към вярата също е сред водещите теми.

„Двама митрополити - Николай Пловдивски и Йоан Варненски, и депутатите Йордан Цонев от ДПС и Здравко Димитров от ГЕРБ ще донесат тази година Благодатния огън от Божи гроб. Рано сутринта на Велика събота те ще излетят с чартър от София за Ерусалим и ще кацнат около 18,30 ч на летище Крумово край Пловдив.
Делегацията е от 11 души и по решение на Св. синод я води дядо Николай. Освен политиците, в нея ще са и бизнесмените спонсори на полета, единият от които е Иван Михайлов от Пловдив. От Божи гроб до България огънят се съхранява във фенери, които се пазят на специално място в самолета. Всички духовници от цялата страна могат да присъстват на тържественото посрещане, да запалят своите фенери и да занесат огъня до епархиите си.
"Много се вълнувам. За първи път ще присъствам на слизането на огъня", сподели пред "Стандарт" Цонев, който има и богословско образование. Той вече е бил два пъти на Божи гроб, но не и за знаменателното събитие. Последната му визита е била на 4, 5 и 6 април тази година, когато завел децата и снаха си.
Здравко Димитров, който е депутат от Пловдив, а преди това беше губернатор под тепетата, ще присъства на слизането на огъня за трета поредна година...
От Пловдив Благодатният огън ще пристигне в Синодалния параклис в София между 20,30 и 21,00 ч на 19 април, откъдето ще бъде разпространен из столичните храмове. Малко преди полунощ ще бъде предаден на патриарх Неофит за богослужението в "Св. Александър Невски", което традиционно се предава пряко по БНТ..." - в. „Стандарт".

„Благодатният огън ще бъде донесен у нас за предна година от Йерусалим на Велика събота от Българска църковна държавна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай. 
Той ще бъде в светия град Йерусалим при чудотворното слизане на огъня от Гроба Господен като представител на Българската патриаршия. Решението бе взето по време на заседание на Светия Синод при обсъждането на въпроса за духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния огън, съобщи БГНЕС. На 19 април службата там ще възглави палестинският патриарх Теофил Трети.  
Българската църковна делегация ще отлети за Йерусалим сутринта в 4.30 часа на 19 април, а връщането ще е между 19 и 19.30 часа. На връщане самолетът с благодатния огън по традиция ще кацне на летище Крумово край Пловдив. Там ще са представителите на епархиите в страната, които ще занесат йерусалимския огън за вечерното богослужение за Великден.
Очаква се благодатният огън да пристигне в София в Синодалния параклис около 20.30 - 21.00 часа, откъдето ще бъде разпространен в столичните храмове. В 23.30 часа ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да обяви "Христос Возкресе". Негово светейшество ще отправи Пасхално приветствие към православния български народ.
Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. 
Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също така арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклисът на Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.
До ден днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо." - в. „Дневник".

„56% от българите смятат, че религията играе положителна роля в страната ни, а 12% у нас са на противоположното становище. Това сочат данни от световно допитване на "Галъп интернешънъл", цитирани от БГНЕС. В изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави.
В Източна Европа средно 54%, а в глобален мащаб 59% смятат, че религията играе позитивна роля в тяхната страна. В Западна Европа се отчита нисък нетен резултат (разликата между позитивните и негативните отговори) от 4%. Това е значително по-малко от средния глобален нетен резултат от 37%. Западна Европа контрастира в сравнение с другите региони, като например в Източна Европа нетният резултат е 33%, а в Азия е 37%. Ниският резултат в Западна Европа вероятно се дължи на по-светския характер на региона в сравнение с други части на света..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че депутатите са похарчили над 4 милиона лева за представителни  разходи.

„4 078 501 лв. - толкова пари са изплатени на четирите парламентарно представени партии и независими депутати, за представителни разходи от началото на работа на парламента до края март. Справката bTV получи по Закона за достъп до обществена информация.
На всеки три месеца депутатите трябва да отчитат пред ръководството на парламентарната група са какво са похарчили двете трети от парите си. Вече има и опция това да се случва на в личния им профил на сайта на Народното събрание. Независимите депутати трябва да правят това и на страницата на парламента в интернет.
Справката показва, че тези средства за близо десет месеца се разпределят по следния начин: ГЕРБ - над 1,6 млн. лв.; Коалиция за България - около 1,4 млн. лв.; ДПС - над 608 000 лв.; „Атака" - към 400 000 лв.; и независимите с над 17 000 лв.
Правилникът за работа на парламента регламентира, че представителните разходи отиват за сътрудници, експертизи и обезпечаване на работата на депутатите дори и в избирателните им райони..." .- в. „24 часа".

„...В ГЕРБ депутатите декларират официално тези разходи. „Тези пари, тези две трети, както се тиражира в някои медии, не се дават на ръка на депутатите, от тези пари отиват за разходи в групата", обясни зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.
И при социалистите по-голямата част от сумата остава в групата. Депутати от Коалиция за България казват, че до момента не им е известно някой от колегите да се е отчел на страницата на парламента. Други твърдят, че броят на внесените законопроекти доказва усилена работа. „Опис за какво точно са изразходвани тези пари, при кого се отчитат тези пари, ми пред счетоводителите и ръководството на партията", посочи народният представител от Коалиция за България Филип Попов.
„Ако един депутат не е внесъл един законопроект, то тези средства са му излишни", категоричен е друг депутат от групата на социалистите - Георги Кадиев.
И в останалите групи твърдят, че парите се харчат правилно. „Това е една сложна сметка, парите отиват по предназначение", каза лаконично Павел Шопов от „Атака".
„Служебни разходи, има правила, по които се отчитат тези пари, има много хора, в чиято полза правим разходи", обясни, без да уточни, депутатът от ДПС Янко Янков.
Независимият Светлин Танчев пък споделя, че харчи парите и за случаите, когато се среща на обяд или вечеря със симпатизанти. До отчета в интернет обаче не е стигнал. „Знам, че има такава възможност, но още не мога да се придържам към това нещо, защото нямам необходимото време", оправда се той. Танчев споделя, че му е малко трудно без асистент, а и сам си е шофьор..." - в. „Труд".

Наближаващите евроизбори остават сред най-дискутираните теми.

„Освен чрез интернет страницата си Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие осигурява достъп до избирателните списъци за избори за членове на Европейския парламент и чрез SMS, съобщиха от ведомството.
Всички български граждани могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване с изпращане на SMS на номер 18429.
Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (МТел, Глобул и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС.
В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.
Интернет сайтът на ГД "ГРАО" - http://www.grao.bg/elections/ предоставя възможност българските граждани да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване.
На електронната страница на дирекцията гражданите и общинските администрации могат и подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място".
Тези две услуги са достъпни след идентификация с електронен подпис. Проверка на данните може да се направи и на телефон 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна." - в. „Дневник"

„Продължават да валят жалби, заради крадени ЕГН-та за евровота. А повечето хора, все още не знаят къде да подават сигналите. Оказва се, че жертва на тази кражба е станала и Ани Салич, съобщи Нова тв.
Водещата на новините откри случайно името си в списъка на една от партиите, регистрирани за изборите на 25 май.
„Истината е, че не съм подкрепяла нито една партия или коалиция и бях изненадана да си открия името в тези списъци. Както и стотици наши зрители", сподели Ани...
От Централната избирателна комисия са категорични - отговорността на подписите в списъка е изцяло на партиите, които са ги внесли. Жалбите до момента са над 280, но оказва се подаването не е никак проста работа.
Как и къде да се оплачем от страницата на ЦИК не става много ясно...
В момента ЦИК и Комисията за защита на личните данни обсъждат как да ограничат онлайн справките за ЕГН-та." - в. „Труд".