Започналите консултации при президента Плевнелиев след оставката на правителството са водеща тема за съботните вестници.

„Вървим към служебно правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев след близо тричасови консултации с представители на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.
Възможностите на 41-то Народно събрание се считат за изчерпани към днешна дата. В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват БСП, следват ДПС, припомни процедурата държавният глава. Засега няма вариант за премиер на служебния кабинет, който ще последва след като всички партии върнат маната, както вече декларираха.
Плевнелиев добави, че се е стигнало и до консенсус за възможен период за провеждане на следващи избори - края на април до средата на май.
Най-вероятно към края на следващата седмица ще се разпусне Народното събрание...
До понеделник ще уточним и други важни теми, свързани с последни решения относно законопроекти, които са съществени и трябва да бъдат финализирани. Служебното правителство трябва да може да работи нормално през следващите месеци, добави Плевнелиев.
Той заяви, че ще бъде поканена мисия на ОССЕ и ПАССЕ , които да дадат допълнителна легитимност на изборите. ЦИК е натоварена с важни задачи, ще се обърнем към нейните нужди, ще осигурим ресурс, персонал, ще работим с тях, включително и в парламента, за да гарантираме ефективността на тези избори, добави Плевнелиев.
Обърнахме специално внимание на ролята на МВР и службите за провеждане на тези избори, каза още президентът. Нека да бъда много ясен, пожелавам си това да бъде състезание на политически платформи, на личности, което да работи за доверието на гражданите, заяви държавният глава.
Други важни задачи на служебното правителство биха могли да бъдат овладяване на кризата и гарантиране на финансовата стабилност на държавата, усвояването на средствата от европейките фондове и дейността на ДКЕВР, на която ще се опитаме да развържем ръцете, за да може да си свършат работата в интерес на гражданите..." - в. „Стандарт".

„Президентът трябва да направи важен разчет за финансовото състояние на страната, за да не изпадне в ситуация, в която носи отговорност чрез служебния кабинет, а се появят неразрешими финансови проблеми и започват процеси на фалит.
Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти на излизане от сградата на президентството, където днес се състояха консултации с лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.
Костов съобщи, че е имал кратък разговор с президента след изявленията, с които приключиха консултациите.
От думите му не се разбра по чия инициатива е бил разговорът, но като акцент в него лидерът на ДСБ отбеляза, че най-големият кошмар на президента е "да няма пари да плати нищо". Той ще трябва да плати увеличените пенсии, представете си, че не може да гарантира тези неща, каза Костов.
"Той поема огромна отговорност, помогнете му с каквото може", обърна се Костов към журналистите. Посочи, че е преживял и е участвал в решенията на тежки кризи - падането на Луканов, на Виденов, на Беров, и има огромен опит как се овладява криза.
Лидерът на ДСБ добави, че през 1997г. при съставянето на служебния кабинет на Стефан Софиянски, са били зададени параметри Министерският съвет да извърши конкретни разходи и да сключи определени финансови договори, за да се гарантира от финансова гледна точка стабилността на страната. На въпрос дали ситуацията сега е аналогична той отговори: "На БСП им се вижда тежка, на мен не чак толкова".
Попитан какви фигури иска да види в служебния кабинет Костов отговори: "Надеждни, способни да извадят страната от политическата криза и да я сложат на пътя за преодоляване на социалната". Помолен да посочи имена, той отвърна, че това не е отговорност на партията му, че президентът не го е питал за това и не е редно да го прави.
Президентът трябва да си проведе внимателно консултациите, за да не би - не дай си Боже, след излъчването на служебното правителство някой да каже, че то му е наложено от някого или е близко до някой кръг, каза Костов." - в. „Дневник".

„Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на протестния митинг в неделя в столицата. Това заяви държавният глава в предаването "Панорама" по БНТ. Той каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите, но след това очаква да се започне работа.
"От мен могат да очакват добронамереност. И почтеност.", добави Плевнелиев. Според него има дефицит на справедливост и много неизпълнени обещания.
Всички заедно можем и трябва да търсим решение на проблемите, каза президентът относно какъв е изходът от политическата ситуация в страната. Той обясни, че вратите на президентството са отворени за всички...
Той добави, че има много проблеми за решаване в страната. Някои са от много назад на времето. Сега е време на криза - за целия свят. Трябва да се знае кой носи отговорността. Президентът добави, че в този момент е готов да носи своята отговорност.
Росен Плевнелиев обясни, че е научил за информацията на службите за подготвяния атентат срещу Бойко Борисов с поръчител Ахмед Доган от изявлението на премиера в оставка от трибуната на парламента вчера.
За подготвяното покушение и споменатата папка "Лале" президентът каза: "Не знаех, разбрах за това от изявлението на министър-председателя. Вярвам и съм убеден, че работещите институции и службите имат своите архиви, знае се кой, защо и какво. Но аз не ходя и не обикалям институциите, за да се ровя по папки. Това е личен избор на всеки един от българските политици. Държавата има по-сериозни проблеми за решаване..." - в. „24 часа".

Всекидневниците отделят внимание и на приоритетите на парламента до края на мандата му.

„41-ото Народно събрание получи срок от 7 дни, за да реши наболелите проблеми на държавата. В края на идната седмица мандатът му най-вероятно ще бъде прекратен, съобщи вчера президентът Росен Плевнелиев след 4-часови консултации с парламентарно представените партии. За това време депутатите ще трябва да приемат важни промени в най-малко три закона - за енерегетиката, за енергийната ефективност и за Черноморието.
Първите две изменения ще имат за цел да отстранят пречките за коригиране на цените на тока, които предизвикаха социално напрежение през последните седмици, обясни държавният глава. "Ще се опитаме да развържем ръцете на ДКЕВР, за да може си свърши работата в интерес на гражданите", заяви Плевнелиев. Третата мярка ще е налагането на мораториум на сделките и строителството върху защитените територии, дюни, национални паркове, които също разбуниха духовете. Около тези приоритети са се обединили всички парламентарни партии вчера, с изключение на "Атака", чиито представители бойкотираха консултациите.
Последните промени в Закона за енергетиката, внесени буквално преди дни от депутати от ГЕРБ, и предвиждат укрепване на ДКЕВР - увеличаване на членовете й от 7 на 11 и избор на целия състав от Народното събрание. Премиерът Борисов настоя да има обществена квота, но конкретни текстове не са внесени. Промените предвиждат също комисията да извършва ежегодно регулаторен одит на дружествата от енергетиката, както и правила за контрол от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и други органи...
Промените в Закона за енергийната ефективност, които са внесени в НС, трябва да насърчат и ускорят санирането на сградите. "Енергийната ефективност трябва да бъде навсякъде. Само тя ще свали двойно сметките за ток на хората", коментира още в началото на протестите Плевнелиев.
Възможно е животът на сегашният парламента да бъде удължен с 10 дни, вместо седмица, но това ще зависи от датата на предсрочните избори, поясни за "Сега" Янаки Стоилов (БСП), който участва в консултациите..."

„Краят на АЕЦ "Белене" ще бъде окончателно гласуван от парламента другата седмица. Депутатите ще заседават поне до четвъртък, стана ясно след извънредна сбирка при Цецка Цачева късно днес. След референдума въпросът за строежа на централата отново се върна в Народното събрание.
Парламентарните шефове се събрали след консултациите при президента, за да изберат приоритетите за последните си заседания. Очаква се държавният глава да издаде указ за разпускането на 41-ото НС следващия четвъртък.
Със сигурност ще се приемат и промените в закона за енергийната ефективност, както и текстове за ДКЕВР, които да дадат възможност на регулатора да свали цената на тока и без да има правителство. Спешно ще се гледат и всички ратификации, засягащи ангажименти на страната ни към ЕС.
От дневния ред на парламента обаче отпада законът за предучилищното образование и така забавачката няма да е задължителна за 4-годишните.
Въпреки че предвиждат ударна работа другата седмица, вчера депутатите се разпуснаха още в 10,10 ч заради липса на кворум. 76 души гласуваха промени в закона за чужденците, когато зам.-шефката на НС Менда Стоянова прекъсна заседанието за поименна проверка. Оказа се, че в парламента са 150 депутати, но при последвалото минута по-късно гласуване кворум отново нямаше, защото системата пак отчете 76 гласуващи..." - в. „24 часа".

„Над 40 ключови промени в законодателството, някои от които спешни и "взривоопасни" заради протестите, може да пропаднат при предсрочното разпускане на Народното събрание...
Поне бунтуващите се срещу цените на тока и застрояването на дюните по морето може да не бъдат разочаровани - партиите се разбраха при президента Росен Плевнелиев, че важните промени в Закона за енергетиката ще бъдат приети.
Промените предвиждат членовете на ДКЕВР да бъдат избирани от Народното събрание. Регулаторът в момента е с шефка в оставка - Юлиана Иванова, а от него зависи как и кога цените на тока ще бъдат пипнати. Не е ясно дали ще бъде променен и Законът за обществените поръчки. Той сега позволява на ЕРП-тата да възлагат без конкурс работа на свързани с тях фирми - една от причините за недоволството на хората.
Скандалът със застрояването на дюните край морето също ще бъде решен по спешност, стана ясно вчера на "Дондуков" 2. Идеята е преди изборите по искане на природозащитниците да се приемат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които да спрат действието на приети устройствени планове, ако предвиждат застрояване на дюни.
Блокиран вероятно ще остане ремонтът на Наказателния кодекс, с който ГЕРБ предложи укриването на осигуровки над 3000 лв. да се наказва със затвор. За бъдещето остават и поправките в Закона на потребителите, защитаващи хората при сключване на договори от разстояние.
Спорната тотална забрана за тютюнопушенето, която изкара на протест и противниците, и защитниците, остава. Промените в Закона за здравето, предвиждащи смекчаването , трябваше тепърва да минат през пленарната зала.
Пациентите пак остават без закон за правата и задълженията, за който се говори от 10 години. ГЕРБ три години поред обещаваше да го приеме, а в началото на 2013 г. се бяха зарече това да стане до края на мандата.
На парламента не остава време и за Закона за училищното образование. Това на практика слага точка на реформите в тази сфера..." - в. „Труд".

Твърденията на премиера в оставка Борисов за информация от чужди служби, че Ахмед Доган е поръчал убийството му

„Преди дни се запознах с пълната информация за заплахите срещу мен и не случайно предложих на г-н Местан да я прочете лично.
Това обясни Бойко Борисов пред агенция Фокус малко след като съобщи в парламента, че Доган го е поръчал.
Сега огласявам информацията за заплахите, защото правителството вече е в оставка.
„Преди 15-ина дни новият началник на разузнаването ме запозна с документ, който съдържа информация за заплахите, отправени към мен. По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба за охрана (НСО) е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители.
Едва преди 15 дни, успях да се запозная с тази част на материала, и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка. Затова не случайно, предложих на Лютви Местан, да отиде лично да го прочете, и да се запознае със съдържанието на информацията", каза Борисов..." - в. „Стандарт".

„Лидерът на ДПС Лютви Местан е внесъл писмо в президенството, адресирано до директора на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров и до началника на НСО ген. Тодор Коджейков.
В него той настоява да бъде проверена информацията, която вчера премиерът в оставка Бойко Борисов изнесе пред депутатите, че има подготвян атентат срещу него, поръчан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Местан настоява, че ако се окаже, че Борисов е изнесъл класифицирана информация, той е престъпил тежко закона и трябва да бъде разследван от главния прокурор. "Ако не е класифицирана, то няма проблем", добави Местан. "Убедени сме, че в тези материали няма нищо, което да дава основание на премера в оставка да уличава Доган в атентат срещу Борисов", каза той.
Лидерът на ДПС добави, че бившият директор на НРС Димо Гяуров е казал, че няма данни за каквито говори Борисов..." - в. „Дневник".

„Главният прокурор Сотир Цацаров да започне проверка срещу "лицето Бойко Методиев Борисов" за извършване на тежки престъпления от общ характер. Това поиска лидерът на ДПС Лютви Местан след консултациите при президента Росен Плевнелиев.
Поводът - твърдението на премиера в оставка, че в разузнаването има сигнал от партньорски служби за замислян атентат срещу него с поръчител Ахмед Доган.
Местан настоя публичната му заявка да бъде възприета от Цацаров като официално сезиране. "Ако е необходимо, ще формализираме това искане", допълни лидерът на ДПС..." - в. „Труд".

„ДПС ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров да се потърси наказателна отговорност от Бойко Борисов, ако се окаже неистина твърдението му, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него. Това обяви лидерът на движението Лютви Местан...
Компроматната война се разрази вчера, когато Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че преди години срещу него е бил подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган и призова парламентарна комисия да разсекрети документите на разузнаването по темата. Това предизвика ответна реакция от зам.-шефа на ДПС Христо Бисеров. Той намекна за папка "Лале", която съдържа компрометиращи данни за Борисов в качеството му главен секретар на МВР по делото "Сретен Йосич".
Двама бивши шефове на разузнаването - Кирчо Киров и Димо Гяуров опровергаха информацията за организирано покушение срещу премиера в оставка, поръчано от Доган. Ден по-рано сегашният шеф на разузнаването Драгомир Димитров каза, че откакто е на този пост (от около година) не знае да е имало сигнал от чужди служби за заплаха срещу Борисов, но ще провери дали преди това не е имало такива сигнали. Димо Гяуров, който в момента е депутат от "Синята коалиция", коментира, че теоретично е възможно да се създаде комисия, която да провери изнесената от премиера информация, но той лично не вярва, че това е възможно. "Никой не може да предвиди колко живот остава на този парламент. Чрез друга форма извънпарламентарна анкетна комисия няма как да бъде проверена тази информация", бе категоричен той." - в. „24 часа".