24 часа

По-лесни уроци, за да не се бяга от училище

Трябва да има сериозно олекотяване на учебното съдържание, защото в момента то се явява непосилно за много деца. Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева, отговорник по механизма за връщане на децата в клас.

41 000 деца, които не са ходели на училище, вече са вкарани в клас в 940 учебни заведения в цялата страна, отчете тя.

"В момента усилията ни са насочени към това да ги задържим", подчерта Сачева. Тя напомни, че лошото владеене на български е сред причините за трудното привличане на децата от уязвимите групи към учебния процес.

Труд

Тежки глоби от ЕК заради "зеления" хаос в Натура 2000

Наказателни процедури и тежки глоби ще наложи Европейската комисия (ЕК) на България, ако правителството в София не приеме промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), научи "Труд" от свои източници в Брюксел.

С корекциите в нормативния акт Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще сложи ред в хаоса, създаден от "еколозите" от коалицията "За да остане природа в България", очертали границите на Натура 2000 у нас преди 12 години.

Въпреки заплахата от тежки наказания от ЕК, промените в ЗБР вече втора седмица отлежават в Министерския съвет. Те бяха в дневния ред на заседанието от 10 април като точка 4Б. От стенограмата на правителствения сайт се вижда, че одобряването на текстовете е "отложено за доуточняване" от премиера Бойко Борисов. С това отлагане министър-председателят вкарва България право в капана на наказателните процедури и глобите, които могат да достигнат десетки хиляди евро на ден.

Монитор

Посрещат папа Франциск със стара българска песен

Песента ще бъде изпълнена по време на литургията, на която светият отец ще даде първо причастие на 250 български деца. "Избрали сме по-живи църковни песни. Всичко е заради децата, да има тръпка, да могат и те да пеят", казва диригентът на църковния хор и оркестъра в Раковски Янко Павлов.

В Раковски са дали и за претапициране трона, на който ще седне папата по време на посещението си в Раковски. Досега тронът е бил съхраняван в пловдивската църква "Св. Лудвиг". Той е поверен за реставрация на местния майстор Петър Дандов.

Стандарт

Как да познаем българско ли е агнешкото

Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у нас. Но понякога търговците може да се опитат да пробутат вносно месо.

От овцевъдната асоциация алармират, че на пазара се продава агнешко с неясни печати, като цената му е с 20% по-ниска.

Сега

Бензинът отново поскъпва шоково

Цените на бензина в България тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради поскъпването на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър. От 2.08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2.20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени - 2.22 лв. за литър.

Капитал дейли

Записки по габровското въстание

Вдясно по пътя за Велико Търново, в края на Габрово, се намира ул."Батак". По тясната уличка нагоре са разположени десетина къщи - част от тях тухлени, други тип бараки. В събота следобед по улицата и пред къщите не се виждат хора, само дузина кучета. "Изнесоха се нанякъде тази сутрин", казва Милан, чиято къща е в началото на улицата и доста контрастира на останалите постройки - на два етажа, измазана и с добре поддържан двор. "Аз съм на 74 години и живея тук от 30 години. С ромите, които живеят нагоре по улицата, за тези години сме нямали никакви проблеми. Синът ми е полицай и сега покрай протестите не се е прибирал две денонощия. Той израсна с децата им, играли са си заедно, били са се, но до такива неща не се е стигало", казва той.

Дума

Родители съдят Столичната община

Сдружението "Настоящи и бъдещи майки" вкара в съда наредбата за прием на деца в детски градини и предучилищни групи в училищата в София. Това става само няколко дни, преди да бъде обявено първото класиране на приетите деца, което се чака с тревога от много родители заради липсата на места.

Сдружението оспорва предимството, което се дава на близнаци, на втори деца и на братя и сестри, родени с разлика от две години. Според последните изменения на наредбата от февруари те имат право на допълнителна точка и така на практика получават възможността за сигурен прием. В същото време обаче на много места се получава така, че по тези три критерия децата вземат всички отпуснати места и останалите нямат никаква възможност да бъдат записани в градини.