Вестниците в понеделник съобщават за опита за отвличане на посланика ни в Йемен Борис Борисов.

„Българският посланик в Йемен се отърва с леки наранявания, след като маскирани въоръжени нападатели откриха вчера огън по колата му в столицата Сана и се опитаха да го отвлекат, съобщи западен дипломат, цитиран от Ройтерс.
По думите на дипломата посланикът е бил заедно със съпругата си по време на нападението. Тримата нападатели поискали да го измъкнат от колата, но той не се подчинил и подкарал, след което те открили огън по автомобила. Дипломатът е бил ранен в областта на окото от счупено стъкло.
Доскоро Борис Борисов е бил временно управляващ мисията на България в Сана, а от около седмица е получил и агреман за посланик.
Посланикът и съпругата му се спасили, като избягали в близкия търговски център, казал очевидец. Силите за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Българският дипломат не е бил придружаван от телохранител...
Министерството на външните работи очаква йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на посегателството срещу българския посланик в Йемен, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред. Това е заявил министърът на външните работи Николай Младенов по повод опита за отвличане на българския посланик в Йемен Борис Борисов, съобщиха от Министерството на външните работи." - пише „Дневник".

„Посланикът ни в Йемен е ранен в окото, след като маскирани откриха огън по колата му в столицата Сана. Те се опитали да го отвлекат, но българинът успял да избяга, съобщи западен дипломат, цитиран от агенция Ройтерс.
„Не знаем дали нападателите са от местните племена, които са атакували, заради дипломатическите номера на колата, или са били екстремисти от „Ал Кайда", коментира западният дипломат.
Отвличанията на чужденци в Йемен не са рядкост. В края на април неизвестни похитиха сътрудник на Международния комитет на Червения кръст френски гражданин, намиращ се на работа в град Саада, северозападен Йемен.
В края на март в град Аден бе похитен вицеконсулът на Саудитска Арабия Абдула ал Халид. По данни на полицията, дипломатът е бил похитен от група въоръжени, когато излизал от дома си в квартал Ал Мансур. Отговорност за отвличането пое групировката Ал Кайда на Арабския полуостров." - напомня „Стандарт".

„Дрогирани с кат и въоръжени с ножове и калашници мъже нападнаха българския посланик в Йемен Борис Борисов и го раниха леко, опитвайки се да го похитят в събота. Мъжете препречили с пикап пътя на дипломатическата кола, управлявана от Борисов. Според очевидци на инцидента мъжете били четирима, носели маски и били с традиционни местни одежди и с джанбии - закривени ножове, каквито повечето йеменци задължително носят втъкнати в поясите. Освен това нападателите били въоръжени с автомати "Калашников", което също е често срещано явление сред местните.
Посланикът отказал да слезе от автомобила и те стреляли във въздуха, за да го стреснат.
За да го принудят да излезе, маскираните започнали да удрят с приклади колата и счупили предното стъкло, както и това откъм шофьорското място. Един от нападателите се вмъкнал от другата страна и заплашил с нож посланика. Жена му, която пътувала с него, е невредима. Въпреки че Борис Борисов дал отчетливо да се разбере, викайки на арабски език, че нападат посланика на България, мъжете не спрели атаката.
Предполага се, че целта им била точно такава - да спрат и вземат за заложник дипломатически представител на чужда страна. Това е често срещана практика в Йемен, която бе разпространена още преди събитията от Арабската пролет и размириците, довели до смяната на президента Али Абдула Салех...
Фактът, че въпреки заплахите дипломатът ни е останал невредим, никой от маскираните не е стрелял по него, нито е правил опити да го намушка, говори красноречиво, че в случая не става въпрос за бойци на "Ал Кайда" или други екстремистки групировки. Според наблюдатели, познаващи ситуацията в Йемен, ако Борисов беше нападнат с цел покушение от представители на някоя от радикалните ислямистки фракции, то тогава изходът от инцидента вероятно щеше да е трагичен.
Според очевидците на инцидента еуфорията на нападателите със сигурност може да се обясни с употребата на кат. Става дума за листата на вечнозеленото растение Catha edulis, което расте на място и мнозина в Йемен дъвчат още от обед. В часовете привечер, а за прекаляващите с дъвченето дори и рано сутрин, белезите на еуфория и силна възбуда са видими сред мнозина йеменци." - информира в. „24 часа".

В. „Труд" цитира уверенията на посланика, че не е пострадал сериозно:
"Няма никакви усложнения с окото ми. Всичко е наред. Благодаря ви за загрижеността." Това бяха думите на посланика ни в Йемен Борис Борисов по телефона пред "Труд", когато го попитахме как се чувства след нападението в събота.
Въоръжени нападатели се опитаха да го отвлекат отвлекат в йеменската столица Сана, докато пътувал със съпругата си, но благодарение на адекватната му реакция замисълът на похитителите му се провали.
Борисов бе открит на телефона на мисията ни в Сана към 17,50 ч местно време и звучеше спокойно. Дипломатът ни заяви, че е добре, но отказа друг коментар по случая. "За повече информация се обръщайте към говорителя на Външно министерство. Моля ви!", каза той.
Дипломатът ни се отърва само с наранено око и скоро ще се върне в България за допълнителни медицински прегледи, съобщи външният министър Николай Младенов. "През следващите дни посолството ни там няма да работи с външни лица и местни граждани, докато се изяснят обстоятелствата около инцидента с посланика", добави той пред БНР. И каза, че веднага е била направена връзка с офиса на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади.
Външният ни министър ще повдигне въпроса за опита за похищение на нашия дипломат пред своите колеги по време на срещата им в понеделник в Брюксел, каза от своя страна говорителката на дипломатическото ни ведомство Весела Чернева. Тя допълни, че мерките за сигурност в мисиите ни в района ще бъдат засилени."

Вестниците следят и развитието по захарната афера.

В. „24 часа" цитира министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов:
„Около 200 000 лева е щетата от дейността на групата по т.нар „захарна афера" за два месеца. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той бе запитан на каква стойност е щетата по „захарната афера", тъй като според Специализираната прокуратурата тя е за 200 000 лева, а според Симеон Дянков - за 200 млн. лева.
„Ние говорим за началния етап на разследването, разбира се, предполагаемата сума е много по-голяма. Говорим за това, което имаме като безспорни доказателства в началния етап, и за времето, за което е наблюдавана групата", каза той.
На въпрос полицейска или данъчна е акцията срещу Гриша Ганчев, Цветанов отговори: „Всичко, което се прави в държавата не трябва да се приема, че се прави от една институция. Силната страна на ГЕРБ е, че има интегриран подход в обединяване на всички институции, които имат отношение".
„В случая водещ е ГДБОП, но с помощта на НАП и под наблюдението на Специализираната прокуратура. Събраните доказателства и прецизирането на всичко, което беше извършено в хода на операцията, Специализираната прокуратура повдигна 72-часови мерки и днес, дори и в този момент, се гледат мерките дали да бъдат постоянни или не. Съдът ще бъде този, който ще реши", каза Цветанов."

„Ако бъде доказана съпричастност на Гриша Ганчев към данъчните измами, в които шестима негови служители са заподозрени, прокуратурата няма да се поколебае да повдигне обвинение. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов в разговор с  журналистката Цветанка Ризова за последните акции на МВР и престъпността в  предването "На 4 очи" по Нова телевизия.
Повдигнатите обвинения са за злоупотреби с внос на захар. Сред задържаните е и синът на  Гриша Ганчев  - Данаил Ганчев, както и  Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Камелия Мирчева, Милко Димитров. Шестимата бяха с мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа.
Държавното обвинение има доказателства за извършвани данъчни престъпления. Цветанов заяви, че по първоначални данни укритите средства са в размер на 200 000 лева, но само за няколко месеца. Предполагаемата сума била много по-голяма.
Вътрешният министър призова всички доставчици, производители и вносители на захар да сигнализират, ако имат информация за още злоупотреби.
Цветанов отрече Гриша Ганчев да е викан на разпит. Бизнесменът бил отишъл по собствено желание в ГДБОП, а проведеният разговор продължил само десет минути. Вътрешният министър заяви, че не знае за какво е бил разговорът.
Потвърди обаче, че има доказателства за планиран внос на захар от Украйна със завишена радиоактивност. Бил засечен имейл, свързан с подготовката на вноса." - пише по същата тема в. „Дневник".

От своя страна в. „Сега" цитира изявление на Гриша Ганчев:
"Аз не съм крадец и преследвам крадците до последно. Съжалявам, че някой е подвел вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Борисов. Премиерът ми е помагал толкова много, аз съм му благодарен. Аз имам фейс в тази държава. Няма да си продам лицето нито за 20 хиляди, нито за 200 хиляди, нито за 20 милиона!", заяви Гриша Ганчев пред ТВ7...
"Гарантирам с цялото си лице и с името си, че в "Литекс" се продава с фактури. Зайче да продадем, ще е с фактура. Убеден съм, че моите директори са продали стоката със съответните необходими документи. Да стигнат и до последния гараж при проверката, защото заводите ни са пред фалит. Дори и в перфектната държавна фирма, в счетоводството на финансовото министерство, на Съдебната палата, опитен счетоводител все ще намери нещо. Как пък се случи, че точно ние да откраднем едни 200 хил. лева."

В. „Стандарт" също цитира Ганчев:
"Малко и аз като професор Вучков съм поостарял. Надявам се разследването да приключи със справедливост. Убеден съм, че нашите хора са абсолютно невинни. Досега бях в залата, гледах пледоариите на адвоката, мисля че нещата утре ще отидат на добре, каза бизнесменът. Синът ми е изп.-директор в компанията. Има голяма власт, издава фактури, получава парични преводи. Може би заради това той също е вътре. Искам държавата да стигне докрай. Крайно време е да се види, че има държава и че всички са равни пред закона. Аз съм обикновен гражданин. Ако наистина сме допуснали грешка, ние сме съгласни да си изтърпим наказанието.
Пазарът на захарта е 180 хил. тона на година, разкри Ганчев. 80 хил. тона са в сивия сектор, ние произвеждаме 100 хил. тона. Подавал съм много сигнали. И от фирмата, и от асоциацията до министерството на финансите. Три дни преди акцията бях в министерството и разговарях с хора, които са заинтересовани да спре този сив сектор. Проблемът е, че според самите наредби, които спазва министерството на финансите, има свободно движение на стоки и финанси. Те са тарикати и те ползват фирми бушони. Там става изпирането на ДДС."

Всекидневниците проследяват и случаs с „братя Галеви":

„Има тайни договорки за Галеви" - съобщава в. „24 часа".
„Още по време на последното дело "Галеви" прокуратурата не е поискала промяна на мерките за неотклонение на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. Всичко това говори, че има някакви договорки, нещо задкулисно, коментира пред БНР шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
Не може държавата да е в такова състояние, че да не предвиди какво може да се случи с хора като тях, допълни той.
Дупнишките бизнесмени бяха осъдени за рекет, Пламен Галев - на 5 г., а Ангел Христов на 4 г. След като бе оповестено решението на Върховния съд, те изчезнаха.
Според Танов двамата могат да напуснат страната от много места - и през Румъния, и през Гърция, тъй като това са вътрешни граници и данни за лицата не се вкарват. "Сега възможностите са достатъчно големи за разлика от преди", уточни Танов.
Той смята, че Братя Галеви най-вероятно са излезли от страната през сухопътна граница, а не по въздух." - продължава всекидневникът.

„Изчезналите братя Галеви могат да се оправдаят, че не са знаели за наложената им 5-годишна ефективна присъда. Това заяви пред БНР правосъдният министър Диана Ковачева.
Законова вратичка позволява на Пламен Галев и Ангел Христов да се появят във всеки един момент и да кажат, че са нямали представа, че ги издирват. Братя Галеви не са длъжни да четат вестници или да гледат новини, така че да разберат, че МВР е по петите им, обясни Ковачева.
Тя призна, че понеже са минали по-малко от 10 дни от обявяването на присъдата, дупнишките бизнесмени можело да се появят изведнъж отнякъде и да твърдят, че сега са научили за психозата около тях.
"Това е така, защото действащата им мярка за неотклонение е парична гаранция. Тя не ограничава движението им вътре в страната", уточни правосъдният министър.
Въпреки това обаче министър Ковачева не смята, че се налагат промени в законодателството. Тя е категорична, че не е имало причина Върховният касационен съд да измени наложената вече мярка от по-ниска инстанция, докато се произнася по случая..." - пише „Труд".

„С днешна дата не може да се каже категорично дали липсата на братя Галеви ще се отрази негативно на предстоящия доклад на Еропейската комисия за правосъдието в България. Това заяви в предаването "Неделя 150" на държавното радио Деница Петкова, зам.-министър на правосъдието.
Тя обясни, че тъй като са минали по-малко от 10 дни от обявяването на присъдата, осъдените на 5 години затвор дупнишки бизнесмени можело да се появявт изведнъж отнякъде  ида твърдят, че сега са разбрали...
Петкова призова и да не се подценява влиянието върху бъдещия доклад на приетия Закон за конфискация на незаконно придобито имущество както и на предложените промени в Закона за съдебната власт.
Опасение, че този случай ще се отрази негативно на доклада на ЕК изрази вчера с голяма сигурност вътрешният министър Цветан Цветанов." - се казва в публикация във в. „Дневник".

В. „Сега" също отделя място на темата:  
"От миналата седмица всички служби в държавата издирват Галеви, които бяха осъдени на 5 и 4 години затвор. Двамата изчезнаха малко след като Върховният касационен съд постанови, че трябва да влязат в затвора. Засега не се знае дали се укриват в България, или са преминали границата.
Не е имало основания ВКС да променя мярката за неотклонение на двамата, каза още зам.-министър Деница Вълкова. Тя обясни, че върховният съд се произнася поне месец след последното си заседание и ако промени мярката в по-тежка, може да бъде обвинен в пристрастност. "А на по-късен етап не се налага ВКС да се занимава с мярката за неотклонение, защото каквото и да е решението, то слага край на наказателния процес", каза тя. Откакто Галев и Христов изчезнаха, институциите спорят кой е виновен за този гаф. Правителството, начело с вътрешния министър Цветанов и премиера Бойко Борисов, заяви, че прокуратурата и съдът са имали право да поискат и да променят мярката на двамата. От съдебната система пък отговориха, че не са имали основание за това. Заговори се и за законодателни промени."