24 часа

Викторио пял "Зайченцето бяло" на Никол, преди да я простреля

В четвъртък в 15 ч Викторио бе доведен в съда, за да му бъде определена мярка за неотклонение. Раната, получена при безуспешния му опит да се самоубие, бе покрита с марля.

В продължение на около 20 минути Викторио обясняваше за взаимоотношенията си с Дарина и нейните родители, но твърдеше, че не помни нищо за убийството ѝ.

Труд

Посредници събират данни за тол таксите

Два вида посредници между пътната агенция и ползвателите на родните шосета се въвеждат с новата наредба, с която се определят правилата за функциониране на тол система. Единият вид доставчици само ще отчитат данните за изминатите километри от камионите и автобусите, а вторите ще събират и дължимите такси от своите клиенти и от своя страна ще се разплащат с пътната агенция. Ползвателите на пътната мрежа могат да предоставят данните за изминатите от тях километри директно на Агенция "Пътна инфраструктура" или чрез двата вида доставчици, става ясно от документа. Ако изберат първия вариант обаче ще трябва да заплатят аванс за ползването на пътната мрежа. Бордовите устройства ще могат да се регистрират в пунктовете на ведомството.

Монитор

Приеха закона Пеевски

Собствениците на медии и начинът, по който те се финансират, вече ще бъдат на светло. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно Закона за депозиране на печатни и други произведения и оповестяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид, Велислава Кръстева и Йордан Цонев. Дебатът в пленарната зала продължи малко над час, а основни критики към текстовете отправи депутатът от БСП Антон Кутев.

Стандарт

Петър Харалампиев остава в ареста за постоянно

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход. Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Прокурор Ангел Кънев заяви по време на заседанието днес, че членовете на групата ежедневно са извършвали документни престъпления и търговия с влияние. Групата действала от юли миналата година.

Сега

България ще прави с Израел военни заводи за дронове

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пристигна у нас по покана на българския си колега Бойко Борисов. В резиденция Евксиноград, край Варна, двамата обсъдиха широк кръг въпроси, свързани с двустранното сътрудничество в киберсигурността, военната промишленост, високите технологии и туризма, съобщава БНТ.

Това е трета среща на двамата премиери в рамките на последните четири месеца - факт, който беше подчертан от Нетаняху като резултат от голямата интензивност в отношенията между двете страни. Израелският премиер благодари на българския си колега за отношенията и общите цели в борбата срещу антисемитизма. Нетаняху допълни още, че визията на България за Западните Балкани може да помогне на отношенията на Израел с държавите от този регион.

Капитал дейли

След Банско: Нови писти и лифтове на Витоша по облекчен режим

Отпадане на ограниченията за изграждане на писти, лифтове, водохващания и езера за изкуствен сняг на Витоша - това предлага работна група към Министерството на младежта и спорта, създадена със заповед на министър Красен Кралев през януари. Членовете на комисията са приключили работата си през юни с доклад, в който се предлагат изменения на все още действащия План за управление на Природен парк "Витоша". Проектът за промени предлага премахване на почти всички ограничения във всички зони на планината с изключение на резерватите. Изграждането на ски писти, лифтове, влекове и езера за изкуствен сняг ще е възможно в гори, върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и др.

Дума

Валери Симеонов предупреждавал шефа на ДАБЧ "да си отваря очите"

Скандалното признание, че е предупреждавал шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев "да си отваря очите" за нарушения в Агенцията за българите в чужбина, направи вчера Валери Симеонов. Вицепремиерът получил сигнала за злоупотреби миналото лято. Вместо веднага да го предаде на разследващите служби, той първо се е консултирал с Красимир Каракачанов. Едва след като получил съгласие от него, дал материалите на спецслужбите.

"От получаването на сигнала допреди 10 дни, без да съм му казвал, че съм получил такъв сигнал, съм провел многократни срещи и съм предупреждавал председателя на ДАБЧ, много да внимава и да не допускат такива злоупотреби, тъй като това е изключително позорно не за агенцията, а за България", призна вицепремиерът.