Сделки. 

"24 Часа":

Правителствена делегация търси купувач на реактора за „Белене” в Иран

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация ще бъдат на официално посещение в Ислямска република Иран, в периода 10-12 юли. Една от потенциалните цели на визитата е да се намери купувач за руския реактор, произведен за АЕЦ „Белене".

Преди няколко дни Борисов, заяви, че би било най-добре, ако заедно с руската страна намерим къде да продадем оборудването, за да възстановим дадените пари

По време на визитата си в Техеран премиерът Борисов ще проведе срещи с първия вицепрезидент д-р Есхаг Джахангири, както и с председателя на парламента на д-р Али Лариджани. Предстои да бъдат подписани двустранни документи за сътрудничеството, а министрите от правителствената делегация да проведат срещи със своите ирански колеги, се казва още в Правителственото прессъобщение. 

 

ДПС. 

"Монитор":

Карадайъ: ДПС няма да даде непотърсена подкрепа

ДПС непотърсена подкрепа няма да даде и с цялата си мощ ще каже "не" на власт, в която участват фашисти и националисти. Това заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ, който присъства на традиционния събор в местността "Баба Конду" край търговищкото село Божурка и коментира предтоящия президентски вот. По думите му партията няма да допусне да се толерират фашизмите в политическия живот.на България. Затова от ДПС ще носим отговорност да кажем кой ще е следващият президент - доказан  демократ и обединител на нацията, отбеляза партийният лидер.

 

Сметки. 

"Сега":

Водата може да поскъпне до 50%

Цената на водата в различните градове може да се увеличи с между 30 и 50%. За такова драстично увеличение настояват ВиК операторите с внесените си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) петгодишни бизнес планове. От догодина трябва да започне и подготвяната отдавна реформа във водния сектор. Нужните за нея инвестиции, както и подобряването на качеството на водата са основните аргументи за исканото шоково вдигане на цените.

За София планираното увеличение от догодина е с 0.19 лв. за кубик с ДДС, което означава, че цената може да достигне 2.01 лв. при 1.82 лв. в момента. Поскъпване за София е предвидено и за всяка от следващите години - до 2021 г., когато потребителите ще плащат кубик вода по 2.63 лв. с ДДС. Френската "Веолия", която държи концесията в София, от 1 май увеличи цените с 3.4%, или с 0.06 лв. за кубик с ДДС. Наскоро от дружеството се похвалиха, че за пет години са намалили загубите на вода от 60% до 48. Това означава, че почти всеки втори кубик изтича, а загубите се калкулират в крайната цена.

В новите си бизнес планове част от ВиК дружествата са поискали увеличението да бъде още от 1 август. Става дума за водните оператори във Видин, Враца, Добрич и Разград, съобщи Ивайло Касчиев, шеф на дирекция "Водоснабдяване" в КЕВР, пред bTV. Масово ВиК дружествата искат поскъпване от догодина поне с 8-15%. Обикновено обаче регулаторът одобрява около два пъти по-малко увеличение.

 

Туризъм. 

"24 Часа":

Започва „внос” на сезонни работници от чужбина поради дефицит в туризма

Едно от предложенията на новосформирания Съвет за кадрите в туризма е да започне незабавен „внос” на сезонни работници от чужбина с цел подобряване на обслужването в летните и зимните ни курорти. Това каза пред Нова тв министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя поясни, че практиката вероятно ще започне да се прилага още през идния зимен сезон.

„Липсата на кадри е най-сериозният проблем на бранша”, категорична е Ангелкова.

 
Според нея и експертите от Съвета трябва да се удължат и стажовете на желаещите да работят в сферата на туризма от 3 на 6 месеца. Хотелиери пък организират безплатни езикови курсове и правят собствени обучителни центрове.

 

Златни момичета. 

"Сега":

Златни медали за ансамбъла на България на пет ленти в Казан

Ансамбълът на България спечели златните медали във финала на съчетанията с пет ленти от турнира за Световната купа по художествена гимнастика в Казан, Русия, съобщава БНТ. Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова получиха за представянето си оценка от 18.050 точки.
Втори остана тимът на Русия със 17.900 точки, а бронзовите медали спечелиха състезателките от Израел с оценка от 18.350 точки.
Ансамбълът ни по художествена гимнастика завърши на пето място във финала на два обръча и три чифта бухалки. Състезателките на Ина Аниева допуснаха лека грешка в съчетанието си, за което получиха оценка от 17.550, която ги остави извън борбата за медалите.
Иначе златото отиде за ансамбъла на Русия, който бе оценен за своето изпълнение с 18.600 точки. Втори останаха гимнастичките на Беларус с 18.400, а трети на Италия с 18.300.
Така България приключи участието си на турнира от Световната купа в Казан с шампионска титла в съчетанието с пет ленти, четвърто място в многобоя и пето на два обръча и три чифта бухалки.