24 часа

Правят изцяло нов Закон за движение по пътищата

Да се направи изцяло нов Закон за движение по пътищата, предлагат три министерства - на вътрешните работи, на транспорта, на регионалното развитие и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Според тях това е по-добрият вариант вместо разделянето на сегашния на три.

В новия закон ще се заложи на подхода, "Безопасна система", възприет от ЕС. При него се допуска, че хората правят грешки и поради това трябва да има съвкупност от мерки за предотвратяване на смъртни случаи.

Част от това са по-добра конструкция на превозните средства, подобрената пътна инфраструктура и по-ниските разрешени скорости за движение. Тези фактори можело да намалят катастрофите.

Труд

България със спешни мерки срещу коронавируса

Кризисният щаб ще получава цялата информация за пътникопотока от Италия. Има отделени над 8000 костюма и маски за всички медици, които ще се занимават с такива пациенти.

При нито един пациент до момента под карантина не е установен коронавирус. Включително и от студентите от Ухан, където бе открито първото огнище на коронавируса. Тестовете са достоверни само за пациенти със симптоматика. В инструкциите на СЗО тестовете се прилагат по стандарти на здравната организация, а за пациенти, които искат на всяка цена да се тестват, а не са били в чужбина, беше обявен, че тестовете са платени.

Монитор

Камерите в автобуса заснели лицата на ултрасите, съблекли осмокласника

Записите от превозното средство са предадени на полицията и на тях лицата на нападателите, които очевидно са фенове на вражески отбор се виждали ясно. Според разказите на свидетели ученикът е нападнат от няколко души с качулки на видима възраст около 20 години Срещу агресията реагирали само две жени от автобуса.

Осмокласникът тренирал самбо и джудо и учел в спортно училище. "Те ме питаха: "От ЦСКА си, нали?". И аз им казах: "Да, играя за ЦСКА". След което те ми казаха да си сваля екипа. И да ме набият. Естествено извиках за помощ, но в автобуса само ме гледаха и никой не оказа съдействие", разказа момчето, което в събота спечели сребърен медал на държавното първенство по самбо.

Сега

Борисов праща министри да посрещат ученици по летищата

"Поддържаме връзка с всички други държави. Наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази, както дисциплината - от това хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответния срок", заяви премиерът Бойко Борисов преди малко, по време на извънредно заседание на Съвета по сигурността. Органът бе свикан заради коронавируса. Успоредно с това Министерството на образованието и науката препоръча да не се провеждат училищни екскурзии до рискови региони.

Капитал дейли

Три проблема преди старта на тол системата

Пет дни. Толкова остават до старта на тол системата в пълния й обем, но отново има проблеми. Превозвачите още нямат как да си плащат таксите от 1 март, когато тежкотоварните автомобили - камиони и автобус, трябва да бъдат таксувани на база изминато разстояние.

На теория таксите могат да се плащат по три начина, чрез:

- маршрутни карти, които обаче изискват всеки да знае предварително откъде ще мине и не са никак гъвкави;

- GPS тракери, с които ги снабдяват GPS фирмите (доставчици на декларирани данни - ДДД);

- бордови устройства, които им се предлагат от националните доставчици на услуги (НДУ - посредници между АПИ и потребителите при продажбата на виентки и тол такси).

Първият вариант обаче е бавен и тромав. Вторият буксува заради факта, че ДДД трябва да използват НДУ за посредник, а все още нямат договорени отношения с тях. Третият вариант се оказва скъп и задължаващ за превозвачите, но в полза на националните доставчици.

През ноември АПИ смени регламента така, че държавата да няма общо с разпространението на устройства и да абдикира от отговорност. От това изглежда, че ще губят почти всички.

Дума

Прокуратурата ще разпитва Борисов за аферата в Барселона

След тридневно мълчание прокуратурата склони да разпита Бойко Борисов във връзка с разкритията на испанския всекидневник "Ел Периодико", че каталунската полиция и антикорупционната прокуратура разследват българския премиер във връзка с луксозна къща в Барселона и "международна схема за пране на пари" с участието на бившата моделка Борислава Йовчева. Държавното обвинение обяви, че "в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки". Едно от споменаваните в статиите лица е Борисов.

Стандарт

Закопчаха нападателите на момчето от 404

Четири непълнолетни хулигани са задържани от полицията заради инцидента с нападнатото и съблечено в автобус момче от преди три дни в столицата.

Арестуваните не са имали досега криминални прояви.

Най-вероятно действията им са в резултат на футболни пристрастия, съобщиха близки до разследването по случая, цитирани от БНР.

Задържаните са отведени в Първо районно полицейско управление.

Земя

Конгресът на БСП ще се проведе на 9 и 10 май

Националният съвет на БСП реши 50-ият юбилеен конгрес на партията да се състои на 9 и 10 май. Предложението на ръководството е било прието от членовете на Националния съвет, потвърдиха пред журналисти участници в заседанието.

Корнелия Нинова води убедително по брой номинации за прекия избор на лидер на БСП - 31 номинации от проведените досега 31 конференции. На второ място е Кирил Добрев с 13 номинации, следвани от Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев с по 6, от Янаки Стоилов и Георги Гергов с по 5 предложения. Бившите лидери Сергей Станишев и Михаил Миков имат по 2 номинации, а общият брой кандидати вече е над 20.