Връзката между икономическото добруване, духовността и популяризирането на  чипровските килими пред ЮНЕСКО, видени чрез посещението на президента Плевнелиев в Чипровци са сред актуалните теми на съботните вестници.

„Страната ни ще предложи чипровските килими да станат част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествата по повод 400 години от рождението на Петър Парчевич в Чипровци.
Чипровските килими са част от кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Тя има за цел да отсее културните паметници и обичаи, които да станат част от световното богатство на ЮНЕСКО. Засега чипровските килими са втори в раздела "Нематериални културни богатства". Пред нея читателите са класирали само куклите от шума от Пловдивско.
Надявам се чрез националната програма „България 2020" северозападните части на страната ни да настигнат останалите региони по икономическо развитие, каза още Плевнелиев. Той добави, че неговата кауза е модернизацията и просперитетът на България..." - пише в. „Стнадарт".

В. „Дневник" също отразява темата:
"Днес, когато се стремим към общество на знанието, към просперитета на българския народ, тази вековна чипровска традиция ни служи за пример и вдъхновение", обоснова се държавният глава.
"Тук можем да извадим много изводи. За това какви сме ние, какви са нашите корени и накъде сме тръгнали. Много ме впечатли в музея имаше правила и закони, които датират от 16-17 век за добива на руда, на злато. Представете си още тогава българите формулират ясни правила за икономика", подчерта той.
С прословутите килими, местните гозби и спомена за едно от великите имена на 17 век - Петър Парчевич в Чипровци посрещнаха и други важни гости - граф и графиня Пеячевич, потомци на големия български духовник и дипломат..."

В. „Сега" също отделя място на Чипровци, будителството и икономическия просперитет:
„Когато се развиваме икономически, и когато градим мостове към съседните държави, когато кооперираме, тогава ние ставаме силни. Силни сме само тогава, когато сме интегрирани и когато работим за просперитета на нацията, преди всичко чрез икономическия просперитет", посочи държавният глава.
Той посети Чипровци по случай 400 години от рождението на Петър Парчевич и празника на града...
„Петър Парчевич е будител, апостол не само от Чипровци, а и на цяла България. Блестящ дипломат, човек, който владее пет езика, но преди всичко е истински посветен на каузата на България...", каза президентът Росен Плевнелиев.

По думите му може да се извадят много изводи за това какви сме ние, какви са нашите корени и накъде сме тръгнали. „Тук католици и православни заедно се борят за  Освобождението на България в далечната 1688 г. Тук българските будители и Петър Парчевич като идеолог организират и първата много добре подготвена акция на българите за Освобождение, съгласувана с велики сили и много смело с отряд от 600 души даваме една сериозна битка, която отеква стотици години след това. Именно силата на духа - сигналът, който изпраща, че чрез образование, чрез битка за духовност ние можем да бъдем важен фактор в Европа и в света - нещо, което днес можем всички да си го сложим в мозъците и да работим за това - образована България, обединена около кауза здраво напред", каза още президентът Росен Плевнелиев...
В Чипровци се вижда как икономическият просперитет е довел до будителство, до духовност, до националното усещане на българите, че сме важни и можем да градим оттук нататък..."

Историческата тема присъства и в друг сюжет от съботните вестници - идеята паметник на хан Аспарух да бъде поставен на мястото на статуята на руския Цар Освободител, предложена от депутата Лъчезар Тошев.

„Паметникът на Цар Освободител да се смени с паметник на хан Аспарух. Това предлага народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев.
В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на Народното събрание, депутатът предлага паметникът на руския император Александър II - Цар Освободител, който се намира на площад „Народно събрание" в град София, да бъде преместен на „друго по-подходящо място в централната част на столицата". На мястото му в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух. В момента паметникът на руския император е демонтиран за реставрация.
В мотивите, изложени в блога на народния представител, се посочва, че "преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности". Това според Тошев създава впечатлението, "че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация".
„С обсъждането на проекторешението се дава възможност да се предизвика дискусия дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава - Хан Аспарух", пише още в мотивите си народният представител. И допълва, че „паметникът на Царя Освободител, с нужното уважение може да се постави на друго централно място в нашата столица". - в. „24 часа".

"Днес ние със съжаление можем да констатираме, че в центъра на нашата столица липсват паметници на отците - основатели на нашата държава и видни българи като хан Кубрат, хан Аспарух - основателят на нашата държава, хан Крум - законодателят, Св. Княз Борис Покръстителят, Св. Иван Рилски и пр.
„Нестандартна идея на депутата Лъчезар Тошев  на мястото на паметника на Цар Освободител в София, сега демонтиран за реставрация, да блесне монумент на основателя на българската държава хан Аспарух, разбуни политически духове насред почивните дни.
Предложението му до парламента е "обновеният" руски император Александър II да се премести наблизо "с нужното уважение" - например до Руската църква или да смени идеологически спорния Паметник на Съветската армия. Един от мотивите на Тошев е, че центърът на София е пълен с паметници на руски личности, но "преекспонирането им" е довело до липса на място за паметници на видни български личности.
"Вреден" и "неудачен опит да се пренапише историята", нарече идеята лидерът на БСП Сергей Станишев. Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев бе умерен - местенето за него е "излишно", но да се помисли за паметник на Хан Аспарух в центъра на София принципно одобри...
"Какво по-нормално български депутат да иска срещу българския парламент да седи основателят на българската държава, вместо руски император", попита пред "Труд" Тошев.
Идеята му е монументът на Александър II, сега демонтиран за реставрация, да се монтира на видно място в центъра на София "с нужното уважение". И дава пример - при руската църква "Св. Николай", съвсем близо до парламента, или на мястото на "спорния" Паметник на Съветската армия, който, по думите на Тошев, среща "сериозна обществена съпротива". Според него обаче "преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности". И дава още примери - руската църква "Св. Николай", паметника на прочутия поет Александър Пушкин, храма "Св. Ал. Невски", бул. "Цар Освободител" и намиращия се на него Паметник на Съветската армия.
Сред изброените обекти, само паметникът на Съветската армия е от времето на социализма - открит е през 1954 г...
"Това е екстравагантна, но в същото време вредна инициатива. Тя ни връща в началото на 90-те години, когато паметниците и символите бяха основна тема в обществото", реагира лидерът на БСП Сергей Станишев. "Идеята е неудачен, грозен опит да се пренапише историята", отсече той и припомни, че Паметникът на Цар Освободител не е идеологически.
"Няма нищо по-хубаво от това да се строят паметници и църкви, но да се местят е излишно", коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Заместникът му Димитър Главчев също обяви проекта за смяна на един от символите на София - Цар Освободител, за "екстравагантен", но и двамата одобриха принципно да се мисли за паметник на хан Аспарух в центъра на София. По думите на Велчев място има достатъчно..." - в. „Труд".

Всекидневниците съобщават и за масирани проверки в супермаркетите след случая с разваленото месо в супермаркет от веригата „Европа":

„След разкритията за рекордно количество храна с изтекъл срок на годност в столичен супермаркет от веригата "Европа" контролните органи започват масови проверки, съобщи Би Ти Ви. От началото на следващата седмица Агенцията по храните щателно ще проверява складовете на големите търговски вериги.
Съмненията са, че при големи количества застояла храна, част от стоките се преетикетират и връщат на щандовете.
Дори и в най-големите хипермаркети храната с изтекъл срок на годност в складовете не трябва да надвишава 100-200 килограма.
Контролните органи предвиждат и по-високи глоби от 10 000 на 50 000 или дори 100 000 лева.
"При проверките ще се извърши инспекция, както в складовата база, така и в самата търговска зала, и при констатиране на място на някакви отклонения при органолептиката, цвят и мирис ще взимаме проби. Ако те покажат, че има отклонения, ще последват и санкции", заяви д-р Силвия Каменова от Агенцията по безопасност на храните..." - пише „Дневник".

„Хипермаркетите стават мишена на хранителните инспектори. От понеделник започват масирани проверки по щандовете и складовете им. Акцията на стартира след като в хладилниците на столичен магазин от верига "Европа" бяха засечени 1200 кг храни с изтекъл срок на годност...
Хит сред търговските измами е и така наречената "двойна цена" на стоките. Сумата е една за потребителя и съвсем друга за касиера, обясняват от Комисията за защита н потребителите.
"Ако искате да си купите сирене и видите, че е по-евтино с лев на килограм, отивате и си го купувате. Но след това се оказва, че цената не е такава, каквато е написана на щанда", обясни Иван Бъчваров от комисията." - информира в. „Стандарт".

"При проверките ще се извърши инспекция, както в складовата база, така и в самата търговска зала, и при констатиране на място на някакви отклонения при органолептиката, цвят и мирис ще взимаме проби. Ако те покажат, че има отклонения, ще последват и санкции", заяви пред bTV д-р Силвия Каменова от Агенцията по безопасност на храните.
В условията на постоянно поскъпващи храни и свито потребление, много търговци прибягват до различни трикове, като например да намалят грамажа, но да запазят цената.
Значително са се увеличили оплакванията от клиенти за подобни "капани" в търговската мрежа.
Дори и при измамите в хранителните магазини си има мода. Истински хит е така наречената "двойна цена" на стоките...
Промоционалните оферти за храните също крият рискове, защото може да се окажат фалшиви..." - в. „24 часа".

"Масово търговците злоупотребяват с етикетите и цените, установи проверка на bTV.
"Цените не са обявени на видно място, освен това на част от стоките цените са обявени за единица мярка, без да са обявени за съответната разфасовка", обясни Лиляна Кираджийска, главен инспектор в КЗП.
Или иначе казано, върху бучката сирене, например, трябва да има точен грамаж и единична цена. Някои от производителите също прибягват до хитрини, като намаляват грамажа, но замразяват цената.
За да не попадаме в капаните на търговците и производителите, трябва да четем внимателно, съветват експертите." - в. „Труд".