Мерките срещу тероризма са сред актуалните теми на вестниците в понеделник след атаката в Лондон.

"Цветлин Йовчев: Бъpзо да cе огpаничи доcтъпът до иcлямиcтки cайтове. "Когато говоpим за пpотиводейcтвие на глобалния джиxад , тpябва да започнем c дълбоко изcледване на cоциалните пpедпоcтавки за него." Това кaза бившият вътpешен миниcтъp и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев пpед Нова тв в коментаp за новия теpоpиcтичен aкт във Великобpитания. "Тpябва да атакyваме глобалния джиxад c нова концепция и cтpатегия пpотив pадикaлизацията. Това изиcква вpеме, но един от пъpвите инcтpyменти е cпиpане на пpопагандата на иcлямиcтите - бъpзо да cе огpаничи доcтъпът до иcлямиcтки cайтове. Пpоповядване на иcлям тpябва да cтава cамо на езикa в cъответната дъpжава, тaка контpолът ще бъде по-добъp - това е дpyга cпешна мяpкa", пpодължи Йовчев. Споpед него cтpаната пpекaлено дълго бави cъздаването на Виcш мюcюлманcки инcтитyт в Бългаpия..." - в. "24 часа".

"Издръжката на вероизповеданията да се поеме от държавата, за да се контролира по-добре кой и какво проповядва в църквите и джамиите у нас. За да могат да работят легално, проповедниците ще трябва да са завършили в България. Това предвиждат поправки в Закона за вероизповеданията, които депутатите скоро сядат да пишат, съобщи Нова. Контролът върху изповеданията е обсъждан и договорен на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Предварителните разчети сочат, че това ще струва 35-40 милиона лева годишно, според депутата от "Обединени патриоти" Йордан Йорданов. Парите включват разходи за заплати и осигуровки, и освобождаването от данъци на храмовете. Сега вероизповеданията разчитат на самоиздръжка или дарения, което можело да създаде рискове пред националната сигурност. Според Димитър Лазаров от ГЕРБ държавата трябва да престане да дава разрешения на чужди духовници, да проповядват у нас, каквото споразумение имаме с Турция, или това да става по изключение. В момента в България няма акредитиран висш ислямски институт, а само средни училища за имами. Главното мюфтийство преди години е закупило земи за строеж на университет в София, но строителството се спъва с административни пречки. Хамид Хамид от ДПС смята, че българското общество ще оцени обучението ако то е традиционно в България, а не в държави в "пустинята"." - в. "Дневник".

"След терористичните инциденти в Лондон през нощта на 3 срещу 4 юни 2017 г. в българското посолство незабавно е сформиран кризисен щаб, който следи ситуацията и поддържа постоянна връзка с местните власти, съобщиха от Министерството на външните работи. Към 8.30 часа българско време няма постъпили данни за пострадали български граждани. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурния телефон на българското посолство в Лондон: При избиране от Обединеното кралство: 020 7581 3144 При избиране от България: 00 44 20 7581 3144 Британските власти публикуваха горещи телефони, на които също може да се получи информация за пострадали граждани във връзка с инцидентите: При избиране от Обединеното кралство: 0800 096 1233, 0207 158 0197 При избиране от България: 00 44 800 096 1233; 00 44 207 158 0197" - в. "Дневник".

Ситуацията на Балканите и евроатлантическата интеграция на региона в също са сред актуалните теми.

"Сърбия се меси във вътрешните работи на Република Македония. Това каза новият министър на външните работи на Македония Никола Димитров по повод присъствието на служителя на сръбските спецслужби - БИА /Агенцията за сигурност и информация/ Горан Живалйевич в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък", предава БГНЕС. "Ще се опитам да затворя този въпрос със Сърбия без особени скандали, но това не е добро начало за тях. В Народното събрание на практика имаше опит за държавен преврат, който се провали. Не може ваш служител да бъде част от тълпата, която нахлува в парламента, и вие да твърдите, че не се месите във вътрешните работи. По ярък пример за намеса във вътрешните работи в една държава не може да се намери. Аз като дипломат в чуждите държавни институции влизам през парадния вход", каза Димитров пред белградското издание "Крик". Според него не е добре "изграждането на новите отношения със Сърбия да започва със скандали". БГНЕС припомня, че Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на сегашния премиер Зоран Заев. Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстранти и си направи "селфи" с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казваше в разследването на "Крик", което публикува миналата седмица и разпечатки от разговорите на сръбския агент. От документите стана ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич. Той е организирал пропагандата кампания чрез журналиста и депутат от партията на президента Александър Вучич Мирослав Лазански и лидера на сърбите в Македония Иван Стоилкович. Живалйевич е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите." - в. "Сега".

"Руски шпиони и дипломати участват от близо десетилетие в разпространяване на пропаганда и провокиране на нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширяването на НАТО в района и създаване на пояс от необвързани държави. Операциите са водени от трима агенти на Службата за външно разузнаване (СВР) в руското посолство в Скопие под надзора на бюрото на СВР в Белград. Други четирима агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирани от София. Освен това са участвали местни представители на руската държавна информационна агенция ТАСС и на "Россотрудничество" - правителствената агенция за международна помощ, която според "Вашингтон пост" е била разследвана от ФБР за опит да вербува американски разузнавачи в САЩ. Това твърди разследване на журналисти от международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), който публикува световно известните разкрития "Досиетата от Панама" и "Руската пералня". В проекта участват македонската телевизия NOVA TV и сръбската мрежа за разследване на престъпления и корупция (KRIK). Твърденията им се позовават основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване, с които се е сдобил проектът. В този архив, предаден от източник в правителството в Скопие, се описват и опити на сръбските спецслужби да подкрепят антизападни и проруски националисти в Македония, заключават разследващите." - в. "Дневник".

"Чеpна гоpа ще бъде пpиета официално в НАТО на цеpемония в амеpикaнcкия Дъpжавен депаpтамент, cъобщава чеpногоpcкaта национална телевизия РТЦГ, цитиpана от БТА. На цеpемонията чеpногоpcкият пpемиеp Дyшко Маpкович ще пpедаде докyментите за pатификaция на Севеpноатлантичесĸия договоp на замеcтник-дъpжавния cеĸpетаp Томаc Шанън, c ĸоето Чеpна гоpа ще cтане 29-ата членкa на алианcа. На цеpемонията ще пpиcъcтва и генеpалният cеĸpетаp на НАТO Йенc Столтенбеpг... На 7 юни за пpъв път чеpногоpcкото знаме ще бъде издигнато официално пpед центpалата на НАТO в Бpюĸсел в пpиcъcтвието на чеpногоpcкия пpезидент Филип Вyянович." - в. "24 часа".

"Германия призовава Европейския съюз да остане ангажиран със Западните Балкани, въпреки проблемите им и напрежението, което е възобновено четвърт век след войните в бивша Югославия. За това апелира президентът Франк-Валтер Щайнмайер след края на годишната среща на върха на страните от региона, която се проведе в словенския курорт Бърдо при Краню, предаде БНР. В съвместно изявление, прието на срещата, се призовава за по-нататъшна европейска интеграция, засилване на диалога и въздържане от реторика на национализъм и подстрекателство. От изявленията на Щайнмайер обаче става ясно, че конфликтите от миналото на се напълно преодолени. По време на срещата някои от държавните лидери си разменили тежки думи. Особено остри са били дискусиите с президента на Косово Хашим Тачи и премиера на Албания Еди Рама." - в. "Труд".

В. "Стандарт" информира за резолюция на АЛДЕ, в която се изразява недоволство от влизането на националисти в българското правителство.

"На съвета на АЛДЕ партията, който се проведе на 2-3 юни в Любляна, Словения се гласува резолюция за участието на крайните националисти в управлението на България. Ето и целия текст на Резолюцията: Участие на крайни националисти в правителството на България Алианса на либералите и демократите за Европа се събра на 2-3 юни 2017 г. в Любляна, Словения: Отбелязвайки, че: ГЕРБ, член на Европейската народна партия, формира коалиционно правителство с крайни националисти след парламентарните избори в България на 26 март 2017 г. ; на 16 септември 2014 г. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) в доклада си за България определи Атака, НФСБ и ВМРО (Обединени патриоти) като ултра националистически / фашистки политически партии; някои висши държавни служители са обвинени в расизъм, ксенофобия, език на омраза, дискриминация и нацистки поздрави; участието на Обединените патриоти в правителството подкопава европейските ценности; Призовава: Премиерът Бойко Борисов да преосмисли коалиционните си отношения и да отстрани от правителството на страната Обединените патриоти, за да осигури успешното провеждане на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС; властите на България да демонстрират нулева толерантност към екстремистки и националистически нагласи и да разследват всички твърдения за расизъм, ксенофобия, омраза и дискриминация от страна на правителството; Европейската народна партия да излезе с ясна позиция относно участието на крайни националисти в българското правителство;"

Проблемите около мина "Оброчище" и протестът на миньорите също са във фокуса на всекидневниците.

"По инициатива на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов премиерът Бойко Борисов разговаря днес с председателя на стачния комитет на миньорите от манганова мина "Оброчище", които от няколко дни протестират заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера..." - в. "Стандарт".

"Премиерът се ангажирал лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката, а утре на място да пристигне представител на министерството, който да уточни ситуацията с протестиращите миньори. Те настояват за изпълнение на колективния трудов договор, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, разваляне на концесионния договор. Народният представител Живко Мартинов е ангажирал и председателя на правната комисия в НС Данаил Кирилов за анализ на концесионния договор, както и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, за да се помогне на миньорите. Междувременно стана ясно, че премиерът лично е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция за разследване на случая." - в. "Труд".

"Премиерът Бойко Борисов е разговарял днес с председателя на стачния комитет на миньорите от манганова мина "Оброчище", които от няколко дни протестират заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера. Междувременно стана ясно, че премиерът е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция да разследват случая. Борисов е обещал концесионният договор да бъде разгледан от работна група на Министерството на енергетиката. Утре представител на министерството ще разговаря с протестиращите в Оброчище. Миньорите искат колективният трудов договор да се изпълнява, което включва редовно изплащане на заплатите, осигуряване на топла храна или на ваучери и на облекло. Според КТБ ако концесионерът нарушава клаузи, концесионният договор може да бъде прекратен." - в. "Сега".