RFI - България България за трети път Кандидат за зимни Олимпийски игри

Жените искат издръжка, а не любов

За политическите животни в зоопарка- Пешо линее, Куши е в изолация

В деня за размисъл водеща тема в пресата няма, има разнообразие.
Ето водещите заглавия, за ориентиране – "24 часа" излиза с резултати от социологическо проучване, но на битова тема, а заглавието е Жените търсят издръжка, а не любов.
Има и добавка – с труда вкъщи съпругата има 8 работни дни седмично.
Жени стават миньори, но мъжете не щат да са медсестри – четем в "Новинар".
Това е.

"Труд" пък обявява Олимпиада вдига цената на земята в Боровец, да, става дума за повишаване на цените с пъти, а не с проценти, както пояснява вестникът, ако получим домакинство на зимна олимпиада.
"Труд" напомня и че брат и сестра, Симеон и Мария-Луиза, имат в района 17 000 дка гори.

Съд се гаври с болна от рак, четем на първа страница на "Новинар".
Историята е за Теодора Захариева, която три месеца не получавала животоспасяващите си лекарства, вследствие на което получила разсейки и била подложена на операция, а вчера съдът й е отказал процес по бързата процедура.
Коментарът на Теодора – скапана държава.

"Монитор" пък отделя водещо място на разказ за това как живеят в зоопарка осиновени от политици животни – защото в деня за размисъл не може да разказва за самите политици, както обяснява изданието.
Пешо линее, Куши в изолация, от 2005 месечната издръжка на осиновените животни вече е 30 лв, досега е била 20.
От материала става ясно, че Пешо е камила и просто си сменя козината, Куши обаче е затворен, защото гледачите му ги няма – на зелено училище са, всъщност той е таралеж.
Макакът Адриан се е разболял от диабет от стрес, заради непрестанното дразнене от посетители.
Той още си няма осиновител.
А двете орлета, които Пламен Орешарски осинови по време на кратката си кампания като кандидат-кмет още се радват на грижите му – т.е. на издръжка от 40 лв месечно.

"Телеграф" също пише по олимпийската тема – 2014 – олимпиада на Витоша, това четем на първа страница.
Плащаме 150 000 долара само за кандидатурата, роден спортен бос чака 4 млрд евро постъпления, България иска домакинство за трети път, внася пояснения вестникът.

"Стандарт" пише за туристи от Магадан, които пълнели плажовете ни, седмица на морето им излизала 350 долара.
В "Сега" пък четем за наплив от чужденци на пазара на труда у нас, турци, румънци и рускини конкурирали безработните българи, изданието обаче излиза с водещо заглавие също за олимпийската кандидатура на България – София пропуска сроковете, пише "Сега", е, още не са пропуснати, но може и така да стане.

Заради ЕС смяната на властта този път е специфична, пише "Дневник", след изборите политическите лидери не би трябвало дори да излизат в лятна ваканция.
"Дневник" припомня препоръките в писмото от ЕК преди около две седмици.
По тези причини изданието е потърсило лидерите на основните политически сили с въпрос за трите им основни приоритета след изборите.

Единствено ръководството на ДПС, което от няколко седмици ясно дава да се разбере, че ще управлява при всякаква конфигурация, не е отговорило.
В "Дневник" са отговорите на Надежда Михайлова, Иван Костов, Стефан Софиянски, от страна на НДСВ на Пламен Панайотов, а от страна на БСП на Румен Овчаров.
Ахмед Доган го няма, не е отговорил.

Ето и приоритетите, според първите изречения на запитаните – членството в ЕС е на първо място за всички с изключение на Пламен Панайотов, който посочва като приоритет №1 на НДСВ България да продължи икономическото развитие с ускорени темпове.
На второ място Румен Овчаров поставя изчистването на корупционните сделки, Пламен Панайотов – благосъстоянието на гражданите, Надежда Михайлова няма второ място, но говори за ускоряване на реформите, Стефан Софиянски – за сторителството на летище София и двете големи магистрали, а Иван Костов – за завършване на съдебната реформа и оттегляне и самоограничаване на държавата от преразпределянето на доходи чрез бюджета.
Третият приоритет за лидера на ДСБ е интегрирането на малцинствата.

И още някои теми в деня за размисъл – подаряваме за втори път Балкан на Гад Зееви – водещо заглавие на "Пари", държавата се е отказала от делото срещу Гад Зееви в Парижкия арбитражен съд, то беше за 8 млн долара неустойки.
Договорът с израелския бизнесмен е бил изготвен така, че да може да бъде атакуван, пише "Пари", освен това с приватизацията на 75% от Балкан държавата е нарушила международни директиви.

Най-много новини в предизборната кампания произведе прокуратурата, четем на страниците за коментари и анализи на финансовия всекидневник.
Проблемът на правосъдната система не е къде е мястото на прокуратурата, а къде е мястото на крадливите политици, смята авторът Надя Маринова
. Слагат отговорник на средствата от ЕС, съобщава "24 часа".
Той ще управлява средствата по предприсъединителните програми.

И накрая – нещо като призив от страниците на "Дневник".
Колко странно - всички са загрижени за това да гласуваме.
Казват, че има значение.
Казват, че иначе друг ще говори вместо нас, пише Петър Чухов.
А защо никой не го е грижа дали ще четем.
Изглежда, това няма значение.
Никой не казва, че ако не четем поезия например, друг ще чете вместо нас.

Все пак – утре изборните бюра отварят в 6 сутринта, а в "Труд" днес има още веднъж подробни указания затова как се попълва интегралната бюлетина без грешка.