Радио Франс Интернационал - България Разбит канал на малолетни български проститутки във Виена.

Прокуратурата поиска снемане на имунитета на синия депутат Никола Николов.

Професията "възмутен гражданин".

В. "Таймс": България продава златния си резерв.

Децата, които просят. “24 часа” публикува снимка на дете, просещо жълти стотинки на бул. “Витоша” в София. 6-7 годишно на вид, прегърнало котенце. Надписът, пред кутията му (написан с червен фулмастер, разкривен почерк и неизбежните правописни грешки гласи: “Подобре просек от колкото крадец Кой каквото дари, бог даго благослови Амин”. “Пак гаври с деца !” – негодува във водещото си заглавие “24 часа” и съобщава за “порно с момиченца”. Столичните криминалисти заловили 51-годишен мъж, който снимал на видеокасети сексуални сцени с момичета на 14 години. Мъжът обаче твърдял, че не е автор на снимките, а само правел презапис на касетите, след което ги продавал. След което изданието съобщава и за разбит канал с наши невръстни проститутки във Виена. “Дума” също дава подробности, твърдейки, че властите в австрийската столица били направо вдигнали ръце от малолетни български просячета и проститутки, които се връщали обратно във Виена след всяка екстрадация. Това потвърдила вчера в Кърджали Ширин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на детето. Според зам.-кметицата на Виена г-жа Ласка български родители и сводници принуждавали децата да просят и проституират, след което ги връщали насилствено в Австрия. Сигнали за малолетни български проститутки идвали и от Англия и Италия.

“Труд” пък от първа страница съобщава за 665 малолетни рецидивисти в България.

Страниците на пресата са изпълнени и със снимки на бебето Валентина нахапано от плъхове, за което “Новинар” съобщава, че имало шансове да оживее. “Донесоха бебето от пъкъла”, споделят пред “Труд” варненски лекари, доколкото малката валя освен, че била изпохапана, била напълно изтощена от глад и пневмония. Лекарите били ужасени и от теглото на момичето – 2.3 кг при норма около 5 кг. “Опишете случая така, че жени като майката на Валя да спрат да раждат дете след дете”, молят лекари репортерите на вестника. Според медиците синдромът бил познат в медицината и носел името “синдром на поруганото дете”. Една от лекарките – д-р Павлова - обяснява, че е била на работа в Африка, но такива кошмари не била виждали дори в най-бедните държави на черния континент.

“Нямаме пари, но ще си гледаме децата” заявяват пред “Труд” майката Стойка и бабата Данка. Майката, която е на 21 години и е от ромски произход, обяснява, че дори не е успяла да получи полагащата й се социална помощ от 200 лв., защото до вчера нямала извадена лична карта. В дома на многодетното семейство в с. Гроздьово е пълен студ, четем в репортажа в “Труд”. Найлони вместо стъкла опасват къщичката. Само един от 12-те обитатели на копторчето има обувки – това е сестрата на майката Стойка, която ходи на училище. Наближаващите пълнолетие братя Живко и Георги обаче никога през живота си не били прекрачвали прага на класна стая. И това е едната страна от реалностите в България.

А другата е в поредните скандали. “Искат имунитета на Никола Николов” - отбелязва във водещо заглавие “Дума”. “24 часа” допълва, че това всъщност се е оказала прокурорската атака срещу син депутат. “Труд” то нарича “депутатът-мишена”. И на три-четири страници разгръща цял съдебен сценарий, който започва с прокурорското искане, пристигнало вчера в 18 ч. във факс до медиите и с хипотези дали Никола Филчев ще се опита да си отмъсти и на Иван Костов и дали съдбата на бившия премиер не е в ръцете на американския посланик Пардю.

”24 часа” цитира думите на следователя Румен Киров, който е работил през 1998 г. по преписката “Сапио”, че по случая вече има давност, но ето че сега от прокуратурата са казали, че се появили нови данни, “съдържащи се в искане от граждани да се преразгледа решението на прокуратурата по снемане на имунитета на Иван Костов”.

Явно “има и професия възмутен гражданин”, пише в анализ “24 часа”. След което изданието пояснява: “тая работа с групите възмутени граждани пред и зад Филчев смърди на комунизъм, на Държавна сигурност, на всички миазми от живково време, че и от по-рано. Защото, пише росен Янков, тук няма нито спонтанност, нито гражданско чувство – нищо. И стига до заключението, че от 1946 г. насам, тоест от референдума за република, всички подписки, петиции и отворени писма, са били само акции на властта, активни мероприятия на службите или и двете. Защото тъкмо в годините на комунизма, отбелязва “24 часа, интелигенцията я биваше най-много да се възмущава по поръчка и от дъното на душата си.

Затова и в онези години в една от пиесите си Радичков бе предложил да се изгради амвон, на който всеки възмутен човек да се качва и да крещи: Недоволен съм! Недоволен съм! Недоволен съм!”.

А в същото време, корупцията е налице - пише “Новинар”. И излиза на първа страница с разкритието – зам.министър си уредил 100 000 лв. хонорар. Става дума за зам.военния министър Георги Пасков, уточнява “Новинар”, а договорът бил със скандалните заводи “Терем”. “Новинар” разполагал с копие от договора.

“Дума” пък, позовавайки се на правителствения говорител Цонев, съобщава, че друг зам.министър – Георги Георгиев, от ресора на строителството, направил добре, че подал оставка, защото все едно щял да бъде уволнен от новия министър Церовски. Георгиев бил кадър на вицепремиера Паскалев.

“24 часа” пък цитира друго вчерашно изявление на правителствения говорител Цонев, от което става ясно, че в страната няма криза, най-вече политическа криза, а има само виртуален шум.

В. “Пари” обаче от първа страница недоумява от един факт – как така обществена поръчка може да се възложи на третия в класирането. Става въпрос за медийна поръчка на Агенцията за държавни вземания. “Новинар” пък съобщава, че премиерът Сакскобургготски се бил трогнал от реакциите в медиите на дребните търговци и се бил застъпил за съдбата на дребните магазинчета, които инак не отговарят на никакви хигиенни изисквания.

“Труд” известява читателите си, че такситата поскъпват с 30 % след 20 януари. Повишението било договерено на среща на всички столични таксиметрови фирми. И така дневната тарифа скачала на 40 ст., а нощната до 50 ст.

“24 часа” пък алармира с червени букви за едно пресмятане на КНСБ – след поскъпването на тока, горивата и алкохола месечната издръжка на човек от домакинство се оскъпявала с 10 лв. на месец. За да живее нормално в момента, на човек са необходими 281 лв., смятат синдикатите.

Докато през 2003 г. пенсиите ще скочат реално само с 1 процент.

“България продава златото си”, пише “Стандарт” и се позовава на публикация в “Таймс”. Публикацията на “Таймс” пък цитира търговци на ценни метали от лондонското Сити.

Продажба на златния резерв не е обсъждана в БНБ, заявява Гарабед Минасян, член на Управителния съветна националната банка. Вярно е, че цената на златото е доста добра на световните пазари, отбелязва Минасян, но заявява, че за българите златото е символ на сигурността.

Няма ли православната ни църква да се разбуди от дрямката, пита в коментарната рубрика на “24 часа” архимандрит Павел Стефанов, преподавател в Шуменския университет. Повод за статията е клонирането на деца, по което според него следва да има и реакция от православното духовенство.

Българската църква трябва да е съпричастна на болката, пише архимандрит Стефанов. И в заключение цитира Уилям Фокнър: “Ако престанеш да изпитваш болка, трябва с подозрение да се огледаш и да се запиташ дали още си жив”.