Радио Франс Интернационал - България Поредният епизод от сагата със съдебната система

Заплашена ли е България от война срещу Ирак и как ще участва в нея?

За Фанфарите на Абрашев

“Спокоен съм за живота си” – с тези думи на главния прокурор Никола Филчев вестниците днес представят поредния епизод от сагата със съдебната система. “Името ми не е мръсно”, цитира го "Труд". “Не ме е страх”, извежда на първата си страница "Стандарт".

Филчев ще говори, пък обещава "Дума". И допълва – главният прокурор Никола Филчев подкрепи намеренията на мнозинството за промени в Конституцията. Той наруши мълчанието си в присъствието на висш магистрат от Бавария. Който пък отбеляза – “Да си каже, щом го обвиняват”, както синтезира "24 часа".

“Ако в една държава по този начин се атакува главния прокурор, трябва да има наказателно преследване на такива изявления. Ако атакуваното лице е на такъв висок пост, трябва да даде обяснение”, категоричен е Хелмут Палдер, член на Висшия съвет към баварското правосъдно министерство.

И още обяснения, които тепърва предстоят, според пресата. Посланик Тафров ни забърква в скандал, обявява "Стандарт" във водещото си заглавие. Стефан Тафров ни вкара във войната, Министерството на външните работи се разграничи от думи на посланика, приглася "Дума". Като скандално вестниците определят изявлението на посланика ни в ООН Стефан Тафров, в което той единствен в Съвета за сигурност е изразил съгласие със Съединените щати, че Ирак не е оказал активно сътрудничество в оръжейните инспекции. Новината дойде броени минути след като оръжейните инспектори намериха химическо оръжие у Саддам Хюсеин, отбелязва "Стандарт". Според Асошиейтед прес и Ню Йорк таймс Тафров е застанал зад позицията на Съединените щати, че не е необходимо да се изчаква нов доклад на оръжейните инспектори на ООН, тъй като е налице липса на активно сътрудничество от страна на Багдад. Това се третира от администрацията на Буш като фактическо нарушение на исканията, поставени от Съвета за сигурност.

Ирак може да удари Бургас, отива още по-далеч в предвижданията за евентуална война "24 часа". Иракска ракета може да удари Бургас заради летище Сарафово. Там ще кацат американски транспортни и разузнавателни самолети на път за Багдад. Саддам разполага с модернизирани балистични ракети с обхват 1200-1500 километра, цитира вестникът доклад на британското правителство. Той е разпространен от британското посолство у нас. Разстоянието между югоизточните части на България и северозапада на Ирак е от около 1500 километра, допълва "24 часа".

Щатите поемат летище Сарафово, отбелязва по този повод "Дума". Летище Сарафово ще бъде осигурено с наши средства за ПВО и външна земна охрана, но стратегическата защита ще се поеме от Съединените щати, цитира вестникът министъра на отбраната Николай Свинаров. Ако пък ни бъде поискан взвод за химическа и радиационна защита, ще настояваме да действа на територията на съседна държава.

Войната в Ирак и утре да почне няма да подпали чергата ни, оптимистичен е обаче "Труд". За ударите срещу Саддам янки и британци едва ли ще ни поискат двата летящи МиГ-29, отбелязва вестникът. Не е ясно обаче защо у нас Гражданска защита засекрети бомбоубежищата. Дали ги крие от терористите или пък зад държавната тайна се прави опит да се скрие незавидния им хал и хала на националната сигурност изобщо. Затова по-добре да се вземат мерки, призовава вестникът, защото фанфарите на Абрашев за НАТО едва ли ще отблъснат злото.

Колкото до фанфарите на Абрашев - Срещу НАТО или срещу Абрашев? Чайковски ли е или Абрашев?, така "24 часа" синтезира реакциите след първото изпълнение на най-новата увертюра на министъра на културата, вдъхновена от поканата ни в пакта. Залата избухна в дюдюкания и освирквания, а той бе обвинен в плагиатство. “Мъжът ми може да плагиатства само себе си” – защитава го Люлина. И неговата реакцията, цитирана от Труд – “Всеки може да твърди к’вот му дойде на акъла и всеки има право да дава оценка.... Как ще има плагиатство?! Глупости! Те нямат уши. Нека си отворят ушите и да чуят по-внимателно!”.

А тези, които са си отворили ушите са убедени – “Увертюра с фанфари е написана от човек, който няма собствени идеи и търси под вола теле”, категорична е за "24 часа" челистката Йоланта Делибозова.

Всъщност може би Абрашев трябва да напише оратория за Варшавския договор и да си поиска трамвай, за да се сети Симеон, че нещо с неговия министър не е наред, коментира "Дума". И все пак да го обвиняват, че плагиатства Чайковски? Ами кого – Кондьо ли, отбелязва "Стандарт".

Всички са категорични, допълва "24 часа", че българските композитори трябва да се подкрепят. Но само когато творбите им са талантливи.

Но животът ни винаги е такъв, какъвто сме го живели, както отбелязва за "Труд" писателят Атанас Наковски. Връщане назад и корекции са невъзможни. Каквото било – било.