Радио Франс Интернационал - БългарияБългария-САЩ-Ирак

Георги Първанов бе обявен за “един от най-изтъкнатите православни лидери в съвременния свят”

40 години от подписването на Елисейския договор - един пример за превъзмогване на историческите съперничества

Съединените щати ни дават 2 дни да кажем за Ирак, обявява "Новинар" на първата си страница. Вашингтон очаква реакциите на членовете на Съвета за сигурност на ООН, сред които е и България, по въпроса дали иракската страна е сътрудничила за изпълнението на резолюциите на Съвета. Много или малко са двата дни срок, пита се вестникът в редакционния си коментар. Малко, ако трябва и правителството и парламентът тепърва да обсъдят този важен въпрос.

Покрай всичко друго имаме и икономически интереси – както 1.7 милиарда долара дълг на Ирак към страната ни така и растящите цени на петрола. Два дни обаче са твърде много, ако решението на нашите органи вече е взето, коментира вестникът. А може и външният министър Соломон Паси вече да го е свел на Колин Пауъл по време на срещата им в Ню Йорк, отбелязва вестникът.

И поглед към една друга среща – на президента Георги Първанов с руския му колега Владимир Путин. На нея бе потвърдена руската позиция за изплащане на външния дълг с ядрено гориво. Путин е потвърдил готовността на руската страна изплащането да се ускори и то да бъде в брой, отбелязва "Пари". Русия обещава да върне дълга си бързо и в брой, приглася "Дневник". Русия ни плаща дълга в брой, допълва и "Стандарт". И още – Първанов получи от Алексий ІІ награда за заслуги към православието. Президент и патриарх, продължава темата “срещи” "24 часа". Руският патриарх награди Първанов, който на церемонията бе обявен за “един от най-изтъкнатите православни лидери в съвременния свят”.

И още срещи – този път задочни – между президент и кабинет – министри правят на инат на президента, отбелязва "Труд" във водещото си заглавие. “Кабинетът остава глух за критиките ми. Нещо повече – има ревност, която се проявява в някои действия на изпълнителната власт. Представители на мнозинството дори се опитват да работят на инат срещу президентската институция”, отбелязва самият Първанов в обширно интервю за вестника по повод една година от встъпването си в длъжност.

СДС – Първанов играе премиер, отбелязва от своя страна позицията на партията "24 часа". Оценката на сините за управлението на Първанов е, че той е иззел от Симеон правомощията по ключови теми. “Може би хората, които подкрепят БСП ще си кажат – този възрастен човек дойде на власт с добри намерения, но не можа да се справи. Защо този млад президент да не му помогне? Това обаче е много опасна тенденция”, цитира вестникът говорителя на СДС Николай Младенов.

И за още срещи, този път с реалното желание за сътрудничество и напредък – Германия и Франция обмислят федерация, обявява "Дневник" на първата си страница. Двете страни планират серия от стъпки, чийто краен резултат ще бъде създаването на федеративен съюз. Планът ще бъде обявен днес по случай 40-годишнината от подписването на Елисейския договор за приятелство между Франция и Германия. Еврокомисари предлагат – Германия и Франция – една държава, обявява и "Труд" на първата си страница. Вестникът помества и съвместна публикация на посланиците на Берлин и Париж у нас Урсула Зайлер-Албринг и Жан-Лу Кюн Делфорж по повод годишнината от подписването на Елисейския договор.

Интересно е, че именно от общата кръвопролитна история, илюстрираща провала на философията на силата, покълнаха зародишите на бъдеща Европа. Нито жаждата за реванш, нито чувството за претърпяно унижение можеха да възпрепятстват процеса на сближаване между двете общества, отбелязват двамата посланици. Френско-германската дружба и сътрудничество доказва, че волята за укрепване на мира, свободата и солидарността може да превъзмогне исторически съперничества и да се конкретизира в съвместни постижения. На тази идея се основава и подкрепата, която Франция и Германия са оказвали и оказват на България по пътя на присъединяването й към Европейския съюз.

Подобно отношение е пример за нас, коментира "Труд". Ако Париж и Берлин са се нуждали от толкова години обаче, ние сигурно се нуждаем от 100. Защото като начало Българи трябва да се обедини между себе си. Имаме девиз “Съединението прави силата”, но за 124 години още не сме го прочели докрай.

Но пък и не е хубаво това, че единственото, което е останало от хората, е да критикуват, споделя Камелия Тодорова в интервю за "Труд" по повод рождения си ден и представянето на новия си албум "Удоволствие", едно продължение на предишния "Перли", както отбелязва самата тя и който бе продуциран от RFI-България. Единственото, което всички правят е да критикуват. И вече почти никой не е в състояние, да похвали нещо.