Радио Франс Интернационал - БългарияПрезидентът иска нова служба срещу корупцията.

Царската депутка Юлияна Дончева е номинирана за кмет.

С 10 стотинки скача билетчето за рейс.

Със заглавия “Президентът иска нова служба срещу корупцията”, “Първанов е против избори до дупка”, “Управляващите отказали да чуят Георги Първанов днешните издания отделят внимание на пресконференцията, с която Георги Първанов отбеляза първата годишнина от встъпването си в длъжност.

Държавният глава спести доста от критиките, които отправи към управляващите на първия си брифинг в края на август, изтъква "Дневник". Тогава той ги обвини в “политическо високомерие, инат, нечуваемост и неизпълнение на предизборните обещания”, припомня изданието. Сега президентът сведе упреците до констатацията, че през годината е имало ревност, продиктувана от повишената активност на неговия екип, стремеж към негласна конкуренция и опити за изземване на правомощията му.

Кабинетът и мнозинството изземвали правомощията на Първанов, допълва "24 часа". Изданието обръща специално внимание на вратовръзката на президента като преднамерен акцент в официалното му облекло. Президентът се появи на първата си годишнина с консенсусна вратовръзка, съчетаваща основните партийни цветове – синьо, червено и нюанс на жълтото, чрез която демонстрира намерението си да бъде президент на всички българи, коментира часовият вестник.

Първанов е против предсрочни избори, изважда един от основните моменти от словото на президентската пресконференция "Труд". Според президента зачестяват опитите преходът да бъде върнат в началната му точка, подчертава "Дума". “Не успях за АЕЦ, мерките срещу престъпността останаха на книга”, отчита критичната самооценка на държавния глава "Новинар". Изданието подчертава лансираната от Първанов идея за служба срещу корупцията. Според държавния глава, службата трябва да се създаде със закон и да е равноотдалечена от правителството, президента и парламента.

Вестниците посочват, че Първанов е използвал срещата си с журналистите, за да обяви, че ще назначи като секретар по вътрешната политика бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев. Подробностите щели да станат ясни след 1 февруари. "Стандарт" не пропуска да отбележи намека на президента за ремонт на кабинета. Необходими са по-бързи действия за оздравяване на управлението, цитира призива на държавния глава изданието. Подземният свят е свързан с политици. Симеон да сменя министри – хабят се бързо, съветва бившият президент Желев в интервю за "24 часа".

Искат я за кмет, огласява часовият вестник новината, че царската депутатка Юлияна Дончева бе номинирана от колегата си Светослав Спасов за кандидат-кмет на НДСВ за София. Изправят Юлияна Дончева срещу Стефан Софиянски, приглася "Труд". Според колегата й Светослав Спасов чаровната брюнетка от Шумен отговаря на критериите “честен, свестен и известен”. Ще ме бие по красота, реагира столичният градоначалник. Дончева обаче заяви, че не е готова за това голямо предизвикателство, отбелязва "24 часа".

Софиянски пък попада в редакционния коментар на "Стандарт", но заради скока на билетчето за градския транспорт. Предложението на Софиянски за увеличение от 40 на 50 ст. ще бъде обсъдено на сесията на общинарите в началото на февруари, съобщава изданието. Картите за пътуване обаче остават на старите цени. От първи април не мога да запазя по-ниска цената на билета, защото градския транспорт е пред фалит, оправдава се кметът пред "Труд". Няма основание за поскъпване на билетчето отбелязва "Стандарт" контрареакцията на шефа на общинската транспортна комисия Георги Василев. Идеи има, резултати – не, признава в интервю за "Труд" вицепремиерът Николай Василев.

В петък ежедневниците са с по-голям интерес към културата. Георги Чапкънов превзе Лувъра, съобщава "Дума". Известният български скулптор, който днес навършва 60 години получи златен медал за участието си в международна изложба. Изложбата бе организирана от Националното сдружение за изящни изкуства на Франция с участието на повече от 600 художници от различни страни, отбелязва изданието високата оценка за българското изкуство.

Чакаме световноизвестните режисьори Нани Морети и Отар Йоселиани през март като гости на седмото издание на "София филм фест", пише "Стандарт". "Дневник" продължава кинотемата с две интервюта за списание 1, дадени от Фани Ардан и Джеръми Айрънс в Мадрид на европремиерата на Callas Forever, посветен на великата оперна певица. Славата означава, че те познават повече хора, отколкото ти познаваш, декодира славата Джеръми Айрънс. По-трудно е да си обичан, отколкото обожаван, смята Фани Ардан.