Радио Франс Интернационал - България Медиците ни в Либия могат да бъдат освободени поради липса на доказателства.

US бази са равни на туризъм, казва министър Паси.

Софиянски: Войната ще укрепи кабинета.

Освобождават медиците в Либия води със заглавие "Новинар". Медиците ни могат да бъдат освободени поради липса на доказателства по тежките обвинения. 6-имата българи можело да получат присъди само за небрежност, става ясно от писмото на фондация “Кадафи” до нашето МВнР, изтъква изданието и добавя реакцията на външния министър Паси:” Няма да коментирам, защото разполагам само с неофициален превод”. Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Кафади, не е обвързал съдбата на медиците ни с позицията на България по иракската криза, допълва "Труд".

Паси дава шанс на иракските дипломати: “Саддам или народът”, коментира изданието заявлението на външния министър по искането на САЩ към 70 държави да суспендират иракските мисии. Кабинетът бави отговора, тъй като проучва правните възможности за подобно решение, отбелязва вестникът.

Междувременно в Бургас външният министър Соломон Паси определи въпроса за българското решение по искането като "по-скоро философски", посочва "Дневник". Паси отказа да коментира обвиненията на Яхия Махди за незаконността на искането, като обясни, че думите на дипломата не можело да се приемат за чиста монета. "Знаем, че семейството и близките на този човек са в Багдад и ако той каже дори само една дума в името на справедливостта, семейството му ще бъде унищожено, така че той няма право на своята свобода и своята правда", аргументира се министърът, пише "Дневник". Според "Дума", България е разколебана за иракския посланик, но се очаква българското правителство да реши въпроса днес.

Искането на САЩ за затваряне на иракски посолства среща отпор, добавя "Дневник". Досега само Австралия го изпълни изцяло като в събота обяви, че закрива иракската мисия и даде 24-часов срок на дипломатите да напуснат страната, отбелязва изданието. Аман и Рим също гонят посланици на Багдад, допълва "Труд".

"Дума" се спира на общата тенденция в Европа американските бази да се местят на изток, защото границата на заплахите започнала да се мести именно в тази посока. По думите на министър Паси, хората знаели каква е ползата и какво печелят от подобни бази. Затова изданието извежда в заглавие разбирането на външния министър : “US бази равни на туризъм”. Външният министър Соломон Паси влезе в ролята на екскурзовод в Сарафово вчера, посочва "Новинар". Той качи на самолет-цистерна и разходи из спалните на американските рейнджъри двайсетина деца от бургаското училище “Любен Каравелов” разказва изданието и добавя признанието на Соломон Паси, че ден и нощ отправял молби към Всевишния. Според него имало индикации за добро развитие на военните действия, но една война никога не може да бъде прогнозируема. Осланяйки се на оптимистичните виждания за туристическия сезон "Труд" съобщава, че всички предвидени чартъри от средата на април до края на октомври ще кацат на летище "Бургас". Базата в Сарафово ставала и за атракция, допълва "24 часа". Вестникът акцентира на изказването на външния министър пред националното радио, в което Паси казва как един ден в Багдад и други големи иракски градове ще има булевард “Америка”, може би “Джордж Буш”, бул.“България” и “София”.

Войната ще стабилизира кабинета, лансират "24 часа" и "Стандарт" мнението на кмета Софиянски при откриването на кампанията за местните избори на Съюза на свободните демократи в Стара Загора. “Ние ще бъдем с победителите във войната, това ще доведе до положителен краен ефект, както във вътрешен, така и във външен аспект”, цитира "Стандарт" Софиянски. Според него иракската криза обедини позициите на НДСВ, СДС и ССД, което е добър знак за една бъдеща коалиция на десницата, допълва "24 часа".

Войната в Ирак няма да продължи повече от 3 месеца, убеден е в интервю пред "24 часа" финансовият министър Милен Велчев. Засега е минало само четвъртото денонощие война, напомня "Труд". “САЩ имат неосъществими мечти” вярва временно управляващият посолството на Ирак в София Яхия Махди. Посланикът е убеден пред "Дневник", че Ирак ще победи с вяра. Пренасяйки вниманието към самите военни действия "Дума" цитира британски военен източник пред "Ройтерс", който заявява, че офанзивата срещу Багдад по суша се очаква днес през нощта или утре. Възможни са боеве за всяка улица при превземането на иракската улица извежда в заглавие вестникът заявеното от британския министър на отбраната Джеф Хун.

“Над Багдад се носи лютива миризма на нефт” включва изданието картина от самия Багдад на кореспондента на БНТ Елена Йончева. “Вчера бях в една болница. Имаше около стотина души ранени, много жени и деца. Част от тях бяха с изгаряния, защото са били в близост до мястото на взривовете. Някои от тези хора са починали” казва в интервю за "Труд" репортерът на БНТ. “Аз общувам с много иракчани. Усмихнати са и казват: оцеляхме и тази нощ. Събират се големи семейства и си дават кураж. Иначе хората са получили наставления да не се отдалечават от домовете си, да не се събират на едно място големи групи, децата да не ходят на училище, но по улиците има движение, инфраструктурата не е нарушена” допълва картината от иракската столица пред "Труд" Елена Йончева.

"Ало, разузнавачите? Май сме на фронта!”, предупреждава Илхан Андай в анализ за "24 часа". Сблъска ли се турският аскер с кюрдите, ще създадем нов кризисен щаб – за дълга, дълга война, смята журналистът. Утре сделката на Буш и командата на Анкара “напред към Сюлеймания” може да струпа нови тъмни облаци над София.