rfiКриза в здравеопазването. 69 депутати заплашват да дадат под съд правителството.

Предстоят промени в Конституцията.

Лидери на БСП са се срещали с хора на Аркан, обвинени в убийството на Джинджич.

79 % от българите искат интегриране в ЕС, 54 % - в НАТО.

Готвят съд за правителството. И то – депутати, съобщава “Труд”. След което отбелязва – но това става не заради Булгартабак”, АЕЦ или някоя друга сделка, а заради здравната каса. Оказва се, пише “Труд”, че здравеопазването е толкова закъсало, че 69 депутати (от левицата, НДСВ, ОДС и НИЕ) искат спешно да се разблокира резерва на Здравната каса иначе здравеопазването закъсва. Ако в близките дни това не стане, уточняват в декларация депутатите, те ще дадат правителството под съд. Иначе болниците просто ще си фалират, а очевидно парите ще се отклонят не по предназначение – за общо стабилизиране на хазната. “Дали спешно ще извадят 150 млн. от касата – пита в. “Пари”. И определя акцията като безпрецедентна, доколкото участват депутати от всички политически сили, без ДПС.

А положението в болниците е трагично – в две болници в Пловдив може би има болни от СПИН, насочва се към една от сензациите на деня “Новинар”. Едва след като 25 годишна пловдивчанка издъхва в местната университетска болница “Св.Георги4, става ясно, че е болна от СПИН, а не от пневмония. Сега лекари и пациенти от двете болници, в които е била лекувана, ще бъдат изследвани, подчертава “Новинар”. ”24 часа” в тази връзка дори говори за “Паника в Пловдив”. 18 души са били в контакт с болната от СПИН, без да го знаят, настоява часовият вестник. Персоналът на университетска клиника в Пловдив е ползвал ръкавици и еднократни инструменти, но е разтревожен, коментира директорът д-р Благоев. След което “24 часа” свърза темата с кризата в здравеопазването и дава още данни: от два дни пловдивски доктори работят с табелки “символична стачка”. По 15 минути дневно медици протестират в психодиспансера – няма пари за консумативи, закриват отделения.

Просто “държавата ни е като руска рулетка”, коментира “Стандарт”, Народът само си вдига адреналина, а всички живеем като в играта на отегчените руски офицери от времената на царизма. Никой не знае какво става в здравеопазването, с цените на тока, парното, приватизацията. Не се знае и друго, коментира “Стандарт” – кога на някой управник ще му скимне да изгони българите от Родопите. И не само оттам”.

А междувременно – променят конституцията – подчертава във водещото си заглавие “Дума”. На снимката в “Дума” виждаме всички лидери на парламентарни сили да вдигат наздравици по събитието. Поправките на конституцията, подчертава “Дума” ще са свързани с мандатността на магистратите и частичното ограничаване на имунитета им. “Дневник” поднася безпрецедентното съгласие така: няма да има недосегаеми магистрати. Въпросът за мястото на прокуратурата в съдебната система, пише “Дневник” все още е “ябълката на раздора”. “Дневник” цитира и един сигнал “отвън”. В доклад пред Сената на САЩ по разширяването на НАТО нашумелият у нас атлантически лобист Брус Джаксън е заявил, че “международната престъпност е превзела българската прокуратура и че правителствени лидери толерират корупцията в бизнес-средите”.

И сега – една днешна публикация от “24 часа”. По-точно става дума за препубликация на репортаж от сръбския седмичник “Сведок”.В него пише, разказва “24 часа”, че хора на убития сръбски бос на мафията Желко Ражнятович – капитан Аркан са се срещали с лидери на българската левица. И то не с кого да е, а с лидера на БСП Сергей Станишев, зам.председателя на парламента Благовест Сендов и с депутата от НДСВ проф. Петко Ганчев. Делегация на Партията на Аркан – Партия на сръбското единство – е провела тези срещи в сградата на българското НС. Почетен председател на партията е фолкзвездата Светлана Ражнятович, пояснява “Сведок”, по известна с артистичния псевдоним Цеца Величкович и сега арестувана заради убийството на Зоран Джинджич по подозрения за връзка с атентата. От “Позитано 20” не отричат за срещите, пише “24 часа”, но твърдят, че не поддържали връзки с партията на Аркан. От снимката в “Сведок” виждаме как Сендов преговаря с политици от сръбската ултранационалистка партия.

“Труд” пък се спира на едни други международни амбиции на управляващите ни – Соломон Паси да става генерален секретар на НАТО. Идеята била лансирана вчера от Желю Желев след вчерашната лекция на Паси в “Шератън” на тема: “Трябва ли да оставим режима в Багдад още 35 г. на власт?”. “Стандарт” публикува пълния текст на речта на Паси, в който още се настоява, че сме заели най-добрата позиция по иракската криза. Речта на паси завършва с цитат от Декарт: малко вероятно е истината да се разкрие едновременно пред мнозина. Затова Соломон Паси приключва експозето си с думите, че сега тя е достояние на единици. “Новинар” отчленява друга съпоставка от речта на Соломон Паси, в която той се сравнява със Спасителя. Аргументът на външния министър – Христос също не бил разбран преди 2000 г. В. “Пари” пък обстойно се спира на разпространената биография на Соломон Паси преди лекцията, в която се настоява на няколко неща. Първо, че в периода на възродителния процес Паси бил индивидуална опозиция на режима. Как е ставало това, пита “Пари” и коментира – “дали не с псуване под юргана?”

“Труд” за втори пореден ден съветва управляващите от царското движение как да избегнат “поредната гражданска война”. Този път като огледат сделката за БТК. Аргументити: “Вива венчърс” дава 210 млн. евро, а само за миналата година телекомът е дал 100 млн. евро чиста печалба и 50 млн. евро данък печалба. “24 часа” пък в опит да определи ориентацията на страната, прибягва до последното социологическо проучване на НЦИОМ. Според най-новите данни 79 % от анкетираните искат членство в ЕС, докато подкрепата за НАТО е спаднала до 54 %. Според анкетираните най-много за евроинтеграцията е направила Надежда Михайлова 16 5 от анкетираните. 25 % виждат най-големи атлантически заслуги на Соломон Паси. Докато премиерът Сакскобургготски е с най-скромни заслуги и в двете области – 5 % към ЕС и 3 % към НАТО.