RFI - България Пак искат смъртни присъди за медиците ни

Скриват списъка с новодомците

Мистерия във финансите

Пак искат смъртни присъди за медиците ни, съобщават днешните издания след вчерашното заседание на съда в Бенгази. Очакваният край на делото в Либия се отложи, пише "Дневник". Смъртта ще витае над медиците ни до 15 март, отбелязва "Дума". Вчерашното заседание на съда трябваше да е последното преди обявяване датата на присъдите срещу българите и палестинеца Ашраф ал Хаджудж, припомня "Труд".
Двамата прокурори по СПИН делото потвърдиха обвиненията си. Те отрекоха заключенията на професорите Монтание и Колици, допълва вестник "Пари". Подсъдимите да бъдат оправдани и освободени, поиска адвокатът им Пламен Ялнъзов, изтъква "Стандарт". Адвокат Ялнъзов отбеляза още, пише "Монитор", че ако шестимата не бъдат оправдани, Либия ще бъде изправена пред международен скандал.

За първи път от 1988 г. Либия допусна представители на "Амнести интернешънъл”, подчертава новия момент в процеса вестник "Сега". В една от паузите на заседанието съдебният състав е провел среща с двамата представители на "Амнести интернешънъл. Те са успели да разговарят поотделно с шестимата медици, е съобщил за вестника вчера външният министър Соломон Паси. Емисарите трябвало да се срещнат и с либийските офицери, обвинени в изтезанията срещу българите, добавя "24 часа". “Обсъдихме много неща, включително и мъченията. Никоя страна официално не ни е молила да се намесваме, правим го като правозащитна организация”, заявяват пред часовият вестник британката Сара Хамуд и французинът Жером Белион- Журдан.

Паси скрил от министрите, че дава държавни пари и за палестинеца Ашраф, правят разкритие "Монитор" и вестник "Виж". По повод разкритието правителственият говорител Димитър Цонев допуска, че парите за Ашраф са дадени, тъй като няма изрична забрана да не бъдат давани, пише "Монитор". 350 000 лева отпусна правителството от държавния бюджет за защита и издръжка на 6-имата медици в Либия. Тази година са дадени още 100 000 лева, посочва "Монитор".

Скриват списъка с новодомците, прави друго разкритие "Стандарт". Всеки от 65-те чиновници, уредени с апартаменти, трябва да подпише декларация, че е съгласен името му, площта и цената на жилищата да бъдат обявени публично, защото това са лични данни, лансира обяснения на Цонев "Стандарт".
Процедурата по взимането на съгласие е стартирала със заповед на министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Част от хората, сдобили се с жилище, са напуснали администрацията на МС и също трябва да дадат съгласие, за да се обявят публично данните им, допълва "Стандарт". Все пак се оказва, че до 15 дни комисията трябва да направи независим правен анализ на настаняванията, продажбите и замените на ведомствени жилища на МС. Проверките за жилищата местят само въздуха, коментира "Новинар". Мистерия във финансите, огласява "Труд".

Искат данъчен удар, Велчев не знаел. Нещо мистериозно става във финансовото министерство, надушва изданието – експерти пишат проект за промени в Закона за облагането на доходите на физическите лица, който ще удари здраво през 2005 година хората, упражняващи свободни професии и дребни търговци. Министър Велчев отказал коментар по проекта.
Посягат и на данъка за наемите, съобщава "24 часа". 15 на сто вместо 20 на сто ще се признават за разходи на хазаите, уточнява изданието. Държавата си търси 2 милиарда лева, смята "24 часа". Толкова не е успяла да събере Агенцията по вземанията през миналата година.

Междувременно българите взеха 7 милиона от тв игри, съобщава изданието. Рекордьор е “Треска за злато” с над 3 милиона лева. Нямало ходатайства и нагласени печалби. Обажданията се записвали на специален сървър като звукови файлове, уверява "24 часа".

От какво още се вълнува българинът? , търси отговор на въпроса "Труд". Изглежда, че нищо не може да пробие през стената песимизма, обхванал обществото като цяло. Забили поглед в ежедневието и твърде дълго лъгани, хората днес очакват потвърждение на изначалното си съмнение – “и тези са като онези, и тези ни залъгват”, показва експресното телефонно проучване на агенция “Медиана”, публикувано от "Труд".

Всъщност хората чудесно са разбрали и основните правила на света, в който живеем: “Няма безплатен обяд!” Всичко е бизнес, пазарлък, нещо се получава, друго се плаща, анализира за "Труд" социологът Кольо Колев.

Обществените поръчки са глътнали 70 млн. лв. подкупи. Около 30-40 на сто от обществените поръчки през 2003 г. са били сключени след корупционен натиск, допълва за "Дневник" директорът на социологическата агенция "Витоша рисърч" Александър Стоянов. През цялата 2003 година в България са били в оборот средно по 100 000 подкупа месечно – едни са искали, други са вземали или предлагали, допълва "Дума" по повод огласените данни за корупция.

Ставаме Ривиера на Балканите, тръби "Стандарт". Страната ни най-желана за туризъм, над 4 млн. чужденци почивали у нас през 2003 година. По темповете на растеж България изпреварва дори страни като Италия, обявява вестникът на данните на Европейската комисия за туризма при ЕС. Страната ни бележи 18 на сто ръст на туристите спрямо 2002 г. У нас са почивали над 4 милиона и 47 хиляди чужденци през 2003 година, сочи изданието.