RFI - България Кой е виновен за снега

Обръщението на премиера: Който не е доволен, да ходи на избори

Европейските пари се разпределят по корупционни схеми

На три основни теми се спират вестниците у нас днес – времето, или както пише "24 часа" – Кой е виновен за снега, обръщението на премиера Сакскобургготски и парите на незаконно забогателите.

"Симеон: Ако ни отнемат вота, избори веднага" и "Студът ни прави храбри" – така започва броя си "24 часа" и отделя 2-ра и 3-та страница в търсене на това кой е виновен за снега и бедственото положение, неразчистените пътища, преспите.
Прокоратура, политици, висши чиновници питат, във Варна започна атака срещу кмета, в Шумен колегата му разваля договора с концесионера, всички искат нов план за действие при зимни бедствия, обобщава изданието.

Варна се изнася в Сандански, 2 млн засегнати от снежната виелица – чело на "Стандарт" днес, Минус 34 градуса, язовирите замръзват – "Телеграф", а в "Труд" откриваме и едно сравнение на температурите – в Севлиево -34, на стадиона -6 (по време на контролния мач България – Сърбия и Черна гора), във влака +12.
Към сравнението има и снимка, явно направена във въпросния влак, а той е София-Драгоман в 14.35 часа, термометър, който сочи толкова – 12 градуса над нулата.

Студът си отива, с бедственото положение се справяме постепенно.
А в парламента предстои да се гласува още един вот на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски.
Обръщението, което чухме вчера по различни тв програми, намираме отпечатано днес в пресата с коментари. Симеон поиска предсрочни избори ако падне, премиерът обвини опозицията в безпринципни договорки – извежда основното от речта на министър-председателя "Новинар" и публикува интервю с председателя на партия "Новото време" Емил Кошлуков под заглавие "Рано или късно плащаш за компромисите".

Симеон: който не одобрява кабинета, да ходи на избори. Царят нападна опозицията и не каза нищо за рокади в кабинета – пише електронното издание "Медиапул" и коментира, че вотът няма шанс да успее, след като "Новото време" се прехвърлиха от лагера на опозицията към този на управляващите и най-обсъжданата тема в момента са пазарлъците и договорките за министерски постове и предизборни листи.
В обръщението на царя обаче този най-значим за разрешаването на политическата криза факт въобще не е споменат, продължава изданието анализа на думите на Симеон Сакскобургготски.
Вероятно окрилен от спешните проучвания на МБМД и Галъп, в речта си Симеон съобщи на българите, че те предпочитат запазване на статуквото.

И още малко за социологическите проучвания – от вестник "Дневник" - Експресно социологическо изследване, проведено от агенция "Алфа рисърч" на 7 и 8 февруари, непосредствено след подписването на споразумението между НДСВ, ДПС и "Новото време", показва, че обществените нагласи към политическата криза са значително по-умерени от реакциите на политическата класа.
Посланията на отделните партии са достигнали в най-голяма степен до твърдите им привърженици: симпатизантите на СДС повече от всички останали застават зад идеята за служебно правителство, а тези на ДСБ - зад предложението за експертно.
Двете позиции се ползват с еднаква подкрепа сред избирателите на БСП.
Дори и сред твърдите ядра от привърженици на отделните партии обаче желанието за запазване на правителството доминира в съотношение 2:1 над желанието за сформиране на нов кабинет, такива изводи от резултатите прави Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" в "Дневник".

Симеон плаши с предсрочни избори – с това заглавие темата присъства и в днешния брой на "Сега".
В "24 часа" четем анализ на доц. Драгомир Бояджиев, управител на консултантско дружество за управление на човешки ресурси, за царските критерии за жълти депутати. Доста неясни – според автора – са формулираните от Симеон Сакскобургготски 4 критерия. Доверие, благоразумие, заслуги, логика – напомня доц. Бояджиев критериите. Те могат да вкарат случайни хора в парламента. Разумен, заслужил... А дали ще е кадърен? – въпросът е още в заглавието на анализа.
Кризата е опасна и продължава, олигархията излезе на светло – още един анализ по същата тема, на Огнян Минчев в "Труд" днес.

На фона на тези публикации, в "Стандарт" откриваме малко каре, от което става ясно, че политолози и социолози предричат нов мандат на Симеон.

Друга теза, с обръщане към опозицията – днес въпросът е има ли бъдеще за опозицията – публикува "Новинар". Автор на анализа е Николай Бареков, а тезата се съдържа в заглавието БСП ще остане най-верният съюзник на Костов.
За суматохата и нейните абсурди пише Едвин Сугарев в "Пари". И още един поглед към "Труд" – между две заседания “за” и “против” Герджиков и “горе” и “долу” правителството, парламентът вчера се зае да свърши и някаква народополезна работа.

Тръгналият на второ четене закон за отнемане на престъпно придобитото имущество трябва да покаже на света, че законодателният орган освен политически кризи може да прави и закони – пише Лилия Христовска и пита – Ще хвърчи ли златна перушина?
Всъщност по тази тема е и водещата статия на "Труд" – Удрят имането на мафията. Спецкомисия следи имоти на мафията, съобщава и "Монитор" над снимка на вътрешния министър Георги Петканов в парламента по време на приемането на внесения от него закон – усмихнат, в отлично настроение, както се вижда и както гласи текстът до снимката.
84 чиновници делят европари, 2.3 млрд. евро чакат проекти – тези заглавия и съответните разяснения четем на 2-ра и 3-та страница във вестника.

Законът преследва и забогатели от еврофондове, уточнява "Монитор".
Парите от ЕС за неправителствени организации се разпределят по корупционни схеми, казва политологът Огнян Минчев в интервю за "Медиапул".

И за финал – не е важно комунисти или демократи управляват у вас, важни са качествата на хората – мнението е на бившия германски канцлер Хелмут Кол, интервю с него четем на цяла страница в днешния брой на "Труд".
България в ЕС е моят триумф, за мен е триумф да се достигне до това разширение, аз дълги години се борих за него. Разбира се, пожелавам си ЕС да не е само икономически съюз, а и обединение на културите в Европа.